Králík na zázvoru a šalvěji pečený

mirca75 Kuchařka: mirca75

Doba přípravy: Cca 2hod. 6 porcí Jiné maso 4 názory

Suroviny

Králík
špek na špikování
sůl
koření na králičí maso
10 lístků šalvěj čerstvá (sušená)
zázvor 5-6 cm silnější kořen
česnek 2 stroužky
cibule červená 2 ks
máslo 50 g
bílé víno suché 2 dcl (nemusí být)
vývar (voda) na podlití
máslo
hladká mouka
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Králíka rozporcujeme na 6 dílů (2x přední běhy, 2x zadní běhy, 2x hřbet). Maso lehce prošpikujeme (nemusí se), osolíme a posypeme kořenící směsí. Do pekáčku si vložíme králičí díly masem dolů, přidáme na osminky nakrájenou cibuli (červenou pro její jemnou chuť), očištěný zázvor nakrájený na tenké plátky, česnek, lístky šalvěje a máslo.

  2. Pekáček nepřiklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 200°C. Maso necháme tzv. zatáhnout na asi 15 minut a pak podlijeme teplým vývarem (vodou) přibližně do 2/3 výšky masa a vínem. Pekáček přiklopíme a vložíme zpět do trouby upravené na teplotu 180°C. Pečeme do měkka a dle potřeby mírně podléváme. Asi 10minut před koncem pečení maso obrátíme a necháme ještě chvíli přiklopené péct. Měkké maso vyjmeme na talíř a uložíme do tepla.

  3. Šťávu v pekáčku zahustíme moučným máslem,případně moukou rozmíchanou ve studené vodě.-Zahušťujeme jako hustší šťávičku pakliže máme jako přílohu knedlík a nebo jen lehce, pokud je přílohou brambor, nebo rýže.

  4. Šťávu necháme mírně převařit asi 15 minut (lze i v troubě), pak dle potřeby dochutíme solí a můžeme přidat kousek prolisovaného (najemno nastrouhaného) zázvoru. Pak vložíme zpět maso a už jen prohřejeme. Jako příloha se hodí knedlíky kynuté i bramborové, rýže, brambory i bramborová kaše.

Poznámka

Tento recept jsem si vymyslela,protože se mi nechtělo dělat klasiku cibuláče,nebo na smetaně.Králík je díky použitému koření a bylince lehký a chutný a netíží v bříšku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Králík na zázvoru a šalvěji pečený

  • bara.it bara.it

    Mirco, ja ke kralikovi salvej davam, ale se zazvorem to me jeste nenapadlo. Ty tvoje jidla jsou vzdycky tak kraaaaaasny:yes:4:yes:

    Odpovědět

  • ruzena ruzena

    Miruš,to musí být dobrůtka:-p a ta fotka nemá chybu,jako vždy,krásné:-K:-))dávám bodík:yes: a ukládám;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Mirko, králík+ zázvor musí být nutně velice dobré, jen s tím sháněním králíka mám problém, ale našli jsme domácí zdroj, kam musíme zajet a vezmu jich hned víc;-)pak se do těch receptů pustím.....máš 2.boda jako hrom:yes:

    Odpovědět

  • AvcaB AvcaB

    Mirčo, králíka dělám na několik způsobů, ale ještě jsem nezkoušela přidat zázvor a šalvěj, určitě to zkusím. Moc pěkné fotky. Posílám 1 bodík:-p:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: spikovani kralika jak chutně upéct králíka pečený králík teplota pečení králíka šalvěj recepty králičí maso na zázvoru teplota pečení králík pečený králík teplota peceni kralika teplota králíci zázvor pečený králík se zelím králík pečení teplota špikování králík maminčiny recepty pečený králík přední běhy králíka recept maso peceni teplota kralik na kolik péct králk pečený králk kralik na zazvoru a smetane čerstvá šalvěj

Zapomněl/a jsem heslo