Davidův segedinský gulášek

Vepřové maso Doba přípravy: 4-5 hodin, podle zručnosti 16 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 4-5 hodin, podle zručnosti 16 názorů

Suroviny 10 porcí

0,5 kg vepřového bůčku (nejlépe ořez)
0,5 kg vepřové krkovice
4-5 ks cibule(nejlépe když je červená)
3 lžíce sladké papriky
1 nakrájená feferonka
2 paličky česneku
cukr krystal
sůl
mletý čerstvý pepř
4-6 bobkových listů
cca 5 kuliček nového koření
cca 5 kuliček celého pepře
250 g vepřových kostí na vývar
1 ks citrónu
sádlo
cca 0,25 ml a více smetany
1 zavařovačka kysaného zelí podle libosti

Postup přípravy receptu

  1. Den 1.:
    Den dopředu si nakrájíme maso na kostky, prolisujeme všechen česnek a smícháme jej se solí.
    Poté vše smícháme dohromady a dáme do mísy zaležet, poklademe nahoru citronovými plátky, zatáhneme fólií.

  2. Den 2.:
    Nakrájíme si cibuli na drobno, dáme na sádle smažit do hrnce do tmava, ale nespálit.

  3. Přidáme maso s vymačkanou šťávou z citrónů, osmahneme, přidáme papriku, nové koření, celý pepř, čerstvě namletý pepř, bobkový list, zamícháme a ihned zalijeme vývarem z kostí.

  4. Přidáme nakrájenou feferonku a pokrájené kysané zelí. Popřípadně alespoň vylijeme vodu nebo při velké kyselosti zelí propláchneme.
    Přidáme podle chuti cukr, sůl a dusíme do měkka.

  5. Jakmile je maso dostatečně měkké, dochutíme solí, česnekem, pepřem, popř. feferonkou, cukrem a přidáme smetanu, necháme provařit a znovu dochutíme.

    Když je vše podle Vaší chuti dobré, necháme buď nandávat na talíře, anebo chladíme v hrnci v dřezu a necháme zaležet alespoň takový 1 den, když více, tak lépe.

Komentáře k receptu Davidův segedinský gulášek

  • Jana Bernátová Jana Bernátová(neregistrovaný)

    Vynikající guláš. Nevím, jak vás některé kritiky přesvědčit, ale tento recept je bezkonkurenční.

    Odpovědět

  • mandlička mandlička(neregistrovaná)

    :yes:Výborný recept. Ta kritická slova některých níže nemají svá opodstatnění. Zkuste a ochutnejte. Můžu jen chválit!:-K:yes:

    Odpovědět

  • Július Nagy Július Nagy(neregistrovaný)

    Dajda:
    No a to predsa na tom nič nemení.
    Guláš (Székely gulyás! tak isto) v krajine odkiaľ pochádza, sa nezahusťuje! Pôvod gulášu a kyslej kapusty je v Maďarsku a nie v Nemecku, to len Nemci by si chceli prisvojiť všetko. To len tam do všetkého (okrem piva, ktoré okopírovali od Čechov) miešajú Mehlschwitze (jíška, zásmažka) a teda aj paprikáš (a nie pörkölt, ako Vy uvádzate) len oni "vylepšili", aby sa za lacno ale "sýto" najedli. Zničili životy miliónom ľudí, spojili sa s Pruskom (ex-NDR, fašisti, po r. 1948 prezlečení za komunistov) na čo celá Európa ešte dnes dopláca a riadia (pre seba) celú Európu a nikto proti tomu nič nerobí. Guláš zbabrali tiež a my sme tí blbci, čo im na všetko naletíme! Segedínsky guláš je len jeden miniatúrny príklad! Keby sme si brali príklad z kuchyne našich južných susedov, dnes by u nás nebolo toľko obéznych ľudí. Nie žeby sa tam varilo "light", to určite nie, ale zdravšie a hlavne chutnejšie než v Nemecku (okrem Eintopfu nemajú žiadne vlastné jedlo!). Skúste ten istý guláš navariť tak, ako ho vidíte hore na fotografii a potom po prvý raz vychutnáte, čo je vlastne Segedínsky guláš. Neporovnávajte to s gulášom v staničnom bufete, tam ide o maximálny zisk a preto ho zahustia múkou tak, že v ňom môže stáť lyžica.

    Odpovědět

  • Tomas Tomas(neregistrovaný)

    Já bych to sem vůbec nedával - nic zvláštního ani nového :no:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    brendy:ale to víš že si taky ulevím, ale fááákt ne veřejně, ale dobře, písnuls názor beru ;-);-);-);-), takže to necháme tak jo? Nebo se tu rozvine nesmyslná diskuze:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • brendy brendy

    Pro: Dawaa: Jinak samozřejmě si cením snahy a přidání receptu.A hned mě nezatracuj.Pokračuj v započatém a přidávej další zajímavé recepty. Máš mou podporu. Možná se něčemu i přiučím.

    Odpovědět

  • brendy brendy

    Špagetko, klídek.Žádná faleš jen upřímnost se cení.Já co na srdci to na jazyku.Celá česká republika mluví vulgárně a jen ty jsi slušňásek.Ahahahaha.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    brendy:Oceňuji tvůj názor, ale nešlo by poslední slovo napsat nooo řekněme ... slušněji?

    Odpovědět

  • brendy brendy

    Kde jsi k tomu přišel? Nechápu.Takhle se přece segedínek nekurví.:-((

    Odpovědět

  • Dawaa Dawaa(autorka receptu)

    pro toho kdo tu píše o maďarském guláši, tak tu mám jasně napsáno že je to segedinský, z česka.... zelí jsem do ingrediencí přidal, guláš možná příjde řídký, ale není tomu tak. Smetana slouží hlavně jako zjemňující prostředek a v druhé řadě jako zahušťující.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Július Nagy: Jenže segedín (správně Székely) vlastně není guláš v pravém slova smyslu, vznikl jako perkelt smíchaný s dušeným zelím.;-)

    Odpovědět

  • Július Nagy Július Nagy(neregistrovaný)

    V Maďarsku sa guláš nezahusťuje. Tá konzistencia na fotografii je správna.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Daawa, v surovinách ti chybí kyselé zelí;-) a připadá mi to jako Segedínská polévka:-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: To sa asi ešte varí na sporáku,možno by bol problém "čo " ofotiť ,až sa dovarí ! Aspoň u mňa to tak je! Málokedy zostane do druhého dňa odstáť, kedy je najlepší.
    Myslím,že detičky až do práce zacítia,že varím segedín! :-O A muž sa v ňom prehrabuje a dvíha pokličku,aj keď nieje ešte úplne hotový!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ten guláš mi pripadá na obrázku nejaký riedky, skôr ako polievka.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: segedinsky gu segedýnský gulášek segedínský gulášky řídký segedin segedínský guláš light segedinsky segedinsk segedinsky gulas z veprove krkovice segedín z krkovice gulášky je možné nakrájet cibuli na guláš den dopředu česnek do segedínu segedinsky gu!as najlepsi segedinsky gulas davidovy palacinky segedinsk6 gulas light paprikáš ze zásmažky mehlschwitze zásmažka na segedinský guláš dzidane na dovari ceni