Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Pletenec pečený ve formě nás na řezu zaujme krásnou kresbou náplně. Pro tento moučník jinak řečený "babka" si můžeme zvolit náplň ořechovou, makovou, povidlovou, tvarohovou nebo jen před svinutím těsto potřít máslem a posypat skořicovým cukrem.
Suroviny pro 1 kus
chlebíčková forma 30x12 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 996 kJ / 2 867 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 72,98 g |
Tuky | 154,29 g |
Vláknina | 18,90 g |
Cholesterol | 397 mg |
Sodík | 756 mg |
Sůl | 1,69 g |
Sacharidy | 266,38 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do vlažného mléka přidáme z už odváženého množství lžíci cukru a lžíci mouky, rozdrobíme droždí a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplejším místě vzejít kvásek.
Krok 2: Do mísy prosijeme mouku, smícháme se špetkou soli a cukrem. Přidáme vzešlý kvásek, vejce a rozpuštěný, ale vlahý tuk. Zaděláme vláčné těsto, můžeme použít ruční šlehač s hnětacími háky. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme vykynout.
Krok 3: Ořechy jemně nastrouháme a vmícháme je do vařícího mléka s cukrem a vanilkovým cukrem, dochutíme skořicí. Krátce povaříme a rendlík odstavíme.
Krok 4: Po částečném zchladnutí vmícháme rum a zahustíme buď jemnou světlou strouhankou nebo jemně nastrouhanými piškoty.
Krok 5: Ochutnáme a případně dosladíme, obzvlášť, pokud se zahušťovalo strouhankou. Vždy dáváme méně cukru, dosladit jde vždy. Je ale třeba pamatovat, že je sladké i těsto.
Krok 6: Vykynuté těsto na lehce pomoučeném vále rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme náplní a důkladně svineme.
Krok 7: Závin po celé délce, až na malý kousek zkraje, ostrým nožem rozkrojíme na dva stejně velké prameny (viz foto). Pokud používáme silikonový vál, tak překrojíme na nějaké jiné podložce, ať vál neprořízneme.
Krok 8: Prameny spleteme do copu a vložíme do chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.
Krok 9: Troubu předehřejeme na 180 °C.
Krok 10: Po vykynutí povrch potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby.
Krok 11: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 35 minut při 170 °C. Tyto údaje jsou pouze orientační.
Krok 12: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).
Krok 13: Po upečení formu vyjmeme z trouby a pletenec necháme alespoň částečně zchladnout ve formě. Pak ho můžeme přemístit na mřížku a nechat zchladnout důkladně.
Zveřejněno 2. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8RZr
Moje poznámka
Kynutý pletenec s ořechovou nebo makovou náplní - pečený ve formě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8RZr
Nejnovější recepty
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 5 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Cuketová pomazánka
Přidáno 18. 6. 2025 08:02
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno 18. 6. 2025 07:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krůtí kousky s mrkví a žampiony
Ivca14 před 5 minutami
Staročeské plátky podlévané pivem
Ivca14 před 6 minutami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 11 minutami
Salát z pečené červené řepy a cibule
Jana.Vernerova před 48 minutami
Špenátová polévka II.
Kajkajak před 2 hodinami
Žampionové placičky s nivou
Panova před 3 hodinami
Tříbarevná buchta (Ala)
Evculina84 před 3 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Kometka35 před 5 hodinami
Knedlíky z tvarohového těsta
janatka před 5 hodinami
Rychlá jemná pórková pomazánka
janatka před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
cukr moučkový,
mléko,
vejce,
máslo,
droždí čerstvé,
máslo,
ořechy vlašské,
mléko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
strouhanka,
rum
Komentáře (23)
Děkuji za odkaz měla jsem pochyby ,jak se mi to tam
"povejde " , ale v komentářích jste už odpověděla , mám nutkání se do toho pustit hned
https://www.toprecepty.cz/recept/8384-orechovy-cop...