

Zelňačka s červenou řepou
Suroviny 4 porce
- 1 větší bulva červené řepy
- 200 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 1 bobkový list
- 4-5 sušených švestek
- 2-3 lžíce povidel
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř podle chuti
- sojová omáčka na dochucení cca 1 lžička
- zelená petrželka
Postup přípravy receptu
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Kysané zelí překrájíme na drobnější kousky.
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na másle dozlatova. Přidáme zelí a opět mírně orestujeme. Po chvíli přidáme červenou řepu, promícháme a zalijeme cca 1 a 1/2 litrem vody. Povaříme nejlépe v tlakovém hrnci cca 10 minut.
Pak část polévky přelijeme do druhé nádoby a polévku v hrnci, kde se vařila promixujeme tyčovým mixérem.
Polévku z druhé nádoby přidáme do rozmixované směsi. Přidáme sušené švestky, bobkový list, povidla a prolisovaný česnek. Vaříme, dokud se povidla nerozvaří.
Nakonec zakápneme sojovou omáčkou, nejlépe Tamari, ale pokud ji nemáme, vystačíme si s klasickou sojovkou.
Poznámka od kuchařky
Zdroj-Pošli recept-pan Libor Velan.
Mnou mírně upraveno..
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zelňačka s červenou řepou
-
Tak to bych si také pošmákla
-
-
srettka: bude mi ctí
-
Jana Remkova:zemitá chuť je právě chuť řepy, její specifická. já jí dlabu teda jen nakládanou v kořeněném nálevu a maxímo dávám drahoušovi do boršče...tak juu, si sundám pýžo do strécovi, hopnu na express a do táždňa sem tam
-
srettka:
zemitou chuť?? A co to jako je? Že by chutnala po zemi?
Ne, opravdu je skvělá
Zaskoč klidně, ještě mám
-
Jana Remkova:a nemá moc zemitou chuť?? teda ta je tak červená, že bych jí asi musela jíst po tmě a nebo jako slepá bába se šátkem na čučkách
já snad zaskočím okoštovat pani kosmounautová
-
srettka: Určitě jo. Není tak kyselkavá, spíš, jakoby sladko-kyselkavá, ale opravdu zvláštně dobrá a stačí, jako hlavní jídlo až nad hlavu
-
tý vogo, toť polévečka jak pro upíry, esli mezi náma nějaký je, tak ho muselo šimrat ve špičákách
jářku zvláštní varianta zelňajdy -
nofrona:
-
Jana Remkova:
ale je krásné
-
nofrona: díky
. To prostírání máš stejné, co?
-
Jani trefa do mé chuti
v pondělí jsem vařila taky podobnou polévku
Byla moc dobrá, tak za tuto máš boďana jak brno
jó a fotka je, krásné prostírání
-
Jana Remkova:jo tak to máš pravdu s tou moukou
-
spagetka: Jsou v tom hrnci cca 4 kusy těch švestek, takže se to asi stratí
. Ale to malinké, hnědé uprostřed petrželky je právě 1 švestička
. Já mám řepu fakt ráda a tak jsem uvítala tuhle polévku. Líbí se mi, že se nezahušťuje moukou
-
V té tvé ale nejsou ani barevně vidět sušené švestky nebo povidla. Polévku znám z dětství, ale barevně vypadá jinak.Sojovka se teda do ní nedávala, ale to už je jiný problém.Jinak dobrá je, to jo.