Hráškový krém s praženou cizrnou bez lepku, mléka, vajec a masa

TerezaVe Kuchařka: TerezaVe

Doba přípravy: 35 min Dietní recepty , Bezlepkové 6 názorů

Suroviny

1 pytlík mraženého hrášku (většinou se prodává 450 g)
brambory přibližně stejné váhy jako hrášku
lžička soli
voda
pražená cizrna (není nutná)
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, vložíme do hrnce a nasypeme všechen hrášek. Zalijeme vodou, aby bylo vše jen zakryto, osolíme a vaříme do měkka tj. cca 20 minut (dle typu brambor).

  2. Po uvaření rozmixujeme ponorným mixérem a dle libosti můžeme ještě naředit vodou do požadované hustoty. My máme rádi polévku spíše hustší (spíše tedy kaši než polévku) a jíme ji jako hlavní jídlo.

  3. Podáváme s praženou cizrnou viz odkaz níže. Pečeme ji jen s olejem a solí.

  4. Některé recepty používají cizrnu konzervovanou. Potřebujete-li se vyhnout jódu, tedy i jodované soli, můžete si cizrnu navařit do zásoby, zamrazit a upéct s nejodovanou solí, až vaříte polévku. Chutnala nám stejně z mražené i čerstvě uvařené.

  5. Pražená cizrna se dá i uchovat v dobře uzavřené misce v lednici např. do druhého dne.

Poznámka

Recept jistě není nic objevného. Doufám, že potěší zejména ty, kteří začínají s náročnější zdravotní dietou a potěší je v počátečním zoufalství, které se asi nezřídka dostavuje.

polévka inspirována:

Kobíková, Zuzana: Vařím s láskou : bez lepku, mléka, vajec. 3. vyd. Brno: Z. Kobíková, 2011. ISBN 978-80-260-0180-5 (brož.)

Pražená cizrna:

http://www.toprecepty.cz/recept/31867-prazena-cizr...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hráškový krém s praženou cizrnou bez lepku, mléka, vajec a masa

  • Hell. Hell.

    .... počáteční zoufalství... naprosto přesné a výstižné :-D:-D:-D Jj, také to u mě nedávno bydlelo :-D

    Odpovědět

  • TerezaVe TerezaVe(autor receptu)

    popoluska340:Díky za vyzkoušení i zpětnou vazbu. Jsem ráda, že chutná.

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    tento uzasny receptik som uz varila 3x,a uz je zaradeny pravidelne do mojho jedalnicka.

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    TerezaVE ja sama som celiaticka,a nemozem ani nic mliecne,takze receptik pre mna,jak vysity.A snazim sa moc nekombinovat,lebo travenie mi to dava citit tazobou.urcite napisem v stredu urobim na obed pre mna,manzel by ma hnal,keby som mu to polozila pod nos.

    Odpovědět

  • TerezaVe TerezaVe(autor receptu)

    popoluska340: Díky za zprávu. To by mne ani nenapadlo, že recept odpovídá i dělené stravě. :-) Dejte vědět, jak chutnala s cibulkou.
    Recept mě taky nadchl svou jednoduchostí. Je vhodný při alergii na lepek, mléko, vejce; když musíte omezovat živočišnou bílkovinu kvůli ledvinám (není s masem); tím, že je z mraženého hrášku (sterilovaný je počítám se solí), tak i pro ty, co nesmí jód např. kvůli štítné žláze (když použijí nejodovanou sůl). Snad akorát vitariáni jej neocení. :-).

    Odpovědět

  • popoluska340 popoluska340

    Super receptik,s mrazenym hraskom som este nerobila,len zo susenym hrachom.V stredu ju hned urobim,len si dam opecenu cibulku.Super delenna strava.:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: tncz štítná žláza pečeme s cizrnou polévky z praženou cizrnou lepek v hrášku lepek a hrášek hraškový krém polevka hraskovy krem s cizrnou bez masa a mléka dá se cizrna zamrazit hráškový krém ze sterilovaného tncz bílkoviny tncz zprávy mleté maso