Kulajda jihočeská
Smetanová polévka plná hub, pocházející z jižních Čech, to je kulajda, jejíž typickou chuť utváří kopr. Připravit ji můžete jak z čerstvých, tak i ze sušených hub a vychutnat si ji tak můžete v průběhu celého roku.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 935 kJ / 463 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,52 g |
Tuky | 23,64 g |
Vláknina | 7,01 g |
Cholesterol | 68 mg |
Sodík | 801 mg |
Sůl | 2,01 g |
Sacharidy | 47,41 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušené houby nejprve namočíme minimálně na půl hodiny do vody, poté v sítku propláchneme.
Krok 2: Čerstvé nakrájené houby dáme do vody přejít varem, pak v sítku řádně propláchneme studenou vodou.
Krok 3: Do hrnce dáme 2 litry vody, přidáme houby a vaříme 20 minut.
Krok 4: Mezitím připravíme brambory - nakrájíme je na kostičky a dáme do sítka. Těsně předtím, než se houby dovaří, brambory v sítku řádně propláchneme studenou vodou.
Krok 5: Do hrnce přidáme brambory, v ponorném sítku pepř a nové koření, kmín, přihodíme bobkový list, bujón nebo Podravku a vaříme dalších 5-10 minut.
Krok 6: Mezitím očistíme a propláchneme kopr a najemno ho nakrájíme. Do misky připravíme smetanu, zahušťovadlo a případně cukr.
Krok 7: Jakmile je polévka dovařena, naběračkou odebereme trochu polévky, dáme do misky se smetanou a řádně promícháme (prokvedláme). Až poté pomalu vlijeme do polévky, za stálého míchání. Povaříme ještě 5 minut.
Krok 8: Až když je polévka zcela dovařená, přidáme trochu octa a čerstvý kopr. A taktéž vejce, jak kdo chce: zastřené, natvrdo uvařené, anebo vmíchané do polévky a krátce povařené.
Zveřejněno 5. 9. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kulajda jihočeská
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NNB
Moje poznámka
Kulajda jihočeská
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NNB
Nejnovější recepty
Avokádová pomazánka
Přidáno před 9 hodinami
Belgické vafle
Přidáno před 15 hodinami
Americké cookies s borůvkami
Přidáno před 18 hodinami
Quiche inspirovaný Herbářem
Přidáno před 19 hodinami
Lehký bramborový salát s čerstvou zeleninou
Přidáno 20. 8. 2025 13:13:34
Nejlahodnější sušené švestky
Přidáno 20. 8. 2025 08:31:46
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Játra na špeku se šunkovou rýží
poirotka před 3 minutami
Dědova dršťková polévka
Zuzanka A před 7 hodinami
Špagety v nivě
Routilka před 9 hodinami
Cuketový koláč s ovocem
Kratule před 9 hodinami
Domácí sekana se sýrem
UnholyKetty před 10 hodinami
Skopové maso v špenátovo - smetanové sťávě
Radovan123 před 12 hodinami
Kynuté vdolečky
Alena Kovarova před 12 hodinami
Fofr broskvový koláč
Morgiana před 12 hodinami
Kefírové muffiny s borůvkami
veronika_straka před 12 hodinami
Suroviny:
houby sušené,
brambory,
voda,
bujón zeleninový,
smetana zakysaná,
kmín drcený,
pepř celý,
koření nové koření,
bobkový list,
kopr čerstvý,
vejce,
cukr,
ocet
Komentáře (4)