Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"

Zabijačka na vsi je daleko a máte chuť na pravou "prdelačku"? Stačí koupit tmavé kroupové jelito a polévku uvařit z něj. Bude trochu jiná, ale chuť zimního masopustu si přece jen touto polévkou přiblížíte.

Hodnocení receptu je 4,7 (14×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 15 min

20 min (5 min příprava + 15 min tepelná úprava)

21. 1. 2018 18:53

Suroviny pro 2 porce

2 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 560 kJ / 373 kcal
Bílkoviny7,31 g
Tuky26,79 g
Vláknina7,86 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 21 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy23,67 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

tara23

23. 2. 2023 19:24

chtěla jsem původně vařit černou polévku od andrejky. Ale bohužel řezník na mě zapomněl s krví.
Uvařila jsem z jelítek, nedala jsem mouku, přidala kroupy a ochutila jen solí, pepřem, majoránkou a česnekem.
Manžel prohlásil, že je jako od řezníka :-)
my černou polévku nejíme s chlebem, ale s vařeným bramborem :yes:

Blansch Blansch

27. 11. 2022 13:37

Dneska jsem dělala. Přidala jsem jen více koření, ale byla rychlá a moc dobrá :-)

Majkaa Majkaa

26. 5. 2022 12:32

Taky občas vařím z kupovaného jelitka na farmářských trzích. Mouku nepřidávám, jen přivařím kroupky, přidám česnek a majoránku<3

JosefZeravicky

4. 2. 2022 19:18

DOBRÝ DEN.
Podobnou polévku si dělám, když dojde ta pravá , kterou si ndělám při zabíjačce.
Jen tam nedávám tu mouku nab bohatě stačí ty kroupy.Jen vyzžiju jelitový prejt z našeo řeznictví MAKOVEC, nikoliv Krásensko, neb jsem tam několikrát narazil na vzdálenou pachut podobné žluknutí, dokonce i ve střevě. Ale to je moje zkušenost.
Jako základ musí být silný masový vývar ( ti co si doma dělají zabíjačkové speciality vědí že ten masový vývar je to nejlepší z vývarů co se dá získat- vyvařené aso a kůže na tlačenku a jitrnice, opláchnutá hotová tlačenka ve válcích a uvařené ,,jitrnice,, , a pak i opláchlé všechny pracovní nádoby od příprav)
Do jelitového prejtu nedávám oůej, ale vnitřní sádlo, jinak při zabíjačce vyškvařené střevové sádlo i s oškvarky.
VŮBEC NEKRITIZUJU TENTO RECEPT, JEN DÁVÁM NÁVOD TĚM, CO BY CHTĚLI UDĚLAT SI TUTO POLÉVKU TAK JAK JI DĚLÁME U NÁS V ŽERAVICÍCH, podle tradic sahající do první republiky.
A ten hanlivý název ,,prdelačka,, , kde vznikl nevím, ale u nás patří k nejlepším pochoutkám, jen se musí dobře vymíchat do studena, aby kroupy nezvasily.
Kupovanou krev nepoužívám, neb není dobře po vykrvení rozmíchána , ale je rozmixovaná.
,,toš tak,,

Marie Svarcova Marie Svarcova

4. 2. 2022 10:30

:-)<3:-K

recepty73 recepty73

23. 1. 2018 16:34

savlinka: ...jasně! ...jak noha od stolu;-):-D:-K:-K

savlinka savlinka

22. 1. 2018 21:05

Také jí dělám,ale vždy z vývaru z vepřového kolena:yes: A ta má pak sílu:yes::yes:

recepty73 recepty73

22. 1. 2018 09:06

jemmy: ...do mrazáku po zabijačce většinou přijdou hodnotnější věci a na prdelačku už nezbývá moc místa...:-D ...je to rychlá náhražka co chutná:-8

jemmy

21. 1. 2018 20:21

Ta nam vzdycky moc chutnavala na zabijacce.:-K:yes:

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: polevka z jelitka černá polévka z jelita polévka z jelítek polevka z jelita polévka prdelačka prdelačka z jelítek polévka prdelačka recept polivka z jelitka polívka z jelita polívka prdelačka černá polévka z jelítka prdelacka černá polívka z jelítka cerna kroupova polévka zabijačková polévka z jelita polévka z jelit černá polévka z jelit černá polévka z jelítek p0levka z jelítka polevka z jelitka-prdelacka

Suroviny: jelito, sádlo, cibule, mouka hladká, vývar vepřový, sůl, pepř mletý, česnek, majoránka

TopRecepty.cz

Polévka z kroupového jelítka - "prdelačka"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yBDw