Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

Kdo by neměl rád zeleninu zavařenou ve sladkokyselém nálevu? Součástí zavařovacích nálevů je téměř vždy i ne zcela zdravé umělé sladidlo - v tomto nálevu (na okurky a další zeleninu) se umělému sladidlu zcela vyhnete.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby chladnutí nálevu

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby chladnutí nálevu)

24. 9. 2016 12:04

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie7 028 kJ / 1 680 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60,04 g
Sůl150,00 g
Sacharidy420,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Co jsem četla o umělých sladidlech, přemýšlela jsem, jak je vynechat v tomto klasickém okurkovém nálevu (myslím, že i tak jich v různých pochutinách sníme dost). Kamarádky poradily, nálev jsme několikrát odzkoušeli a zelenina s ním zavařená je příjemně sladkokyselkavá.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Vlasta Dostálová

25. 9. 2016 09:32

Tento nálev byl za doby mého dětství uveřejněn v Zemědělských novinách jako znojemský, ale jen s menší úpravou na 3,8 lt vody, 1,2 lt octa, 16 dkg soli, 30 dkg cukru a 50 koleček cukerinu. Do sklenice se dává hořčičné semeno, bobkový list, hřebíček, dvě kolečka křenu, mrkev, cibule a kopr a kdo co má rád. Je to také univerzální lák na vše, tedy okurky, zelí, papriky, zeleninu a houby. Musí se však sklenice sterilovat asi 25 minut při 80 st.

cathleen cathleen

24. 9. 2016 14:32

hospodyne: díky :-K cukru dáváš tedy kolik? Ano, původně to je ten tolik oblíbený uni nálev, do kterého ale k 350 g cukru patří i 50 tablet sacharinu - a těm jsem se chtěla jednou provždy vyhnout.
Bez nějakého Deka nebo podobného polotovaru, jen cukr, sůl a ocet.:-)

ivulinka: díky, Ivi:-K

hospodyne

24. 9. 2016 14:23

tento poměr surovin je naprosto univezální, naše rodina ho dělá už celé věky. Jen cukru dávám o 10 dkg méně. Hodí se jak na zeleninu, tak na houby i třeba řepu. Koření a ostatní ingredience / cibuli, křen apod/ přidávám rovnou do sklenic - je to pravidelné. Je skutečně výborný a nemusíme být v křeči, když to jí děti. Bodík.:yes::yes:

ivulinka ivulinka

24. 9. 2016 14:07

Takových receptů víc:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: sladkokyselý nálev nálev na zeleninu sladkokysely nalev recept sladkokysely nalev na houby zelenina ve sladkokyselém nálevu sladkokysely lak zavařené houby ve sladkokyselém nálevu zelenina v sladkokyselém nálevu zelenina v nálevu sladkokyseli nalev zelenina v sladkokyselem nalevu recept lák na zeleninu sladkokyselý lák na houby nálevy na zeleninu sladkokyselý nálev na okurky sladkokiseli nalyv nejlepší nálev na okurky houby v sladkokyselém nálevu recept nejlepší nalev na houby univerzalni nalev na zeleninu

Suroviny: voda, ocet, sůl, cukr, bobkový list, pepř celý, koření nové koření, semínka hořčičná

TopRecepty.cz

Sladkokyselý nálev na zeleninu (bez umělých sladidel)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3xPQ