Nej mazanec
Nadýchaný, dozlatova upečený mazanec s vůni rumu, je plný rozinek a mandlí a při pečení krásně provoní celý dům. Z jedné dávky těsta upečete rovnou dva krásné bochánky, takže můžete rodině dopřát opravdu vydatnou snídani. Těsto je vhodné i na přípravu vánočky.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 995 kJ / 4 779 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,85 g |
Tuky | 195,10 g |
Vláknina | 34,65 g |
Cholesterol | 1,25 g |
Sodík | 601 mg |
Sůl | 1,44 g |
Sacharidy | 632,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve připravíme kvásek. Droždí rozmícháme s 1 lžící cukru a až se rozpustí, zalijeme ho vlažným mlékem (asi 100 ml), zaprášíme 1 lžící mouky a necháme na teplém místě 10-15 minut vzejít.
Krok 2: Mouku smícháme v míse se cukrem, vanilkovým cukrem, špetkou soli a zbytkem mléka. Přidáme žloutky, nastrouhanou kůru z citronu, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Poté vmícháme rozinky namočené v rumu (podle chuti i nahrubo nasekané mandle) a necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Krok 3: Mezitím zapneme troubu na 170 °C a větší plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 4: Po vykynutí rozdělíme těsto na 2 části a z každé vytvarujeme bochánek. Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, navrchu je lehce nakrojíme do kříže.
Krok 5: Bochánky položíme na plech vyložený pečicím papírem a navrchu je lehce nařízneme do kříže. Potřeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky nebo nahrubo posekanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut.
Krok 6: Hotové mazance vyjmeme z trouby a ještě horké pomašlujeme rumem.
Krok 7: Před podáváním je necháme vychladnout.
Zveřejněno 13. 9. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Nej mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8yng
Moje poznámka
Nej mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8yng
Nejnovější recepty
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 19 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno 14. 10. 2025 14:33:04
Jelení závitky
Přidáno 14. 10. 2025 13:01:02
Pikantní pečená rajčata
Přidáno 14. 10. 2025 12:33:53
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno 14. 10. 2025 11:57:44
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rybí filé na italský způsob
Jan Nemec před 1 hodinou
Mexický bramborový salát
wimra před 2 hodinami
Zelí ve sladkokyselém nálevu sterilované
anavob před 2 hodinami
Muffiny s višňovou marmeládou
beruska22 před 2 hodinami
Krémová polévka z pečeného česneku
rybarka007 před 2 hodinami
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
wimra před 4 hodinami
Jogurtová bábovka II
Sima1996 před 4 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Lejji_ před 5 hodinami
Falešná dršťková z hlívy
oring před 7 hodinami
Tématické fráze:
nej recepty,
nejrecepty,
nejrecept,
recepty nej,
nej recepty cz.,
nej-recepty,
nej recepty cz,
mazanec nej recept,
nej recept,
nejrecepty cz.,
nej mazanec,
nej recepty mazanec,
nej recepty pečení,
nej.recepty,
něj recepty-recept na velikonoční mazanec recept,
nej recepty.cz,
nej.recepty.cz,
něj recept velikonoční mazanec,
nej recepty top,
nejlepší mazanec
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
máslo,
žloutek,
sůl,
rozinky v rumu,
lupínky mandlové,
citron,
vejce,
rum
Komentáře (1)