Pojednání o BORŠČI

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: ad libitum ad libitum Polévky 11 názorů

Suroviny

Dnes jsem vařil BORŠČ. Avšak na stránkách Top receptů jsem objevil 21 borščů s mnoha přísadami. Rozhodl jsem se proto nevkládat sem svůj recept, ale napsat drobné pojednání o tom, co je BORŠČ a co do něj vlastně patří. Ve vložených receptech jsem objevil tyto suroviny:
bobkový list
brambory
celer
cibule
citron
cuketa
cukr
červená řepa
červené fazole z konzervy
červené zelí
česnek
hladká mouka
hlávkové zelí
hovězí kližka
hovězí přední s kostí
hřebíčky
chilli
jalovec
kečup pálivý
kedlubna
klobásy
kmín
kopr
krůtí maso
kuřecí salám
kysané zelí
kyška nebo kefír
libeček, maggi
máslo
měkký salám
mléko
mleté maso
morkové kosti
mražené zeleniny na Boršč
mrkev
nať celeru
nové koření
ocet
pepř
petržel
petrželová nať
rajčata
rajský protlak
salátová okurka
sladké mleté papriky
slanina
sterilizované lečo
sůl
špek nakrájený na kostky
uzená krůtí prsa
uzený bok
vajíčko
vepřová plec
vepřová žebra
vývar z masa
zakysaná smetana
zelená paprika
zelené fazolky
Naházet všechny suroviny do jednoho hrnce, to by bylo, jako když pejsek s kočičkou pekli dort. Fuj! Co dáme do polívky, záleží jen na nás!
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Boršč (také boršč, bortsch, borstch, Borsh, boršč, Ukrajinský: борщ, v jidiš: באָרשט) je polévkou, která je populární v mnoha zemích střední a východní Evropy. Ve většině těchto zemí, je vyroben s červenou řepou jako hlavní přísadou.

  2. Ta dodává polévce výraznou červeno-fialovou barvu. V některých zemích, jsou jako hlavní složka použita rajčata, přičemž řepy se užívá jako sekundární složky. Polévky bez řepy také existují, jako je oranžový boršč založený na bázi rajčatového protlaku a zelený boršč na bázi šťovíku, kopřivy či jiné byliny.

  3. Polskou variantou boršče je barszcz, což je čistý vývar z červené řepy, který se v Polsku podává i o Štědrém dnu například s uszky, což jsou taštičky z vaječného těsta plněné houbami a vařené v polévce. Je to vlastně polský typ ravioly.

  4. Polévka je součástí kulinářského dědictví mnoha národů východní a střední Evropy. Do kuchyně Severní Ameriky a anglicky mluvících národů se boršč dostal prostřednictvím ukrajinských přistěhovalců. Jsou 2 hlavní varianty boršče - teplý a studený. Oba jsou založeny na řepě, ale existují i výjimky.

  5. Horký boršč je vydatná polévka, je téměř vždy s hovězím nebo vepřovým vývarem. Obvykle obsahuje těžké škrobnaté druhy zeleniny včetně brambor a řepy, ale může také obsahovat kořenovou zeleninu, papriky a rajčata. Obvykle se podává jako předkrm s tmavým žitným chlebem.

  6. Studený boršč se podává za studena v mnoha různých národních kuchyních, v Litvě (šaltibarščiai), v Bělorusku (Chaładnik, Хaлaднiк [khaladnik]), v Polsku (Chłodnik), v Lotyšsku (Aukstā Župa) na Ukrajině (Холодник [kholodnyk], doslova "chladič"), v Rusku (swekolnik). Ale i v jiných částech Evropy se podávají studené polévky, v Maďarsku jsou to polévky ze sezonního ovoce (hideg gyümölesleves), ve Španělsku zeleninová polévka (gaspacho), v Bulharsku okurková polévka (tarator).

Poznámka

Jsem přesvědčen, že chuťových variací v kulinářském umění tolik, co melodických a rytmických nápadů v hudbě. Píseň Šla Nanynka do zelí, zahraje vesnický muzikant jinak než třeba Petr Janda nebo houslistka Gabriela Demeterová. Boršč v podání Gordona Ramsaye je to samé, co Nanynka v aranžmá Ennio Morriconeho. Avšak já dávám přednost lidovosti a tradičnosti. Velice dobře si pamatuji, jak moc mi chutnal boršč s teplým klučenickým chlebem v jedné písecké hospodě. Přeji všem, uživatelům TOP RECEPTŮ, aby dokázali ocenit tvůrčí přístupy druhých k různým receptům, které se na těchto stránkách objevují.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Pojednání o BORŠČI

  • Vitya Vitya(neregistrovaná)

    U nás se většinou dělá postní boršč, tedy bez masa a masového bujónu. Cholodnyk děláme místo salátu a to z řepy, brambor, mrkve, kopru, cibule, kyselých okurek a vajec -> vše se zalije sladkokyselým nálevem a nechá se do rána v ledničce, potom se to scedí, dá se tam lžíce smetany/majonézy :)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    takže u nás dnes taky boršč... hovězí přední, vepřové plecko, bobkáč, nové koření a celý pepř... z toho vývar a pak klasika: slanina, kořenová zelenina, hlávkové zelí, řepa, brambory... prostě výborná záležitost:-p:yes:
    posílám bodík a fotík:-D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mně se to "papo" líbí a přidala bych si do něj lžíci kysané osolené smetany s čerstvým koprem :-p mňam!;-):-8:yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    evosheek:Za málo, jsem ráda, že se líbí;-)

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    1974andrea: Andreo, díky! Foto i food styling jsou skvělé.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jitkas::-D:-8 Jitko díky:-K

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    andrea: Do ktere kategorie bude zarazen nevim, ovsem trida urcite PRVNI, podtrida-krasa nadherna!

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Ivošku, dnes jsem vařila borčš, tak přidávám fotky a vyber si, která varianta tomu odpovídá;-)

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    Zuzana: Zuzano ty ses do mne obula, že ty po mně jedeš?

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    Ale prd velebnosti. Jsou dost radikální rozdíly v borščích mezi jednotlivými zeměmi - polsko (z řepného kvasu), pobaltí, rusko(tři druhy vývaru), bělorusko(s houbami), ukrajina (s rajčaty)... A navíc každá kuchařska si ho vaří jinak- něco jako bramborový salát v ČR.

    Základem je nějaké zelí a řepa. To je tak všechno, co můžete definovat. A to že je to polévka. Ani to co má být čerstvé, kysané a nebo nakládané nesjednotíte...

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Prečítala som si so záujmom...vďaka. Ale si myslím, že by to malo byť medzi článkami a nie medzi receptami.

    Odpovědět

Tématické fráze: boršč ukrajinský boršč s červenou řepou příloha k boršči polská okurková polévka kvas z červené řepy recept na písecký dort mail vitya.in loc:cz ukrajinský kvas boršč za studena boršč polivka polsky boršč s červenou řepou polsky barszcz z uzeneho masa řepný kvas co k boršči boršč wikipedie písecký dort variace boršč vepřové plecko polský barszcz recept boršč bez řepy podání teplý předkrm po polevce

Zapomněl/a jsem heslo