Osvědčený mazanec
Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům. I když mnozí si toto pečivo tak oblíbili, že ho pečou i během roku. A není divu, těsto je krásně nadýchané plné rozinek. Pokud vám nechutnají rozinky namočené v rumu, zkuste je namáčet v citronové šťávě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 13 593 kJ / 3 249 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 58,34 g |
| Tuky | 153,33 g |
| Vláknina | 13,40 g |
| Cholesterol | 780 mg |
| Sodík | 104 mg |
| Sůl | 0,22 g |
| Sacharidy | 402,21 g |
Postup přípravy
Zpracujeme těsto, nejlépe za použití hnětače. Krok 2: Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Necháváme kynout přikryté utěrkou. Krok 3: Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky. Krok 4: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech vymažeme tukem. Krok 5: Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Krok 6: Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme dalších 30 minut. Krok 7: Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.
Zveřejněno 14. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Osvědčený mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrGj
Moje poznámka
Osvědčený mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrGj
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 21 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 22 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 23 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 2 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 2 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 2 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 2 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 4 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 5 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 5 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 6 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 6 hodinami
Tématické fráze:
mazanec recept,
velikonoční mazanec recept,
recept na mazance,
mazanec v hnětači,
recept na velikonoční mazanec,
hrnkový mazanec,
recept. a na mazanec,
recepty na velikonoční mazanec,
velikonocni mazanec se sadlem,
nejlepší recept na mazanec v hnětači
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
cukr,
žloutek,
sádlo,
máslo,
droždí sušené,
sůl,
rozinky v rumu,
mandle,
ořech muškátový,
vejce,
mandle,
tuk
Komentáře (3)