Řecká líná tyropita - Tempelopita

marcik Kuchařka: marcik

Slané pečivo 7 názorů

Suroviny

2 hrnky pol. mouky (možná i trochu víc)
2 hrnky hustého jogurtu (pokud bude ovčí, tím líp)
2 vajíčka
3 lžíce oliv. oleje
2 hrnky rozdrobené fety
1,5 hrnku vody
trochu pepře
soli
1/3 hrnku mléko
1 hrnek rozdrobené fety
1 lžíce oliv. oleje (nebo rozpuštěného másla)
trochu oleje
a mouky na vymazání a vysypání plechu
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejeme troubu na 175°C.

  2. V míse si smícháme vajíčka s jogurtem a vodou. Přidáme ty 2 hrnky fety, oliv. olej a mouku, sůl a pepř. Dobře všechno promícháme, pokud je těsto moc řídké, tak přidáme trochu mouky. Mělo by být zhruba jak na lívance, ne tuhé, ale hustší.

  3. Na vymazaný a vysypaný lech nalijeme těsto, čím nižší, tím lepší. Já to měla na jeden klasický plech a jeden menší.

  4. Teď smícháme ten zbývající hrnek fety, s mlékem a olejem a lžící políváme (tu a tam ) povrch pity . Pečeme zhruba 50-60 minut. Je možné, že bude potřeba zhruba deset minut před dopečením, zvednout plech co nejvýš, aby pita chytla barvičku. Ale to záleží už na každé troubě zvlášť.

Poznámka

Jmenuje se to líná pita, protože se nedělá fillo. V každé části Řecka se tato pita jmenuje jinak... někde je to Tempelopita, jinde Aleuropita... Mpatzina...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Řecká líná tyropita - Tempelopita

Tématické fráze: tyropita vajíčka po řecku vajíčka po řecku recept tiropita pórková pita k čemu se podává pita chléb co se jí v řecku vajíčko po řecku řecká pita recky moucnik pita recept k čemu se jí pita pita chleba k cemu se ji recept vajíčka po řecku vajíčka podle řecka řěcká kuchyně recepty řecké těsto řecká pita recept videorecept řecka pita recepty pita chleba k čemu recepty s fillo

Zapomněl/a jsem heslo