Osvědčený mazanec
Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům. I když mnozí si toto pečivo tak oblíbili, že ho pečou i během roku. A není divu, těsto je krásně nadýchané plné rozinek. Pokud vám nechutnají rozinky namočené v rumu, zkuste je namáčet v citronové šťávě.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 593 kJ / 3 249 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,34 g |
Tuky | 153,33 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 780 mg |
Sodík | 104 mg |
Sůl | 0,22 g |
Sacharidy | 402,21 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny sypké přísady smícháme. Přidáme mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sádlo.
Zpracujeme těsto, nejlépe za použití hnětače. Krok 2: Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Necháváme kynout přikryté utěrkou. Krok 3: Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky. Krok 4: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech vymažeme tukem. Krok 5: Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Krok 6: Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme dalších 30 minut. Krok 7: Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.
Zpracujeme těsto, nejlépe za použití hnětače. Krok 2: Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Necháváme kynout přikryté utěrkou. Krok 3: Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky. Krok 4: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech vymažeme tukem. Krok 5: Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut. Krok 6: Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme dalších 30 minut. Krok 7: Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.
Zveřejněno 14. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Osvědčený mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrGj
Moje poznámka
Osvědčený mazanec
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LrGj
Nejnovější recepty
Bramborové vafle
Přidáno před 11 hodinami
Kedlubnová polévka
Přidáno před 21 hodinami
Horký zeleninový salát
Přidáno 16. 5. 2025 16:46
Kuřecí prso, pečený květák s parmazánem. Vhodné pro diabetiky
Přidáno 16. 5. 2025 11:01
Pažitkovo-česneková omáčka se zastřeným vejcem
Přidáno 15. 5. 2025 10:13
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Přidáno 15. 5. 2025 08:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bůčková tlačenka asi jinak
Vladatlaca před 22 minutami
Mrkvový dort s ořechy a smetanovým krémem
Napalsko před 26 minutami
Krkovička pro vítanou návštěvu
Naja2801 před 38 minutami
Jogurtová bábovka s rybízem
Buchta9749 před 1 hodinou
Salát z pekingského zelí II
jarmila8511 před 2 hodinami
Kuřecí steaky Caprese
Marie83 před 2 hodinami
Hovězí nudličky po sečuánsku podle čínského kuchaře
Vašek před 3 hodinami
Szegedinský guláš
MonkaF před 4 hodinami
Kuřecí po chalupářsku
poirotka před 4 hodinami
Dušené hovězí kostky se zeleninou
poirotka před 4 hodinami
Tématické fráze:
mazanec recept,
velikonoční mazanec recept,
recept na mazance,
mazanec v hnětači,
recept na velikonoční mazanec,
hrnkový mazanec,
recept. a na mazanec,
recepty na velikonoční mazanec,
velikonocni mazanec se sadlem,
nejlepší recept na mazanec v hnětači
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
mléko,
cukr,
žloutek,
sádlo,
máslo,
droždí sušené,
sůl,
rozinky v rumu,
mandle,
ořech muškátový,
vejce,
mandle,
tuk
Komentáře (2)