Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žampiony zavařené na sladkokyselo

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

14. 9. 2019 14:50

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie967 kJ / 231 kcal
Bílkoviny0,30 g
Tuky0,50 g
Vláknina0,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 8,01 g
Sůl20,00 g
Sacharidy56,25 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

STARÝ RECEPT PRO ZAJÍMAVOST:

Žampióny v octě - recept firmy MUDr. Bareš a PhDr. Tyl (1905-1948) Jevíčko na Moravě:

Mladé, bílé, pěkné žampióny odkroj ze stopky a vkládej do studené vody, do níž jsi dala několik kapek citronové šťávy. V ní je nechej močit asi hodinu. Pak je vlož ještě do jiné čisté vody. Do kastrolu dej 1 díl vody, 2 díly octa a soli, do toho vhoď žampióny a nechej přejít několik varů. Odstavené dej sběračkou na síto, prolij studenou vodou a dávej do sklenic. Zvlášť uvař vinný ocet: do 3/4 l octa dej 1/4 l vody, trochu soli, málo kmínu, tymiánu, bobkový list, kousek citr. kůry. Až se vše povaří, přeceď a zchladlé nalévej do sklenic se žampióny. Tyto musí být zaplaveny. Sklenice ovaž papírem a dej na 5-6 minut do páry.

Doplňuji: V době tzv. první republiky a ještě krátce po 2. světové válce se vyráběl a prodával ocet 2%, později i 4% a pokud by někdo chtěl podle tohoto receptu zavařovat, množství se musí přepočítat na dnešní 8% ocet.

Nálev je podle J. Burdy z Jablonce - vítěze několika ročníků soutěže "Nejchutnější houby v kyselých nálevech"

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

14. 9. 2019 15:54

Eja57 a maris: Použila jsem ze zvědavosti nálev od autora, ktěrý s ním vyhrál řadu soutěží. A byla jsem kupodivu moc spokojená. K tomu sterilování - píšu v receptu: "Někdo druhý den zavařování opakuje, já to nedělám a nikdy se mi houby nekazily." Nepíši tedy, že zavařování opakuji, jen upozorňuji na to, že se to někdy dělá a podle mně je to zbytečné. Asi jsi si recept dobře nepřečetla. A to, že autor nálevu upozorňuje na použití soli dosti zvláštním způsobem, za to nemůžu. Nedovolila jsem si jeho recept měnit. Ale ten, kdo čte celý recept, tak si přečte hned v první větě: Svaříme sladkokyselý nálev (5 minut) s kořením i se solí... A poslední tvůj dotaz, zda jsem použila uvedená sladidla, tak odpovím, že skoro určitě ano, ale je to už rok, tak si podrobnosti nepamatuji. Ale myslím, že jsem to tak dělala. Děkuji vám oběma za zvídavé komentáře,;-):-8 alespoň se mnohé vysvětlilo, pokud by někdo měl podobné dotazy.:-D Jestli má kdokoliv ještě nějakou nejasnost, ráda odpovím, jak budu nejlíp umět. Eja57 a maris, díky a obě vás moc zdravím!:-K:-K

maris maris

14. 9. 2019 15:27

To mě taky zarazilo - jak se řídíme slaností u hub ?:-)

Eja57 Eja57

14. 9. 2019 15:15

Těch 7 tablet umělých sladidel a 50 g cukru na litr nálevu - to opravdu tak děláš:-?
Sůl - u "hub se řídíme jejich slaností" :-?
K tomu sterilování dva dny po sobě - u hub jsem nikdy neslyšela, že by to někdo dělal:-O

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: zavařování žampionů nakládání žampionů zavarovat žampiony houby na sladkokyselo zavarovani hub na sladkokyselo recepty ze zavařených žampionů sladkokyselo nálev zavařování žampiony zavarovane houby v na sladkokyselo žampióny zavarovani recept naložené žampiony bez zavaření žampiony do sklenice žampiony ve sklenice jak nalozit žampiony do soli nakládání žampionů nálev nakládání podobné žampionu zavareny houbicky žampiony nálev nalev na žampiony vaclavky na sladkokyslo

Suroviny: žampióny, sůl, ocet, houby, voda, ocet, bobkový list, koření hřebíček, koření nové koření, pepř, semínka hořčičná, koriandr, spolarin, cukr, sůl

TopRecepty.cz

Žampiony zavařené na sladkokyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w34z