Papriková pasta
Zpracovat úrodu z vlastní produkce a uchovat na zimu, je vždy radost. Připravte si paprikovou pastu, která má široké využití. Zvolte sladkou či pálivou variantu. Použít ji můžete do polévek, omáček, gulášů, nebo na maso.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 327 kJ / 1 512 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,96 g |
Tuky | 104,34 g |
Vláknina | 24,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,26 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 118,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Papriku a feferonku omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Cibuli nakrájíme na kostičky, na oleji ji osmahneme až zesklovatí. ocet, cukr a sůl, mírně podlijeme vodou (asi 100 ml) a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Občas promícháme a případně dolijeme trochu vody, aby se zelenina nepřipalovala.
Krok 2: Přidáme papriky, ocet, cukr a sůl, mírně podlijeme vodou (asi 100 ml) a dusíme na mírném ohni asi 45 minut. Občas promícháme a případně dolijeme trochu vody, aby se zelenina nepřipalovala.
Krok 3: Ke konci přidáme protlak a ještě krátce provaříme. Měkkou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, případně ještě dochutíme a ještě horké plníme do skleniček. Ihned zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme do úplného vychladnutí a poté uskladníme.
Krok 4: Ihned zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Necháme do úplného vychladnutí a poté uskladníme.
Krok 5: Mám zkušenost, že takto připravená (bez sterilizace) vydrží v lednici nejméně do Vánoc. Pokud bychom ji chtěli uchovat déle, je lépe ji sterilizovat. (například v mikrovlnné troubě, počítáme 3 minuty na jednu skleničku o obsahu 320 ml, nebo jiným osvědčeným způsobem).
Zveřejněno 14. 9. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Papriková pasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yON6
Moje poznámka
Papriková pasta
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/yON6
Nejnovější recepty
Jahodový džem s mandlemi
Přidáno před 13 hodinami
Třešňovo-kakaový moučník
Přidáno před 14 hodinami
Srbská fazolová polévka s koprem
Přidáno před 16 hodinami
Jahodový jogurt
Přidáno 13. 6. 2025 21:33
Lotus poháry s ovocem
Přidáno 13. 6. 2025 14:31
Rýže s brokolicí, kapií, žampiony a kukuřicí
Přidáno 13. 6. 2025 08:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
káťa před 7 hodinami
Hrníčková bábovka s tvarohem a olejem
Vytvarnik před 9 hodinami
Ostravská kapustnice
Kajkajak před 10 hodinami
Brambory s brynzou a smetanou
Ana_Kreb před 12 hodinami
Velikonoční hlavička
ivka315 před 13 hodinami
Zapečené žampiony s nivou
oligarda před 13 hodinami
Kedlubnové zelí
vanilj před 14 hodinami
Kefírové muffiny s borůvkami
Denade před 15 hodinami
Vaječná pomazánka
Valis před 16 hodinami
Tématické fráze:
paprikova pasta,
papriková pasta recept,
domácí papriková pasta,
pasta z paprik,
papriková harisa,
jak uchovat feferonky,
recept na paprikovou pastu,
papriková salsa,
pasta harisa,
domácí pasta z feferonek,
pasta z feferonek,
pasta z feferonek recept,
pasta z rajčat a paprik,
domácí harisa,
pasta z feferonky,
pasta z paprik recept,
papriková pasta s feferonek,
papriková pasta recepty,
feferonky pasta,
recept na pastu z feferonek
Suroviny:
cibule,
paprika čerstvá bílá,
feferonka,
olej,
ocet,
cukr,
sůl,
protlak rajčatový
Komentáře (8)
Pokud to vyrobím, tak přidám komentář a foto.