

Davidův segedinský gulášek
Suroviny 10 porcí
- 0,5 kg vepřového bůčku (nejlépe ořez)
- 0,5 kg vepřové krkovice
- 4-5 ks cibule(nejlépe když je červená)
- 3 lžíce sladké papriky
- 1 nakrájená feferonka
- 2 paličky česneku
- cukr krystal
- sůl
- mletý čerstvý pepř
- 4-6 bobkových listů
- cca 5 kuliček nového koření
- cca 5 kuliček celého pepře
- 250 g vepřových kostí na vývar
- 1 ks citrónu
- sádlo
- cca 0,25 ml a více smetany
- 1 zavařovačka kysaného zelí podle libosti
Postup přípravy receptu
Den 1.:
Den dopředu si nakrájíme maso na kostky, prolisujeme všechen česnek a smícháme jej se solí.
Poté vše smícháme dohromady a dáme do mísy zaležet, poklademe nahoru citronovými plátky, zatáhneme fólií.Den 2.:
Nakrájíme si cibuli na drobno, dáme na sádle smažit do hrnce do tmava, ale nespálit.Přidáme maso s vymačkanou šťávou z citrónů, osmahneme, přidáme papriku, nové koření, celý pepř, čerstvě namletý pepř, bobkový list, zamícháme a ihned zalijeme vývarem z kostí.
Přidáme nakrájenou feferonku a pokrájené kysané zelí. Popřípadně alespoň vylijeme vodu nebo při velké kyselosti zelí propláchneme.
Přidáme podle chuti cukr, sůl a dusíme do měkka.Jakmile je maso dostatečně měkké, dochutíme solí, česnekem, pepřem, popř. feferonkou, cukrem a přidáme smetanu, necháme provařit a znovu dochutíme.
Když je vše podle Vaší chuti dobré, necháme buď nandávat na talíře, anebo chladíme v hrnci v dřezu a necháme zaležet alespoň takový 1 den, když více, tak lépe.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Davidův segedinský gulášek
-
Vynikající guláš. Nevím, jak vás některé kritiky přesvědčit, ale tento recept je bezkonkurenční.
-
Výborný recept. Ta kritická slova některých níže nemají svá opodstatnění. Zkuste a ochutnejte. Můžu jen chválit!
-
Dajda:
No a to predsa na tom nič nemení.
Guláš (Székely gulyás! tak isto) v krajine odkiaľ pochádza, sa nezahusťuje! Pôvod gulášu a kyslej kapusty je v Maďarsku a nie v Nemecku, to len Nemci by si chceli prisvojiť všetko. To len tam do všetkého (okrem piva, ktoré okopírovali od Čechov) miešajú Mehlschwitze (jíška, zásmažka) a teda aj paprikáš (a nie pörkölt, ako Vy uvádzate) len oni "vylepšili", aby sa za lacno ale "sýto" najedli. Zničili životy miliónom ľudí, spojili sa s Pruskom (ex-NDR, fašisti, po r. 1948 prezlečení za komunistov) na čo celá Európa ešte dnes dopláca a riadia (pre seba) celú Európu a nikto proti tomu nič nerobí. Guláš zbabrali tiež a my sme tí blbci, čo im na všetko naletíme! Segedínsky guláš je len jeden miniatúrny príklad! Keby sme si brali príklad z kuchyne našich južných susedov, dnes by u nás nebolo toľko obéznych ľudí. Nie žeby sa tam varilo "light", to určite nie, ale zdravšie a hlavne chutnejšie než v Nemecku (okrem Eintopfu nemajú žiadne vlastné jedlo!). Skúste ten istý guláš navariť tak, ako ho vidíte hore na fotografii a potom po prvý raz vychutnáte, čo je vlastne Segedínsky guláš. Neporovnávajte to s gulášom v staničnom bufete, tam ide o maximálny zisk a preto ho zahustia múkou tak, že v ňom môže stáť lyžica. -
Já bych to sem vůbec nedával - nic zvláštního ani nového
-
brendy:ale to víš že si taky ulevím, ale fááákt ne veřejně, ale dobře, písnuls názor beru
, takže to necháme tak jo? Nebo se tu rozvine nesmyslná diskuze
-
Pro: Dawaa: Jinak samozřejmě si cením snahy a přidání receptu.A hned mě nezatracuj.Pokračuj v započatém a přidávej další zajímavé recepty. Máš mou podporu. Možná se něčemu i přiučím.
-
Špagetko, klídek.Žádná faleš jen upřímnost se cení.Já co na srdci to na jazyku.Celá česká republika mluví vulgárně a jen ty jsi slušňásek.Ahahahaha.
-
brendy:Oceňuji tvůj názor, ale nešlo by poslední slovo napsat nooo řekněme ... slušněji?
-
Kde jsi k tomu přišel? Nechápu.Takhle se přece segedínek nekurví.
-
pro toho kdo tu píše o maďarském guláši, tak tu mám jasně napsáno že je to segedinský, z česka.... zelí jsem do ingrediencí přidal, guláš možná příjde řídký, ale není tomu tak. Smetana slouží hlavně jako zjemňující prostředek a v druhé řadě jako zahušťující.
-
Július Nagy: Jenže segedín (správně Székely) vlastně není guláš v pravém slova smyslu, vznikl jako perkelt smíchaný s dušeným zelím.
-
V Maďarsku sa guláš nezahusťuje. Tá konzistencia na fotografii je správna.
-
Daawa, v surovinách ti chybí kyselé zelí
a připadá mi to jako Segedínská polévka
-
tejaja: To sa asi ešte varí na sporáku,možno by bol problém "čo " ofotiť ,až sa dovarí ! Aspoň u mňa to tak je! Málokedy zostane do druhého dňa odstáť, kedy je najlepší.
Myslím,že detičky až do práce zacítia,že varím segedín!A muž sa v ňom prehrabuje a dvíha pokličku,aj keď nieje ešte úplne hotový!
-
Ten guláš mi pripadá na obrázku nejaký riedky, skôr ako polievka.