Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup je velmi oblíbený. A co teprve ten domácí. Využít ho můžeme do limonád i k přípravě bábovky. Nezáleží na tom, kolik litrů vyrobíme, protože vždy se spotřebuje do poslední kapky.

Hodnocení receptu je 4,7 (77×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby louhování

110 min (80 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby louhování)

Suroviny pro 1 dávka

z uvedeného množství získáme 2-3 l sirupu

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 470 kJ /
8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bezové květy vytřepeme, tím z nich odstraníme různý drobný hmyz. Vodu převaříme, necháme zchladnout a nalijeme na květy. Krok 2: Přidáme šťávu z jednoho citronu a 2 citrony nakrájené na kolečka. Dále přidáme kyselinu citronovou a směs necháme 24 hodin louhovat. Krok 3: Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme přes plátýnko nebo gázu, přidáme k ní cukr a v hrnci ji zahřejeme. Občas promícháme a až se cukr rozpustí, sirup slijeme do čistých lahví. Krok 4: Sirup je určený k rychlejší spotřebě, uchováváme ho v lednici. Můžeme ho také nalít do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkovat a při 85 °C zavařit po dobu asi 20 minut.

TIP: Bez černý a jeho využití. Víte jak květy vhodně zpracovat?

Zveřejněno 22. 4. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mj55

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mj55

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (113)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Jak dlouho vydrží neotevreny? A pak jak dlouho po otevření prosím?

Tento recept už dělám mnoho let a je vynikající .Pro dlouhodobou trvanlivost ,leju sirup cca 3 cm pod okraj hrdla a nalijí víčko kvalitní kořalky,tím se sirup zakonzervuje a vydrží až do dalšího dělání sirupu .Uchován jen tak ve spajzu ve tmě .

Výborný 🤤

Určitě vyzkouším. Všude krásně kvete bez a je škoda toho nevyužít. Děkuji za recept.

Sirup dělám už dlouhá léta, kyselinu nedávám..,nechávám naložený bez klidně i 10 dní a potom je to správně vyluhované:-K

Uvařila jsem ho, ale za mně je to spíš citronový než béžový. Úplně to tu bezinku zabilo! Za mne rozhodně ubrat kyselinu aspoň na půlku. Je to škoda... ????

Jipa: dobrý den mohu poprosit jak to děláte děkuji moc za odpověď Veronika

Já dávám už léta na 2 litry 2 kg cukru. Svařím, nechám vystydnout a zaliji na 2 dny bezinky (květy nepočítám, dávám, co se tam vejde.30 kusů ale určitě bude stačit, pokud nemáte bezinek hodně). Přidám velmi dobře omyté 2 biocitrony na plátky a vše nechám ve špajzu. Pak sliji do hrce a zahřeji, ale navařím. Kyselinu nepřidávám, ale striktně dávám do skla. Mně se nejvíc osvědčily malé 2 dcl lahvičky od juice, nebo šroubovací lahve od vína.Lahve od vína už ale nepoužívám druhý rok, protože při vyvařování se víčka od vína druhý rok kroutí. Vše vyvařuji, z vody dám vyschnout sklo do trouby a do vaříčích sklenic liji horkou šťávu. Vyvařuji i trychtýř a zběračku.Nic se mi nekazí a š´táva vydrží ve špajtu do dalšího roku bez problémů.

Dělám už řadu let a nemůžu si sirup vynachválit<3, nechávám v lednici a je fakt super:yes::-K

Miloslava Odvářková 23. 7. 2017 22:40
Toto není bezinkový sirup, alebezový, z květů černého bezu. Bezinky jsou bobule, plody černého bezu, které jsou temně fialové a dozrávají na podzim. Tím pádem 30 květů bezinek je blbost, znamená to 30 květů plodů! :-(( Bezinka je plod, keř se jmenuje černý bez.

Miloslava Odvářková: z botanického hlediska máš samozřejmě pravdu, ale i celému keři černého bezu se lidově říká bezinka a v receptu (tak jako i v jiných) je napsáno, o co jde:-)

Sirup je dobrý, ale doporučuji méně kyseliny citronové, než uvádí recept. Silnější kyselost přebíjí chuť a aroma bezinek. Místo 100 g volím 60 g. Přikyselit se může kdykoliv dle chuti. Recept uvádí, že z uvedeného množství máme 2 litry sirupu. Chyba. Cukr s vodou nabude na objemu. Vymačkal jsem 3,2 l hotového sirupu. Sice je nebezpečí, že se sirup po čase začne kazit, což se mi už minule stalo, i když skladujeme v chladničce. Tak jsem to prostě zamrazil v PET láhvích v mražáku a při použití chvíli nechám stát na vzduchu a je tekutý.:-p

Mám bez naložený v lahvi ,letos chci nalít sirup do sklenic ještě horký zavřít víčkem a otočit dnem vzhůru ,po otevření dát do lednice ,snad vydrží aníž by se zkazil je to opravdu škoda. A nebo rovnou zavařit aby se chytlo víčko, vždy jsem dávala jen do umělých lahvi a nevydržel.

Tématické fráze:
sirup z bezinek, sirup z květů bezinek, bezový sirup, bezová štáva recept, sirup z bezinkových květů, bezinková šťáva za studena, recept na sirup z bezinek, sirup z plodů černého bezu, bezinkovy syrup, sirup z plodů bezinek, šťáva z bezinkových květů, bezinková šťáva z plodů, bezinková šťáva z květů, bezinková šťáva recept, bezový sirup recept, sirup z koziček, bezinkový květ, černý bez plody recepty, šťáva z bezinek, černý bez sirup recept

Suroviny:
květy černého bezu, cukr krupice, kyselina citronová, citron bio, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu