 
		
Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept vám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka s vařeným hovězím masem nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 122,37 g | 
| Tuky | 50,71 g | 
| Vláknina | 15,44 g | 
| Cholesterol | 363 mg | 
| Sodík | 279 mg | 
| Sůl | 0,50 g | 
| Sacharidy | 74,08 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Maso očistíme a vložíme do hrnce s vroucí vodou. Lehce osolíme a zvolna vaříme doměkka asi 2 hodiny. Hotové maso vyjmeme a vývar prozatím odložíme bokem.
	Krok 2: Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a nakrájíme na osminky. Před krájením je můžeme oloupat. Citron dobře umyjeme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Kůru nevyhazujeme.
	Krok 3: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme rajčata a pár minut dusíme. Přidáme rajčatový protlak, koření, plátky oloupaného citronu a kousek citronové kůry.
	Krok 4: Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme asi 20 minut. Jakmile se rajčata rozvaří, omáčku propasírujeme a dolijeme vývarem do konzistence méně husté omáčky.
	Krok 5: Z mouky a másla usmažíme jíšku. Přidáme ji do omáčky a provaříme alespoň 15 minut. Dochutíme solí, cukrem, případně okyselíme citronovou šťávou (nebo octem).
	Krok 6: Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a vše krátce prohřejeme.
	Krok 7: Omáčku podáváme s plátky masa a houskovými knedlíky.
Zveřejněno 27. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Moje poznámka
					 
				
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Nejnovější recepty
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 45 minutami
	
			 
	
Pikantní krémová dýňovka s mrkví a chilli
Přidáno před 12 hodinami
	
			 
	
Okoun nilský na česnekovém másle
Přidáno před 15 hodinami
	
			 
	
Vajíčková pomazánka z Lučiny
Přidáno před 18 hodinami
	
			 
	
Bramborové knedlíky s uzeným masem, cibulkou a sosíkem
Přidáno před 20 hodinami
	
			 
	
Krkovice na zeleninovém lůžku
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
	
Hrníčková cuketová buchta
mendorf před 9 hodinami
	
			 
	
	
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
TommyKoci před 9 hodinami
	
			 
	
	
Kanellbular - skořicové šneky
Dzollie před 11 hodinami
	
			 
	
Hrníčkové vafle
Katerina03 před 12 hodinami
	
			 
	
	
Zapečené brambory s hermelínem
Dasaja před 12 hodinami
	
			 
	
	
Polévka z dýně hokkaido
Dasaja před 12 hodinami
	
			 
	
Cuketová buchta
Ricmond před 12 hodinami
	
			 
	
Křehký mřížkový koláč s jablky
Lipoo před 12 hodinami
	
			 
	
	
Francouzská cibulačka
co.coze před 12 hodinami
	
			 
	
Čertova omáčka s rýží
Kajkajak před 12 hodinami
						Tématické fráze:
						
							rajska omacka, 
						
						
							rajska omacka recept, 
						
						
							rajska, 
						
						
							rajská omáčka z rajčat, 
						
						
							recept na rajskou omacku, 
						
						
							top recepty rajska omacka, 
						
						
							rajska recept, 
						
						
							recepty rajská omáčka, 
						
						
							rajska omacka recepty, 
						
						
							recept rajska omačka, 
						
						
							jake maso na rajskou omacku, 
						
						
							rajska omacka z rajcat recept, 
						
						
							recept rajska, 
						
						
							rajská omáčka top recepty, 
						
						
							jaké maso na rajskou, 
						
						
							recepty na rajskou omačku, 
						
						
							recept na rajskou, 
						
						
							rajská omáčka s masem, 
						
						
							rajská omáčka s hovězím masem, 
						
						
							rajskaomacka
						
					
						Suroviny:
						
							hovězí zadní, 
						
						
							rajče, 
						
						
							protlak rajčatový, 
						
						
							cibule, 
						
						
							bobkový list, 
						
						
							koření nové koření, 
						
						
							pepř, 
						
						
							koření hřebíček, 
						
						
							tymián, 
						
						
							skořice, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							šťáva citronová, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							olej, 
						
						
							sůl, 
						
						
							citron, 
						
						
							máslo, 
						
						
							mouka hladká
						
					
 
	 
 
 
 
 
 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
	 
 
 
	 
 
	 
	 
	 
	 
	 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentáře (198)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...