Moravské hrníčkové koláče
Kynuté moravské koláče můžete připravit i bez složitého vážení surovin, stačí je odměřit hrníčky. Těsto, do kterého je přidaná smetana ke šlehání, je pružné a dobře se s ním pracuje. A pokud je nesníte hned, vydrží vláčné i do druhého dne.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 10 951 kJ / 2 617 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 41,92 g |
| Tuky | 154,92 g |
| Vláknina | 8,72 g |
| Cholesterol | 1,35 g |
| Sodík | 1,97 g |
| Sůl | 4,86 g |
| Sacharidy | 238,66 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí smícháme s cukrem a vlažným mlékem. Necháme vzejít na teplém místě kvásek.
Krok 2: Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku.
Krok 3: Mouku prosejeme se solí do mísy, přidáme máslovou pěnu, nakynutý kvásek a šlehačku. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout 45 minut.
Krok 4: Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou. Nakonec vmícháme rozinky.
Krok 5: Povidla rozmícháme s rumem a ochutíme skořicí. Na drobenku smícháme všechny suroviny a rukama propracujeme.
Krok 6: Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme na plát silný asi 5 mm. Rozkrájíme ho na čtverce. Do středů každého čtverce uložíme tvarohovou náplň a zabalíme jej.
Krok 7: Čtverce rozložíme na plech spojem těsta dolů. Důlkovačem uděláme do středu koláčku jamku. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a střed naplníme povidly. Posypeme drobenkou.
Krok 8: Necháme ještě 15 minut kynout na plechu. Po nakynutí koláče pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.
Zveřejněno 7. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Moravské hrníčkové koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JpPo
Moje poznámka
Moravské hrníčkové koláče
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JpPo
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 5 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 7 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 19 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 21 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:57:18
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:05:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jehněčí kotletky v marinádě
[email protected] před 25 minutami
Domácí veka
KucharkaRenata před 28 minutami
Patero slaných závinů
ladiksubrt před 45 minutami
Kanadské kuře
pesinova.k před 2 hodinami
Vepřová kýta se zeleninou a klobásou
Leni1970 před 2 hodinami
Vydatná vločková polévka s česnekem
Janousek před 2 hodinami
Slepice na paprice
vladhn před 2 hodinami
Medovníkové koule
milhausz1984 před 3 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
milhausz1984 před 3 hodinami
Kynuté knedlíky z domácí pekárny (i pro začátečníky)
Rebeca před 3 hodinami
Tématické fráze:
moravské koláče,
hrníčkové koláče,
hrníčkové recepty,
hrníčková kolac,
moravské koláče recept,
hrníčkový koláč,
hrnickove kolacky,
medove moučniky,
hrnickovy povidlovy koláč,
hrníčková těsto na kolače,
hrníčkový koláč s povidly,
moravské koláčky,
koláče hrníčkový recept,
hrnkove kolace,
dobré hrníčkové koláče,
hrnkovy recept na kolacky,
hrníčková borůvkový koláč,
recept na moravske kolace,
kynuté koláče hrníčkový recept,
muffiny ala moravské koláče
Suroviny:
droždí,
cukr krupice,
mléko,
máslo,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
žloutek,
smetana ke šlehání,
mouka polohrubá,
sůl,
vejce,
tuk,
tvaroh měkký,
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
rozinky,
povidla švestková,
rum,
skořice mletá,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (28)
Hrnek byl 250 ml
A drobenku jsem už upravila že můžeme přidat máslo připsala jsem to do receptů v závorce
Ale připojuji se k ostatním, kteří pochybují o možnosti zpracování drobenky z uvedených množství surovin.
Je podivuhodné, jak se čtverce pečením zakulatí...
No, jestli to není tím, že jsou na plechu uložené nahusto, skoro jako buchty, že
***
Obdivuji ale ta povidla