Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 495 kJ / 357 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,60 g |
Tuky | 2,63 g |
Vláknina | 32,75 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 302 mg |
Sůl | 0,62 g |
Sacharidy | 60,21 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu očištěnou zeleninu, nakrájenou podle návodu, mimo česneku, promícháme ve velké míse a vložíme do vypařených šroubovacích sklenic (viz obrázek). Do každé velké sklenice dáme 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 5 koleček cukerínu, 2 lžičky soli, 1 bobkový list, 8 lžic octa, 1 nakrájený stroužek česneku. Pokud chcete trochu naostřit chuť, přidejte nepatrně mleté chilli, ale opravdu jen na malinkou špičičku nože, lehce klepnout a dost. Aby vám neshořela ústa. Dolijeme převařenou vodou těsně pod hrdlo, teda těsně pod tu šroubovací část. Do menších sklenic dávám všeho polovinu. Do některých sklenic chilli nedávám.
Krok 2: Do velkého hrnce dáme přibližně 8 cm vody, na dno dáme složenou utěrku, naskládáme velké sklenice, přibližně stejně vysoké, a dolijeme vodou, aby končila asi tak 2-3 cm pod hrdlem. Hrnec přikryjeme poklicí. Pokud vaříte na plynu, vařte na větší plamen, jakmile začne voda vřít, ztlumte na malý plamen a nechte probublávat ještě 4 minuty. Pak vypněte. Nechte bez poklice nepatrně zchladnout vodu (5 min). Sklenice vyndávám náčiním na vyndávání zavařovaček i chňapkou po ubrání vody a stavím je na utěrku víčkem dolů. Může se jíst hned druhý den. Je třeba nepřetahovat dobu zavařování, aby zelenina zůstala křupavá.
Krok 3: Malé sklenice zavařuji zvlášť, kvůli výšce hladiny vody.
Zveřejněno 17. 10. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dobrá křupavá čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MyDP
Moje poznámka
Dobrá křupavá čalamáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/MyDP
Nejnovější recepty
Meruňkové řezy s pudinkem
Přidáno před 9 hodinami
Banánová bábovka bez cukru
Přidáno před 10 hodinami
Chilli cukety
Přidáno před 13 hodinami
Cizrnové kari s brokolicí a rajčátky
Přidáno před 14 hodinami
Zeleninové lívance se sýrem
Přidáno 20. 6. 2025 21:08
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
Přidáno 20. 6. 2025 21:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Michal_amater před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
pavla29 před 4 hodinami
Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
IRBONA před 5 hodinami
Jahodový smetanový dort (mousse)
bretka před 5 hodinami
Knedlíky - blbouny s klevelou
MarketaAn před 5 hodinami
Závin z bramborového těsta plněný masem
Dasa18 před 6 hodinami
Drůbeží kostky v zelenině se slaninou
Bushmann před 7 hodinami
Bublanina
Levandule35 před 8 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 8 hodinami
Pomerančový dort z pohankové mouky
Majka214 před 9 hodinami
Suroviny:
zelí,
mrkev,
celer,
paprika čerstvá červená,
paprika čerstvá bílá,
rajče datlové,
česnek,
cibule,
okurka čerstvá,
koření nové koření,
pepř celý,
semínka hořčičná,
bobkový list,
cukerin,
sůl,
ocet,
chilli,
voda
Komentáře (1)