Indický dal s koprem

petram Kuchařka: petram

Luštěniny 0 názorů

Suroviny

3-4 lžíce oleje
2 lžičky římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
5 stroužků česneku
asi 1 cm kus kořene zázvoru nastrouhat
10 kari lístků
2 střední cibule
2 rajčata
1/4 lžičky kurkumy
1-2 lžičky garam masala (podle chuti)
chilli koření nebo zelená chilli paprička podle chuti
sůl
velká hrst nasekaného čerstvého kopru
velký hrnek loupaných a půlených luštěnin
červená čočka (massor dal)
fazole mungo (split green gram)
toor dal (druh hrachu, sežene se v indických obchodech)
2 lžíce citronové šťávy
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Luštěniny propláchneme a na několik hodin namočíme.

  2. Do rozehřátého oleje vhodíme římský kmín a hořčičné semínko, teplotu stáhneme a opékáme asi 1 minutu, až se koření rozvoní. Přidáme prolisovaný česnek a nastrouhaný zázvor a restujeme další minutu. Poté přidáme kari lístky a drobně pokrájenou cibuli a restujeme, až cibule získá zlatavou barvu.

  3. Následně přidáme drobně nakrájená rajčata a restujeme dalších 5-10 minut, až se rajčata rozvaří téměř na kaši a pustí barvu do oleje. V této fázi vmícháme kurkumu, přisypeme propláchnuté luštěniny, podlijeme vodou tak, aby sahala nad luštěniny, ochutíme chilli, garam masala a solí a za občasného zamíchání vaříme doměkka. Podle potřeby doléváme vodu, aby sahala vždy nejméně na úroveň luštěnin.

  4. Když jsou luštěniny měkké, vmícháme kopr, citronovou šťávu a podle potřeby dosolíme. Podáváme s rýží nebo indickým chlebem (ten ale obvykle není bezlepkový).

Poznámka

Recept mám od kolegyně Indky. Jednou mi dala takto připravený dal (luštěninovou kaši) ochutnat a okamžitě jsem si ho zamilovala. Kari lístky jsou u nás obtížně k sehnání, lze je vynechat, ani v Indii je nepoužívají všichni, převážně jen Jihoindové. Co se týká luštěnin, používají dva až tři druhy a dávají vařit všechny najednou, i když se červená čočka za dobu varu rozvaří – alespoň kaši zahustí. Dovolila jsem si udělat jedinou změnu – Indka na toto množství dalu dává dva vrchovaté hrnky nasekaného kopru a vaří ho od začátku s luštěninou. Jejich kopr si i po dlouhém vaření zachovává chuť, náš kopr nevydržel a koprová chuť se zcela ztratila. Proto jsem zavedla počeštěný postup a la koprovka – přidat méně kopru a až na závěr.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Indický dal s koprem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: recept indický dál indický dal indické recepty indický dál recept indicky daal indický obchod indické luštěniny daal masala recept indické recepty luštěniny indické dal dál nejlepší indické top recepty idicky dal tyka masala indicky dal s mungo fazoli co s koprem indický daál recepty cz recept s koprem daal chana chana daal

Zapomněl/a jsem heslo