Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 211 kJ / 50 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 1 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 12,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sójové kostky vaříme ve velkém hrnci podle návodu v osolené vodě, stačit by ale mělo 10 min. Dáme do cedníku, hrnec naplníme studenou vodou, vložíme kostky do vody a rukama promačkáme, abychom z nich dostali sójovou pachuť. Toto zopakujeme ještě jednou, klidně dvakrát. Nakonec dobře vymačkáme.
Krok 2: Kostky vrátíme do suchého hrnce a ochutíme kořením, bylinami, solí, pepřem atd.. co nás napadne. Necháme nasáknout. Kdo chce, může kostky i marinovat, ale co pak se zbylou marinádou? Mě se osvědčil tento postup.
Krok 3: Přidáme tzv. tempuru. Na hrnek suchých kostek použijeme lžíci škrobu a dvě lžíce jakékoli mouky - pšenice, len, pohanka, cizrna...nebo jejich kombinaci. Necháme opět chvíli odležet. TIP pro fajnšmekry: připravte si ochucené a sójové maso dopředu a nechte ho lehce zkysnout. Doporučuji, ta chuť je úplně jiný level.
Krok 4: Osmažíme na troše oleje (v půlce smažení otáčíme 2 vidličkami). Pokud smažíme v těstíčku (tip níže), použijeme více oleje, asi 1cm. Olej po vychladnutí stěrkou nalijeme přes malé super jemné sítko (takové to na kafe za 10 Kč) do skleničky a uchováváme v lednici. Při dalším smažení mícháme použitý a čerstvý olej 1:1. Je obrovská škoda použitý, nepřepálený olej vyhazovat, je to hodnotná surovina plná chuti. Nevznikne tak nikdy žádný odpadní olej. Pánev (nejlépe litinovou) jen vytřeme ubrouskem a pověsíme.
Krok 5: I do guláše dávám obalované a smažené kousky. Je to prostě lepší :)
Krok 6: K čínským omáčkám se velmi hodí obalení v těstíčku. Poměr škrob : mouka stejný jako výše, ale jednou tolik a přidáme vodu a špetku prášku do pečiva. Konzistenci jistě vychytáte sami, prostě tak, aby těstíčko na kostkách drželo, ale nebylo zase moc husté. Sójové maso v těstíčku na závěr můžeme obalit ve strouhance. Doporučuji strouhankou Panko, koupíte v Makru nebo jiném gastro obchodě.
Zveřejněno 22. 1. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Možnosti úpravy sójového "masa"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XN4g
Moje poznámka
Možnosti úpravy sójového "masa"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XN4g
Nejnovější recepty
Brynzové halušky
Přidáno před 3 minutami
Sýrové placky
Přidáno před 3 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 4 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 4 hodinami
Mleté kuřecí kuličky s jablkem z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 14 hodinami
Plněné zapečené brambory
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Indická čočka s batáty
micurka před 2 hodinami
Celozrnné housky
Manik před 3 hodinami
Margot koláč s jablky
jestedka před 4 hodinami
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
KrisZaezemi před 5 hodinami
Řepánky
Jitkazmecka před 5 hodinami
Zapečené těstoviny s houbami
KrisZaezemi před 5 hodinami
Jablkový křen
cookamater před 5 hodinami
Kuřecí stehna na citrusech
Jan Nemec před 15 hodinami
Kuře na celeru
JanaPav před 17 hodinami
Celerovo-jablečná polévka
JanaPav před 17 hodinami
Suroviny:
kostky sojové,
škrob,
mouka pšeničná,
omáčka sojová,
koření,
bujón
Komentáře (1)