Staročeský jablečný závin
Voňavý staročeský jablečný závin s křehkým tenkým těstem je plněný jablky a voní po skořici. Strouhanka zabrání promočení těsta a závěrečné potření rozpuštěným máslem dodá neodolatelnou máslovou vůni.
Suroviny pro 3 kusy
3kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 411 kJ / 2 488 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 61,47 g |
Tuky | 103,68 g |
Vláknina | 25,00 g |
Cholesterol | 521 mg |
Sodík | 774 mg |
Sůl | 1,46 g |
Sacharidy | 314,81 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechny suroviny na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto.
Krok 2: Rozdělíme ho na tři díly a z nich vyválíme tenké pláty.
Krok 3: Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nastrouháme nahrubo.
Krok 4: Vyválené pláty posypeme strouhankou, rozložíme strouhaná jablka, posypeme cukrem, ořechy, rozinkami, skořicí a hoblinkami másla.
Krok 5: Svineme a přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozpuštěným máslem.
Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova asi 40-45 minut. Po vytáhnutí opět potřeme máslem a necháme vychladnout. Posypeme moučkovým cukrem.
Zveřejněno 10. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XNJv
Moje poznámka
Staročeský jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XNJv
Nejnovější recepty
Vanilkový máslový korpus
Přidáno před 44 minutami
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno před 2 hodinami
Hokaido krémová polévka s kokosovým mlékem
Přidáno před 4 hodinami
Bramborové taštičky se švestkovými povidly
Přidáno před 17 hodinami
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 23 hodinami
Tvarohový koláč s hruškami
Přidáno 20. 10. 2025 13:24:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Buřtguláš samotáře Rermora
Dogys před 47 minutami
Kuřecí čína
Cikitaka před 52 minutami
Švestková buchta
ctomala před 1 hodinou
Švestková povidla
ctomala před 1 hodinou
Sterilovaná paprika s olejem
Michaela77 před 3 hodinami
Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Modraska před 3 hodinami
Borůvkové muffiny
olivka před 4 hodinami
Dvoubarevná hrníčková bábovka
Dagemar před 4 hodinami
Vepřové kostky na česneku
Nikijaho před 4 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
vejce,
máslo,
ocet,
mléko,
jablko,
strouhanka,
rozinky,
skořice,
ořechy vlašské,
cukr,
hobliny,
máslo,
cukr moučkový
Komentáře (10)
Nesouhlasím!
No, vlastně souhlasím akorát s tou poslední větou
No, musíte si umět vybrat...
Původně jsem chtěl napsat, že jste vstávala levou nohou napřed...
Leč podle tohoto https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vedci-spravne... jste asi vstávala napřed pravou, že