Variace na domácí boršč

Polévky Doba přípravy: cca 3 hodiny+ 2 názory

Polévky Doba přípravy: cca 3 hodiny+ 2 názory

Suroviny 3-4 porce

Na vývar:
2 ks žebírek
15 kuliček černého pepře
4 bobkové listy
1/4 celer
2 kuličky nové koření
1 mrkev
1 petržel
1 stroužek česneku
sůl
750 ml vody
Na boršč:
vývar se žebírky
3-4 brambory
2 dkg špeku
1 žlutá cibulka
1/4 celeru
1 větší mrkev
1 petržel
1 větší řepa
1/4 ze středně většího zelí
1 plechovka (70 g) rajského protlaku

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme vývar. Do velkého hrnce dáme žebírka, očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu včetně celého oloupaného česneku, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a necháme pomalu asi hodinu vařit. Až se maso uvaří, tak vývar slijeme, zeleninu vyhodíme, maso ze žebírek obereme, dáme stranou a později použijeme do boršče.

  2. Na špeku zpěníme cibulku nakrájenou nadrobno do sklovita. Přidáme očištěnou a na malé kostky nakrájenou kořenovou zeleninu včetně řepy, (pozor řepa silně barví, je dobré použít slabé plastové rukavice). 

  3. Jakmile je zelenina orestovaná s lehce hnědým nádechem, tak přidáme rajský protlak a dorestujeme spolu se zeleninou. Poté zalijeme vývarem, přidáme nakrájené maso a na kostky nakrájené brambory.

  4. Zelí nakrájíme na silnější proužky (dle vlastní chuti můžeme udělat velmi jemné). Ke konci, kdy je zelenina al dente, přidáme zelí. Povaříme a můžeme podávat.

Poznámka od kuchařky

Klasický boršč se podává se zakysanou smetanou, tu si může každý přidat dle vlastní chuti, Já ji nepoužívám, ale každý si dá dle svého rozmaru :)

Komentáře k receptu Variace na domácí boršč