Jelení kýta s plněnou hruškou

Bahula Kuchařka: Bahula

Doba přípravy: 90minut 4 porce Jiné maso 16 názorů

Suroviny

700 g jelení kýta
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
6 bobulek jalovce
1 citrón
1 velká cibule
50 g celeru
3 mrkve
1 lžíce cukru
80 g másla
50 g slaniny
sůl
mletý pepř
250 ml suchého červeného vína
250 ml suchého bílého vína
30 g hladké mouky
100 g smetany
2 půlené kompotované hrušky
brusinky
listy hlávkového salátu
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jelení kýtu očistíme, odblaníme, osolíme, posypeme rozdrceným kořením a necháme 2 dny v chladnu uležet.

  2. Maso osušíme papírovou utěrkou, nakrájíme na plátky, pokapeme citrónovou šťávou a posypeme pepřem.

  3. Cibuli nakrájíme, celer nahrubo nastrouháme a zpěníme na másle s rozškvařenou slaninou.

  4. Do tohoto základu vložíme plátky masa, osmahneme po obou stranách a pod poklicí dusíme asi 10 minut.

  5. Pak maso podlijeme červeným vínem a dusíme doměkka.

  6. Vyjmeme je a udržujeme v teple.

  7. Šťávu odpaříme, zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme trochou studené vody.

  8. Uvedeme ji do varu a za stálého míchání vaříme 10 minut.

  9. Nakonec omáčku zjemníme smetanou, ale dál již nevaříme, případně přisolíme.

  10. Mezitím očistíme mrkev nakrájíme a povaříme asi 8 minut v malém množství vody s cukrem, aby získala sklovitou glazuru.

  11. Půlené hrušky prohřejeme v bílém víně.

  12. Maso upravíme na talíři s listy salátu, půlkou hrušky plněnou brusinkami, mrkví a polijeme omáčkou.

  13. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo noky.

Poznámka

Místo mrkve můžeme použít svazek mladé karotky.

Zdroj: Upravený recept s České domácí kuchařky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Jelení kýta s plněnou hruškou

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc hezky připravené jídlo,které by chutnalo i u nás doma:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula(autorka receptu)

    Irenka:Recept není můj, sice jsem ho upravila, tak můžu chválit. Je to opravdu vymyšlené, chutě byly propojené a jídlo bylo výborné :-p Měli jsme to s vařenými brambory, protože jsem neměla čas dělat noky.
    Jistě by to šlo i z hovězího masa.

    Odpovědět

  • Irenka Irenka(neregistrovaná)

    Šlo by to i z jinýho masa jelena nemám:-?

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Mohol by niekto z moderátorov príspevky, čo sa netýkajú receptu, zmazať?
    Toto je priestor na vyjadrenie sa k receptu, ktorý je nádherný, proste Bahula...

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Dooga: s tím naprosto souhlasím.. je to už trapné, nechutné a pod tak krásným receptem ( a tady všeobecně ) to nemá co dělat

    Odpovědět

  • Dooga Dooga

    Divočinu já rád. A kombinaci s hruškou si dovedu představit a ladilo by to mé chuti.:yes:

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Bahulo krásná fotka.:yes::yes:Zvěřinu mám ráda,tak ukládám.:-p

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Bibinka Bibinka

    Bahul, nikdy jsem to neměla možnost jíst a zdá se mi, že je to chutí něco jako svíčková a na divoko, což je obojí dobré. Máš 8.boda:yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-Kmoc krásný jelen....a ta hruštička :yes::yes::yes:+bod přidávám,ale některé komentáře (viz KK či Dana )nechápu:-O:-O.No hold jsem blondýna:-)):-))

    Odpovědět

  • zizala zizala

    spagetka: Bodování, ať se "někdo" naštve:-//:no: - co to je, jaký to má účel?

    Odpovědět

  • senky senky

    Evi:-K mě se líbí i obrázek, ale hlavně dlabanec:-8:-8 dovedu si tu dobrotu představit, mám v mrazáku pořád toho daňka a srnčí hřbet, že by něco z toho;-):-*
    daniela::-O:-O

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Mňamózní zvěřina ;-);-);-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Evi, jako vždy krásný recept. Bohužel nemám takové maso, hned bych vyzkoušela;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Bahulová, vy jste zase pytlačila, coo:-//:-S:-?:-D:-D:-D
    parádička.. opět;-):-p:yes::-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: jelení kýta na divoko recept na plátky z jelení kýty srnčí kýta na divoko jeleni kyta platky jelení kýty na divoko jeleni kyta jelení kýta recepty jelení plátky recept jelení kýta-plátky jeleni platky jelení na hruškách jelenní kýta jelení kýta na hruškách recept jelení mas srnci na hruskach jelení kýta recept vepřová kýta plátky s hruškou jelenní plátky recept jelení plátky s hruškami dančí maso na hrušce

Zapomněl/a jsem heslo