Rajská omáčka

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 70 4 porce Hovězí maso 166 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa
4 větší rajčata
1 menší rajský protlak
1 větší cibule
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
3 hřebíčky
špetka tymiánu
1 lžička skořice
1 lžička mleté papriky
1/2 citronu (ocet)
cukr
olej
sůl
Recept si zatím oblíbilo 114 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme maso doměkka a vývar odložíme. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájená rajčata a dusíme, po chvilce dáme rajský protlak, koření: bobkový list, nové koření, pepř, hřebíčky, tymián, papriku a umytý citron nakrájený na kolečka (i s kouskem kůry!).

  2. Nyní vše zalijeme vývarem z masa, vaříme. Když se rajčata rozvaří, omáčku přecedíme, dochutíme cukrem, osolíme, je-li třeba, okyselíme octem nebo dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat.

  3. Na másle uděláme tmavší jíšku, omáčku zahustíme nebo použijeme tmavou hotovou (tu jsem použila já). Potom nakrájíme maso na plátky, dáme ho do omáčky a ještě prohřejeme.

Poznámka

Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak jí dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu-taky výborné.

Musím jí dělat větší množství, protože naše Jana je na ní úplně vysazená a dneska k obědu snědla 8 knedlíků!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 149 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajská omáčka

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Katerina: to mě teda mrzí.Nedala jste velký kus:-? Pokud budete dělat, tak raději bez citronu.;-)

    Odpovědět

  • Katerina Katerina(neregistrovaná)

    Rajska mi po citronech s kurou shorkla

    Odpovědět

  • Sonik Sonik

    Bibinka: Naprosto a nejen u nas! ;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Sonik: Soni, udělala jsi mi velkou radost, že u Vás moje rajská zdomácněla, fakt mě to těší :yes:

    Odpovědět

  • Sonik Sonik

    Bibinko,jinou rajskou nez tuto jiz nedelam.Je skvela jako ji nam delavala maminka.Dekuji za tento skvely recept! :yes:

    Odpovědět

  • Hrabje.bas Hrabje.bas(neregistrovaný)

    Josef: JOSEFE, prosím, buď SOUDNÝ, a nepiš, když to NEVÍŠ, kdo co jak má říkat. Ano. Rajskou, a cokoli jiného, má každý svoji. Ale podle RECEPTŮRY RAJSKÁ je na bázi CIBULO - ZELENINOVÉHO ZÁKLADU. Amen.

    Odpovědět

  • Hrabje.bas Hrabje.bas(neregistrovaný)

    Jiří Křížek: KVALITNÍ MASO - MÉNĚ KVALITNÍ POLÉVKA: maso do vroucí vody. MASO DO STUDENÉ VODY - maso MÍRNĚ tratí na kvalitě, ale je kvalitní vývar.

    Odpovědět

  • Hrabje.bas Hrabje.bas(neregistrovaný)

    Tak joo, jdem na to. RAJSKÁ: Hovězí zadní uvaříme do měkka. Na sádle orestujeme cibuli, mrkev, celer, petržel, celý pepř, celé nové koření, bobek, hvězdičku badyánu a kousek skořice. Když základ zbrunátní, zarestujeme nakrájená rajčata, nebo protlak, orestujeme, rozředíme vodou, či vývarem a rozmícháme. Vytaháme koření, dobře rozmixujeme, pasírovat ne třeba. Když je dost základu, je dost hustá. Zavaříme nastrouhaný perník, osolíme, ochutíme cukrem, citronem. AMEN :-)

    Odpovědět

  • Jiří Křížek Jiří Křížek(neregistrovaný)

    Sabinko, na jedné straně píšete, že maso vyždímané do vody (vyvařené) nemáte ráda, ale v následující větě píšete, že v základu nesmí chybět půl litru šťávy z masa. Jak dokážete z masa dostat šťávu bez vaření? Souhlasím s tím, že zahušťovat moukou není ideální, sám používám k zahuštění strouhaný perník.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Vepe: a Josefe: Kolik lidí, skoro tolik druhů rajské omáčky a hlavně každý si jí dělá tak, jak jí má rád a jak mu chutná, nám moc chutná tato a proto jsem jí dala a někomu může chutnat jako nám. Nikomu jí však nevnucuji a samozřejmě to není ta pravá......ale která rajská je ta pravá:-? toť otázka, ale asi žádná, proto je ta pravá ta, která nám chutná:-)

    Odpovědět

  • Josef Josef(neregistrovaný)

    Maso se má vařit s tím kořením ( celý pepř, nové koření a bobkový list + sůl ) , aby maso dostalo tu chuť. A omáčka se zahustí tmavší CIBULOVOU jíškou. A v žádném případě do rajské nedáváme mletou sladkou papriku, která tu chuť rajské omáčky naprosto změní a s rajskou už to nemá téměř nic společného. Naopak ke zvýraznění chutě rajské omáčky můžeme použít a přidat trochu nastrouhaného perníku ( perník na strouhání ) .

    Odpovědět

  • Vepe Vepe(neregistrovaný)

    Rajských je spousta, ale podle mne je správná ta s cibulkou a rajčaty, propasírovaná po rozvaření spolu s bobkovým listem a novým kořením. Potom dále pokračuje redukování, kdy přidám švestková povidla a něco málo skořice a masoxovou kostku. Povidle osladí, zahustí a dodají zcela vyjímečnou chuť jakkoli vzniklé rajské. Kdo jednou zkusil s povidly, nebude už nikdy dělat jinak. Já takhle zpracovávám na konce sezóny rajčat vše, co najdu, co se nesní hned, v mrazáku udělá v zimě radost na 100%!:-p

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    marien: Přeji, aby se povedla a chutnala :-)

    Odpovědět

  • marien marien(neregistrovaný)

    No jjdu vařit poprvé v životě

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Markéta : Markétko, jsem potěšena, že rajská chutnala a recept dostal pochvalu :yes::-K

    Odpovědět

1 2 3 4 7 9 12

Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept jaké maso na rajskou recept rajska omačka recept rajska rajská omáčka top recepty recepty na rajskou omačku hovězí rajská omáčka recept na rajskou rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka

Zapomněl/a jsem heslo