Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené masopustní pletýnky

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez dob kynutí, doba tepelné úpravy jedné dávky z postupného smažení

60 min (50 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez dob kynutí, doba tepelné úpravy jedné dávky z postupného smažení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 551 kJ /
2 761 kcal
Bílkoviny67,97 g
Tuky88,55 g
Vláknina15,90 g
Cholesterol 642 mg
Sodík 519 mg
Sůl1,27 g
Sacharidy362,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr krupici a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme na řídkou kašičku a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Pak přidáme do mouky sůl, ke kvásku vlažné máslo, rum, kůru, vanilkový cukr, žloutky, zbytek mléka a dobře promícháme. Mícháme tak dlouho, než se těsto přestane lepit na stěny mísy. Pak necháme kynout v teple pod utěrkou cca 45 minut. Krok 3: Z vykynulého těsta ukrajujeme kousky, které na pomoučněném nebo pomaštěném stole vyválíme do slabých válečků, které přehneme na polovinu a konce smotáme do spirály. Krok 4: Opět necháme na stole krátce kynout, poté smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (ne příliš zprudka) dozlatova, z obou stran. Krok 5: Hotové odkládáme na ubrousek, který odsaje přebytečný olej. Vlažné sypeme nebo obalujeme moučkovým cukrem, který můžeme ochutit vanilkou nebo skořicí.

TIP: Nejznámější masopustní moučníky

Zveřejněno 21. 1. 2021

Poznámka autora recepty73

Milovníci rozinek, mandlí či ořechů je mohou do těsta vmíchat na menší kousky nasekané.

Kdo rád méně sladké, stačí když pletýnky jen posype cukřenkou nebo přes cedníček moučkovým cukrem, dle libosti ochucený vanilkou či skořicí. Naopak, kdo raději sladké více, obalí v cukru celé pletýnky. Čím více budou teplé, tím více se na ně cukr nalepí, takže postačí za vlažna.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené masopustní pletýnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jv5g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené masopustní pletýnky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Jv5g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

:-)<3:yes::yes: u nás oblíbené se skořicovým cukrem :-K

jerica: ...díky :-K:-K:-K

<3:yes:

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, máslo, sůl, mléko, žloutek, rum, droždí čerstvé, kůra citronová, cukr krupice, cukr vanilkový, olej, cukr moučkový, vanilka, skořice mletá

Přidat fotografie receptu