

Špagetová dýně s rajčatovo-smetanovou omáčkou
Suroviny
- 1 špagetová dýně
- olej
- 1 malá cibule
- 750 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky)
- 500 ml rajčatové passaty (husté pyré)
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- 1,5 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění
- 100 ml (rostlinné) smetany
- cukr
Postup přípravy receptu
Špagetovou dýni přepůlíme, zbavíme semínek a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme doměkka (záleží na velikosti a stáří dýně, trvá to 20-40 minut). Upečenou dýni pomocí vidličky „vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí.
Na troše oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zalijeme ji vývarem, přidáme passatu a bobkový list, osolíme a opepříme. Prováříme asi 10 minut, poté vyjmeme bobkový list a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Za stálého míchání ještě 5 minut povaříme.
Na závěr vmícháme smetanu a dochutíme podle potřeby solí a cukrem. Hotovou omáčkou přelijeme dýňové špagety a ozdobíme zelenými bylinkami.
Poznámka od kuchařky
Rajčatová passata je hustá omáčka z pasírovaných rajčat. Prodává se obvykle u konzervované zeleniny v krabičkách o objemu 500 ml (Kaufland, Penny, Lidl). Na rozdíl od rajčatového protlaku není dochucovaná a má méně intenzivní, ale rajčatovější chuť.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špagetová dýně s rajčatovo-smetanovou omáčkou
K receptu nejsou žádné komentáře.