Sobotní piškotové řezy

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 45 minut 18 ks Moučníky , Řezy 19 názorů

Suroviny

5 vajec
6 lžic cukru krystalu
6 lžic polohrubé mouky
1-2 lžíce horké vody
špetka soli
Ořechová náplň:
300 g strouhaných vlašských ořechů
200 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z omytého citronu
50 ml rumu
100 ml převařeného mléka
Poleva:
čokoláda na vaření
kousek másla cca 50 g
1/2 lžičky oleje
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 170-180 ° C , rošt umístíme uprostřed. Do šlehací mísy rozklepneme vejce, přidáme špetku soli, cukr a šleháme na plný výkon asi 5 minut. Přidáme horkou vodu a šleháme do husté bílé pěny. Pak vmícháme lehce ručně metličkou mouku.

  2. Těsto vlijeme na pekáček 34x23 cm nebo dortové formy, vyložené pečícím papírem, rovnoměrně stěrkou rozprostřeme a pečeme dorůžova cca 10- 15 minut, podle trouby- zkusíme špejlí (upečené těsto se odchlípne od okrajů pekáče nebo formy). Vyndáme a necháme úplně vychladnout na mřížce.

  3. Na ořechy v misce nalijeme mléko, přimícháme cukr a rum a vymícháme vařečkou nebo stěrkou dohladka. Podle potřeby můžeme přidat rum (vyprchá a zůstane jen chuť). Náplň natřeme na piškot a polijeme polevou. Čokoládu s máslem a olejem (poleva nebude praskat) rozehřejeme v MVT na 300 W cca 3 min., nebo ve vodní lázni jak jsme zvyklí. Pokud chceme udělat dort, můžeme ještě polevu ozdobit ušlehanou šlehačkou, ovocem apod.

Poznámka

Původně jsem tento recept nechtěla zveřejnit, je dost starý a asi i dost známý, ale smazat se dá vždy. Je ze sešitu po mé mamce, proto asi sobotní (soboty byly pracovní a večer pekla, aby byly na neděli uleželé), čokoládu rozpouštím v MVT až já. Ke zveřejnění mě přemluvila kamarádka, které moc chutnaly.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 768 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sobotní piškotové řezy

  • casino: dík za komentář :-) lžíce mouky dávám vrchovaté a nikdy jsem to nepotřebovala vážit ale asi jsem měla napsat, že ji přidávám postupně po 2 lžících , vždy se povedlo , jestli se dá o trošku méně cukru se zase nic moc nestane, ono je víc důležité si dát ten čas a šlehat až píše (nechá ) metlička cestičky. Hezký zbytek dne :-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57:
    Príííma:yes:
    No, tak mi ještě poraďte, kolik gramů je 6 lžic cukru krystalu a 6 lžic polohrubé mouky (vodu zmiňovati netřeba, neb tato zajisté nebude moci býti navršena na kopec) ;-) Trošku mi hlava nebere, že u náplně jsou suroviny uvedeny v gramech, ač je šumafuk zda náplně bude plus minus autobus, že :-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Jsem ráda,že jste se rozhodla recept zveřejnit :-K
    Já ho neznám (a to už něco pamatuji ) a moc se mi líbí ,piškot,ořechy, čokoláda to musí být dobrota :-)
    Koupím ořechy a upeču ,díky za recept
    Eja57: určitě se budu držet Vašich rad ,díky za ně:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Bod 1. postupu bych dala přečíst každé začínající a možná i pokročilejší kuchařince - cukr krystal ( v nouzi krupice, NIKDY ne moučka), vejce, špetka soli - a ŠLEHAT, ne jen tak ledabyle prošlehat, po přidání trochy horké vody zase ŠLEHAT, pak do pěny jen lehce vmíchat mouku BEZ prášku do pečiva! ten je totiž v piškotových těstech zbytečný, pokud je takto kvalitně připravené, a HNED do vyhřáté trouby.
    :yes::yes::yes::-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: sobotni piškotová roláda

Zapomněl/a jsem heslo