

Aténská jehla
Suroviny 2-4 porce
- 400 g libového masa (dle chuti)
- 100 g špeku nebo anglická slanina
- 1 lžíce gyros koření
- 2 papriky
- 6 cherry rajčátek (mohou být i normální)
- 6 žampiónů
- 4 lahůdkové cibule
- hladká mouka (trochu)
Postup přípravy receptu
Maso si nakrájíme na kostky a dáme do misky, kde máme připravenou 1 lžíci kořenicí směsi gyros a 3 lžíce oleje, promícháme s masem a necháme odležet, než si připravíme ostatní ingredience.
Špek, papriky, žampiony a cibulku si nakrájíme na plátky - kolečka, cherri rajčátka jen na půlky.
Všechno si střídavě podle chuti navlečeme na jehly(špejle) a zbylou kořenící směsí ještě potřeme.
Na malém množství oleje jehly opražíme a chvíli i dusíme, aby bylo maso pěkně měkké a při tom opečené.
Když je hotové, vyndáme ho na talíř a do šťávy přidáme všechny kousíčky ingrediencí, které nám zbyly z navlékání na jehly, necháme chvíli podusit, přidáme trochu mouky, kterou necháme zhnědnout a pak zalijeme vodou, abychom měli šťávičku na maso a chvíli převaříme - poléváme už na talíři, jsou krásně šťavnaté.
Poznámka od kuchařky
Není vůbec třeba cokoliv solit, protože kořenící směs gyrosu je slaná dost!!!
Recept mám z obalu od gyrosu, ovšem dost upravený a změněný-možná, že už to není jehla Aténská, ale Česká.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Aténská jehla
-
Slinky sa mi zbiehajú, len čo to vidím.Hneď to idem vyskúšať a udeľujem bodík.
-
Moncik:Mončí, ano všechno je na pánvi, otáčí se to po chvílích, až je maso měkké a opečené
-
Smím se zeptat-takže se nic nedělá v troubě, ale vše na pánvi?
-
Trochu jsem to obměnil.Peču to rovnou na pekáči a na okraj (zbytek) pekáče přídám pokrájené syrové brambory, které posyu řeckým kořením na brambory. Nemusím je tak vařit zvlášť
ahoj -
Lucie(neregistrovaná), já děkuji, že jsi vyzkoušela a potěšilo mě, že chutnalo
-
Tak jsem si to dnes ukuchtila k obědu a opravdu mňamka
a ta omáčka byla luxusní...
-
Dělala jsem na venkovní grilování a také super
-
nádherně vyzdobený talíř a jídlo na něm jistě výborné
-
uz jsem ulozila,udelila bodik a urcite brzy vyzkousim....na chate zkusim na grilu....bude to urcite namka...
-
Holky já je tak dělám akorát je podleji ještě deckou smetany, jsou takové jemnější
-
Holky zlatý, moc vám děkujiá za chválu, potěšili jste mne moc
U nás jsou špízy také ve velké oblibě.
-
Bibi
právě pro toto mám topky ráda, vždy se tu najde kulinářská paráda
. Špízy má moje rodina ráda, k vyzkoušení ukládám a 30.bodík posílám
-
Bibinko,bylo to výborné.
Bohužel jsem finální fotku omylem vymazala.
-
-
Bibinko,bezvadný,je to moooc dobrý.Dávám bodíka a dnes dělám k obědu.
Už podruhé.Všem moc chutná.