Pepřové hovězí s divokou šťávou a bramborovocelerovou kaší

Suroviny 4 porce

400 - 600 g hovězího masa (4 plátky po 100-150 g)
2 velké mrkve
1 velká cibule
100 g farmářské slaniny vcelku
2 lžíce přepuštěného másla
3 lžíce zavařených brusinek
3 lžíce Halali (sterilované zeleniny)
mletý černý pepř
2 lžičky mletého nového koření
1 lžíce celého jalovce
3 bobkové listy
1 lžíce cukru
1 lžíce octa
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
sůl
6 velkých brambor
1/4 celeru
100-150 ml horkého mléka
2-3 lžíce másla
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa nařízneme po okrajích a obalíme v mletém černém pepři. V kastrole rozehřejeme máslo a plátky masa zprudka osmahneme dohněda. Vyjmeme a uchováme v teple, třeba pod alobalem.

  2. Do výpečku po mase vložíme kostičky slaniny, nasekanou cibuli a stejně velké kostičky mrkve. Za stálého míchání vše dlouho restujeme na střední teplotě do krásně hnědé barvy. Závěrem přidáme jalovec a bobkový list, necháme rozvonět, zasypeme mletým novým kořením a vrátíme maso.

  3. Zalijeme vroucí vodou tak, aby maso bylo ponořené, ale neplavalo. Přidáme Halali, brusinky, osolíme a necháme přikryté dusit do změknutí masa. Podle potřeby přiléváme horkou vodu a promícháváme.

  4. Měkké maso vyjmeme a zbytek vydusíme na tuk (za vařečkou na dně kastrolu zůstává suchá stopa). Zasypeme moukou, opečeme a zalijeme vroucí vodou do hustoty řidší omáčky. Promícháme, teplotu snížíme na minimum, vrátíme maso a necháme půl hodiny probublávat, až tuk vystoupí na povrch šťávy.
    Poté maso opět vyndáme, vybereme celé kousky koření a omáčku propasírujeme. Hustotu doladíme přidáním vody a dochutíme cukrem, octem, případně solí.

  5. Brambory a celer uvaříme doměkka, vodu slijeme a vše rozšťoucháme. Přidáme máslo, horké mléko (po částech) a ušleháme elektrickým šlehačem. Na závěr dochutíme solí.
    Maso podáváme s kaší a přelijeme omáčkou. Při podávání sypeme nakrájenou čerstvou plocholistou petrželkou.

Komentáře k receptu Pepřové hovězí s divokou šťávou a bramborovocelerovou kaší

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Tenhle recept mě unikl, v sobotu jsem ho náhodou objevila a hned bylo co uvařit.Moc všem chutnalo, už ho mám vytištěný. Díky za něj:-p:-p:-p:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Eliza: :-D No já s tím zeleným doma právě taky moc neuspěju a toto byla poslední porce pro velmi hladového manžela :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala (moderátorka)

    Jejda, tohle mi nějak uniklo :-8:-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza (autorka receptu)

    Nikina: Děkuji za vyzkoušení receptu a pochvalu. Foto máš moc krásné, jediný rozdíl je v tom, že jsem tam přidala zelenou bylinku, která obrázek zpestří a dodá mu další barvu.. Taky s tím rodinku dost štvu, hned to sundávají a odhrnují na kraj talíře...Jen můj táta je schopný schroustat snad i celou větvičku rozmarýnu...ale to už je jiná kapitola... (jednou po mojí dceři v restauraci dojídal pstruha a nikdo jsme nepochopil, kam se poděla ta kostra i s hlavou...:-D )

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Měla jsem v mrazáku pár plátků zadního, tak jsem vyzkoušela. Bylo to moooc dobré :yes: Píšu bylo, protože už není :-D Bod už jsem dala, tak vložím foto, i když né tak krásné, jako máš Ty ;-)

    Odpovědět

  • dzungila dzungila

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    další z Tvých skvostů:yes::-D mňaminka;-)

    Odpovědět

  • aisha aisha

    Velmi lakave..:yes::yes:..pekny receptik..;-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Všechno krásné:-Ka ta šťáva,ta teda nemá chybku:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Hanis Hanis

    Hmmm, tak to je krása....hned bych si dala :-K

    Odpovědět

  • Eliza Eliza (autorka receptu)

    varilamyskakasicku: No dobrá Ivinko, ale bez fotky Ti to neprojde...;-) Máš je tak plastické a barevně vykomponované...:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Eliza: to si piš, že jo:-D:-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza (autorka receptu)

    Díky za ohlasy a body a doufám, že si taky uvaříte..;-):yes:, za výsledek ručím...:-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    To bych si fakt dala. Krásná šťáva:-p

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Moc hezký recept, lákavá fotka - u tebe ale normálka:-)):yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: hovězí na pepři hovězímaso stavy hoveziho z kasou recepty na hovězímaso se štávou hovezi maso se stavou hovězí na divokou jak z vypeku vyrobit stavu na maso brambor kaši s přidanim celeru hovezi maso se. stavou hovězí maso se stavou recepty hovézí na štava štáva na kaši hovězí ragů na slanině a pepři hovezí platek s kasi hovezi na celeru hovězímaso na plátky trhane maso s kasi hovezi stava hovězí maso s řapíkatým celerem z nej receptů hovězí maso bramborovocelerová kaše