Indický dal s koprem

petram Kuchařka: petram

Luštěniny 0 názorů

Suroviny

3-4 lžíce oleje
2 lžičky římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
5 stroužků česneku
asi 1 cm kus kořene zázvoru nastrouhat
10 kari lístků
2 střední cibule
2 rajčata
1/4 lžičky kurkumy
1-2 lžičky garam masala (podle chuti)
chilli koření nebo zelená chilli paprička podle chuti
sůl
velká hrst nasekaného čerstvého kopru
velký hrnek loupaných a půlených luštěnin
červená čočka (massor dal)
fazole mungo (split green gram)
toor dal (druh hrachu, sežene se v indických obchodech)
2 lžíce citronové šťávy
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Luštěniny propláchneme a na několik hodin namočíme.

  2. Do rozehřátého oleje vhodíme římský kmín a hořčičné semínko, teplotu stáhneme a opékáme asi 1 minutu, až se koření rozvoní. Přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a restujeme další minutu. Poté přidáme kari lístky a drobně pokrájenou cibuli a restujeme, až cibule získá zlatavou barvu.

  3. Následně přidáme drobně nakrájená rajčata a restujeme dalších 5-10 minut, až se rajčata rozvaří téměř na kaši a pustí barvu do oleje. V této fázi vmícháme kurkumu, přisypeme propláchnuté luštěniny, podlijeme vodou tak, aby sahala nad luštěniny, ochutíme chilli, garam masala a solí a za občasného zamíchání vaříme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu, aby sahala vždy nejméně na úroveň luštěnin.

  4. Když jsou luštěniny měkké, vmícháme kopr, citronovou šťávu a podle potřeby dosolíme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem (ten ale obvykle není bezlepkový).

Poznámka

Recept mám od kolegyně Indky. Jednou mi dala takto připravený dal (luštěninovou kaši) ochutnat a okamžitě jsem si ho zamilovala. Kari lístky jsou u nás obtížně k sehnání, lze je vynechat, ani v Indii je nepoužívají všichni, převážně jen Jihoindové. Co se týká luštěnin, používají dva až tři druhy a dávají vařit všechny najednou, i když se červená čočka za dobu varu rozvaří – alespoň kaši zahustí. Dovolila jsem si udělat jedinou změnu – Indka na toto množství dalu dává dva vrchovaté hrnky nasekaného kopru a vaří ho od začátku s luštěninou. Jejich kopr si i po dlouhém vaření zachovává chuť, náš kopr nevydržel a koprová chuť se zcela ztratila. Proto jsem zavedla počeštěný postup a la koprovka – přidat méně kopru a až na závěr.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Indický dal s koprem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: indický dal recept indický dál indické recepty indický dál recept indické dal indicky daal indický obchod indické luštěniny daal masala recept indické recepty luštěniny dál indicky gdal tykamasala priprava lustenin v indicke kuchyni indický dal recepty nejlepší indické top recepty idicky dal tyka masala indicky dal s mungo fazoli co s koprem

Zapomněl/a jsem heslo