Postup přípravy
Krok 1: Každý, kdo si vede žitný kvásek ví, jak je snadné o něj přijít. A i když založení nového kvásku není nijak pracné, po dobu, než novic zesílí, kváskový chleba péct nemůžete. Pro tyhle příležitosti je vhodné si svůj dobře rozběhnutý kvásek schovat, nějak uložit - třeba nasušit.
Krok 2: Aby se dal kvásek na podložku dobře roztírat, umícháme pro tuhle příležitost trochu řidší kvásek a necháme jej vykvasit. Stěrkou ho v tenké vrstvě rozetřeme po pečícím papíře a necháme na vzduchu uschnout. Jde to rychle, prakticky přes noc je hotovo.
Krok 3: Suchá vrstvička jde z pečícího papíru snadno sloupnout - jen ji rozdrobíme na menší kousky a uzavřeme ve vzduchotěsně uzavíratelné skleničce nebo jiném, velmi dobře těsnícím obalu. Skladujeme v suchu a temnu.
Krok 4: V případě potřeby si kvásek zaktivujeme namočením v příjemně vlažné vodě. Po objevení bublinek ho můžeme začít krmit.
Zveřejněno 19. 11. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Doma sušený žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lNmV
Moje poznámka
Doma sušený žitný kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lNmV
Nejnovější recepty
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 1 hodinou
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno před 18 hodinami
Likérové kávy
Přidáno před 23 hodinami
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno 12. 12. 2025 07:01:02
Máslová vánočka s rozinkami
Přidáno 11. 12. 2025 21:55:54
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový salát s cizrnou
Evellinka před 40 minutami
Moje domácí tlačenka
bartonik před 46 minutami
Piškotový korpus
Michal19 před 2 hodinami
Masová paštika
Nanina před 3 hodinami
Vosí hnízda
kolarz90 před 11 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
Sahula před 12 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné à la dršťková
H33inrich před 14 hodinami
Mramorová bábovka jak ji dělá moje babička
Slaninova.L. před 14 hodinami
Kapustová polévka
Topmoni před 15 hodinami
Tématické fráze:
sušený chlebový kvásek,
sušení kvásku,
založení žitného kvásku,
jak usušit kvásek,
kvásek do mrazáku,
jak sušit kvásek,
aktivace sušeného kvásku,
jak usušit žitný kvásek,
kyselo ze suseneho kvasku,
chleba ze sušeného kvásku,
chleb že sušeného kvasku,
sušení žitného kvásku,
chleba ze sušeného žitného kvásku,
založení kvásku,
chléb ze sušeného žitného kvásku,
jak sušit žitný kvásek,
založení nového kvásku,
aktivace kvasku,
jak ususit kvasek v troubě,
zitny kvasek postup
Suroviny:
kvas žitný
Komentáře (19)
Kváskovanie je proste vášeň, vždy prinesie aj napätie. A potom radosť.
Než kvásek rozetřete po plechu, neměl by přezrát. I proto, že i na tom plechu pořád pracuje, ještě než uschne.
Hedwika: ještě jsem sama nevyzkoušela (ale tohleto sušení kvásku je mnohokrát vyzkoušeno od jiných, včetně jeho pozdější aktivace). Postupovala bych tak, že po objevení bublinek kvásek normálně nakrmím a uvidím, jak vyběhne - mělo by to být bez problémů. Musí být schopný v pohodě zdvojnásobit svůj objem.