

Variace na domácí boršč
Suroviny 3-4 porce
- Na vývar:
- 2 ks žebírek
- 15 kuliček černého pepře
- 4 bobkové listy
- 1/4 celer
- 2 kuličky nové koření
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 750 ml vody
- Na boršč:
- vývar se žebírky
- 3-4 brambory
- 2 dkg špeku
- 1 žlutá cibulka
- 1/4 celeru
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- 1 větší řepa
- 1/4 ze středně většího zelí
- 1 plechovka (70 g) rajského protlaku
Postup přípravy receptu
Nejdříve připravíme vývar. Do velkého hrnce dáme žebírka, očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu včetně celého oloupaného česneku, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a necháme pomalu asi hodinu vařit. Až se maso uvaří, tak vývar slijeme, zeleninu vyhodíme, maso ze žebírek obereme, dáme stranou a později použijeme do boršče.
Na špeku zpěníme cibulku nakrájenou nadrobno do sklovita. Přidáme očištěnou a na malé kostky nakrájenou kořenovou zeleninu včetně řepy, (pozor řepa silně barví, je dobré použít slabé plastové rukavice).
Jakmile je zelenina orestovaná s lehce hnědým nádechem, tak přidáme rajský protlak a dorestujeme spolu se zeleninou. Poté zalijeme vývarem, přidáme nakrájené maso a na kostky nakrájené brambory.
Zelí nakrájíme na silnější proužky (dle vlastní chuti můžeme udělat velmi jemné). Ke konci, kdy je zelenina al dente, přidáme zelí. Povaříme a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Klasický boršč se podává se zakysanou smetanou, tu si může každý přidat dle vlastní chuti, Já ji nepoužívám, ale každý si dá dle svého rozmaru :)