Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový rýpl

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 143 kJ /
273 kcal
Bílkoviny7,50 g
Tuky0,60 g
Vláknina4,65 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy57,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předem uvařené vychladlé brambory oloupeme, nastrouháme na hrubé nudličky, osolíme a lehce vidličkou promícháme s hrubou moukou tak, aby vznikly drobinky. Krok 2: Rozložíme do sádlem vymaštěného pekáčku a pečeme dozlatova. Občas promícháme, aby se neslepily.
Křupavý rýpl podáváme jako přílohu. Krok 3: Můžeme je také vysypat do mísy, polít trošku teplým mlékem tak, aby křupinky změkly, mastit opečenou cibulkou nebo slaninou ..... a jíst jen s kysaným zelím nebo čalamádou.

Zveřejněno 18. 1. 2017

Poznámka autorky hosta

Kdysi jsem četla v Chodské kuchařce - jde o staré šumavské jídlo :D

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový rýpl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5owY

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový rýpl

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5owY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

No toto:-O já bramborový maniak ( kromě hranolků a amerických brambor, ty nee) tohle neznám a to mne moje milovaná babička krmila brambory na milion způsobů...
:yes::yes::yes:

Pochutnala bych si:-8:-K

Uložila jsem si, taky pamatuji z dávných dob:-D:yes:
Zajímavé, jak se vracíme ke starým receptům. Ty hospodyňky uměly dobře kouzlit:-D

Je skvělý, dělám ho už moc let, se salátem z kysaného zelí. Bašta za pár korun :yes:

Do podobných som pridala bramborový šmorn...v podstate identické, len na panvici robené...a je to dobrota - z panvice či rúry!

hosta: Díky za odkaz:yes:
(Až na použití semen karobu jako platidla:-O To by byl v Levantě Babiš vedle Babiše):-D
***
Recept mě navnadil:yes:
No, kdy to ale má jeden stihnout navařit a sníííst..., nebo aspoň ochutnat?;-(
Zatím (už skoro 3 týdny!) je na pořadu dne Krupice v trojobalu:-(

magdalenka: šmorn! Můj taťka několik let vzpomínal na jídlo, které se jmenovalo šmorn... Že ho dělávala jeho maminka... Jenže už nežila a nebylo koho se zeptat. A teď to tu vidím! Bohužel, už mu ho neuvařím - odešel za ní. Udělám si ho a budu vzpomínat...

Tak sádlíčkem vymazat, hm, to by mi jelo :-D To asi brzo zrealizuju . Ty brambory jsou tak variabilní surovinou, já je miluju :-D

Přesně tak připravovala brambory moje šumavská babička a říkala jim "třesené brambory" a tatínek měl rád právě ty křupínky:-K

hosta: Ano, ano. Takových jídel mám několik<3. Mistr etikety pan Špaček by obracel oči v sloup:-D

"... rýpl"
"... s kysaným zelím nebo čalamádou."
No, já tedy opravdu, ale opravdu nechci souznít s částí názvu:-p ba ani nechci nasazovat psí hlavu šumavským strážcům hranice, leč fakt by mě zajímalo jak původně říkali tomu, co teď zoveme čalamádou:-)
Ani tady jsem nic nenalezl: http://malkiel.blog.cz/0911/psohlavci-nebo-chodove :-D

Tématické fráze:
rýpl, rýpl recept, šumavský šmorn, rypl recepty, recept rypl, chodský rýpl, rýpl z brambor, bramborový šmorn, chodské jídlo rýpl, chodský toč, recept na rýpl, jídlo rypl, chodsky toč recept, jak se dělá šmorn, rypl jídlo, vychladlé brambory v recepty, šmorn, ripl recept, uvařené brambory nastrouháme a promícháme, co je to rypl

Suroviny:
brambory, sůl, mouka hrubá, sádlo

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu