Žloutkové věnečky
Žloutkové věnečky jsou jedním z klasických drobných moučníků, který mají rádi snad všichni. Z odpalovaného těsta upečeme věnečky, které po proříznutí plníme máslovým krémem s chutí lehce rumovou. Před servírováním stačí jen pocukrovat.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 14 703 kJ / 3 514 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 104,66 g |
| Tuky | 155,17 g |
| Vláknina | 9,30 g |
| Cholesterol | 1,72 g |
| Sodík | 962 mg |
| Sůl | 2,46 g |
| Sacharidy | 420,09 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ve vodě rozpustíme tuk - nesmí vařit a vsypeme mouku. Rychle mícháme, aby nevznikly pucky.
Krok 2: Do ještě vlažného těsta vmícháme jedno vajíčko po druhém, přisypeme prášek do pečiva - nemusí být ani celá lžička.
Krok 3: Těsto naplníme do cukrářského sáčku s větší špičkou a na plech tvoříme věnečky (když se dělají malé, cca 3 cm průměr, je jich okolo 45-50 kusů).
Krok 4: Pečeme ve vyhřáté troubě cca 180 °C, troubu nesmíme 15 minut otevírat, věnečky by klesly. Poté ještě asi 10 minut pečeme v lehce pootevřené troubě.
Krok 5: Po vychladnutí rozřízneme a plníme krémem.
Krok 6: Krém: mléko, žloutky, cukr a hrubou mouku uvaříme v hustý krém. Musíme dobře míchat, i po uvaření promícháme, aby se netvořila krusta.
Krok 7: Do vlažného krému vhodíme kousek másla velký jako vlašský ořech, zamícháme a přidáme rum - nemusí se šetřit.
Krok 8: Stačí pocukrovat nebo můžeme věnečky potřít bílkovou polevou.
Zveřejněno 3. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žloutkové věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kjP
Moje poznámka
Žloutkové věnečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kjP
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 10 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 10 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 10 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 10 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 11 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 13 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 13 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 14 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 14 hodinami
Tématické fráze:
poleva na věnečky,
věnečky recept,
krem do žloutkových věnečků,
recept na věnečky,
poleva na věnečky recept,
krém do věnečků,
bílková poleva na věnečky,
krem na venecky,
zloudkove venecky,
věnečky,
žloutkový krém,
recept věnečky,
žloutkový věneček,
větrníky recept,
recepty věnečky,
peceme venecky,
recepty na věnečky,
krem do žloutkové věnečky,
věnečky a větrníky,
žloutková šlehačka
Suroviny:
voda,
tuk hera,
mouka hladká,
vejce,
prášek do pečiva,
krém,
mléko,
žloutek,
cukr moučkový,
mouka hrubá,
máslo,
rum
Komentáře (23)
Děkuji
25 dg práškového cukru (2 x prosívám), přidat 2-3lžíce horké vody a přidáme 2 lžíce citronové šťávy. Třít nejméně 10 minut, až poleva zbělá.