Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 832 kJ / 2 589 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,60 g |
Tuky | 13,98 g |
Vláknina | 33,54 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,02 g |
Sůl | 15,00 g |
Sacharidy | 520,40 g |
Postup přípravy
Na chléb smícháme kvas s moukou, já používám 300 g žitné a 200 g pšeničné mouky a výsledný chléb je hutný, pokud chcete nadýchanější, použijte jen pšeničnou mouku (ale experimentům se meze nekladou). Dále přidáme vodu, sůl a kmín. Vypracujeme tužší těsto, které přesuneme na pomoučenou desku (vál) a ještě zpracujeme na hladké těsto. Připravený bochánek dáme do hodně pomoučené ošatky (těsto celkem lepí) a necháme kynout cca 3 - 5 hodin, záleží, jak máte doma teplo :).
Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na pečící plech a dáme do trouby předem vyhřáté na 250°C a ještě než troubu s chlebem zavřeme, nalijeme do nádoby na dně trouby (nebo rovnou na dno trouby) cca 0,5 dl vody. Pečeme 15 minut při teplotě 250°C a poté teplotu snížíme na 200°C do kaštanové barvy. Hotový chléb dáme vychladnout na mřížku, a abychom si byli jisti, že je chléb opravdu hotový, můžeme poklepat na spodní stranu, správný zvuk je dutý.
Zveřejněno 22. 10. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chléb z kvásku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nj7D
Moje poznámka
Chléb z kvásku
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nj7D
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 2 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 17 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 17 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 17 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 1 hodinou
Kedlubnové zelí
Merylas před 3 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 3 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 19 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 19 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 21 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 23 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 23 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 23 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis 15. 6. 2025 10:50
Tématické fráze:
kvásek na chleba,
domácí chléb z kvásku z trouby žitný chléb,
kváskový chleba recept,
recept na kvásek na chleba,
kvas na chleba,
chleba recept,
kvásek na kváskový chléb recept,
kváskový chléb recept,
chleb z kvasku,
chleba z kvasu recepty,
recept chleba,
chleba z kvasu,
recept na chleba,
kvas na chleba recept,
kváskový chleba do trouby,
chléb z kvasu,
kvaskovy chleb z trouby,
recepty na kvaskovy chleb,
recept kváskový chleba,
recepty z žitneho kvasku
Suroviny:
kvas žitný,
mouka žitná,
voda,
mouka,
voda,
sůl,
kmín celý
Komentáře (10)
Autorce: Fotka je moc povedená a lákavá, postup je pěkně rozepsaný /až na ty mouky/.