Vánoční kuba od Jirky
Kuba, také znám jako staročeský kuba, je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby, zejména stroček trubkovitý. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 992 kJ / 1 910 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 42,80 g |
| Tuky | 10,39 g |
| Vláknina | 45,36 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 24 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 391,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Krupky přebereme, nasypeme do síta a důkladně je propláchneme vařicí vodou, pak je necháme okapat.
Krok 2: Sušené houby namočíme do horké vody, aby nabobtnaly.
Krok 3: Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme kousek sádla a cibuli na něm orestujeme, přisypeme krupky a krátce osmahneme, osolíme, okořeníme kmínem a pepřem a zalijeme 1 litrem vody. Přivedeme k varu a vaříme doměkka asi 35-45 minut.
Krok 4: Houby scedíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a houby na něm restujeme asi 1 minutu. Poté je přidáme ke krupkám.
Krok 5: Směs občas promícháme, aby se krupky nepřichytily ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidáme utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promícháme.
Krok 6: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Směs v hrnci polijeme máslem a dáme na 15 minut zapéct.
Krok 7: Upečeného vánočního kubu ozdobíme na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.
Zveřejněno 7. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
Moje poznámka
Vánoční kuba od Jirky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BpPN
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 4 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 5 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 18 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 19 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:57:18
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:05:29
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kanadské kuře
pesinova.k před 28 minutami
Vepřová kýta se zeleninou a klobásou
Leni1970 před 50 minutami
Vydatná vločková polévka s česnekem
Janousek před 57 minutami
Slepice na paprice
vladhn před 1 hodinou
Medovníkové koule
milhausz1984 před 1 hodinou
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
milhausz1984 před 1 hodinou
Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)
Rebeca před 1 hodinou
Lázeňské rohlíky
kunananuk před 1 hodinou
Knedlík z domácí pekárny
Rebeca před 1 hodinou
Chutné vafle
GitaV před 2 hodinami
Tématické fráze:
štědrovečerní kuba,
vánoční kuba,
staročeský kuba-recept,
staročeský kuba,
kuba recept,
jak se dělá kuba,
vánoční kuba recept,
polevka kuba,
recept na vanočniho kubu,
staročeský hubník,
štědrovečerní kuba recept,
vánoční kuba recepty,
recept vánoční kuba,
co k obědu na stědrý den,
co na štědrý den k obědu,
staročeský kuba recept,
kuba štědrovečerní večeře recepty,
jak se dělá vánoční kuba,
recept na kubu,
recept na staročeského kubu
Suroviny:
krupky,
cibule,
česnek,
pórek,
houby sušené,
sůl,
pepř mletý,
kmín celý,
majoránka,
rozmarýn,
máslo
Komentáře (24)
Někdy spíš jen aby to bylo živější pro oko přidám na kostičky trochu červené papriky a zelené konce pórku.
Jinak u nás se tomuto jídlu říká hubník, původně babička dávala krupky, ale protože mamce to nikdy nechutnalo,nahradila krupicí a už jsme si tak zvykli
Já bych ale měla jen poznámku - myslím, že Kuba byl součást štědrovečerní večeře, protože na Štědrý den se držel půst a první jídlo byla až večeře.