Suroviny pro 12 porcí
12porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 364 kJ / 5 345 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 276,60 g |
Tuky | 302,66 g |
Vláknina | 100,00 g |
Cholesterol | 671 mg |
Sodík | 4,84 g |
Sůl | 11,30 g |
Sacharidy | 344,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nakrájíme na menši kusy uzená žebra a ocásek a cca 1,75 -2,5 hod. pomalu vaříme. (Dle vašeho času). Vytvoříme základni vývar, ktery je sám o sobě dost slaný, tedy nemusime kořenit, max. trochu kmínu. Maso poté vyndáme, obereme a vhodíme zpět do vývaru. Odstavíme.
Krok 2: Poté nakrájíme cibulku a necháme ji na sádle či oleji zesmahnout ve větším hrnci. Zmírníme oheň, přidáme sladkou a pálivou papriku, kmin, barevný pepř a orestujeme. Pak přidáme část kabanosu nakrájeného na kolečka (nebo jakékoliv klobásy) Necháme také orestovat, až provoní celý byt. Pak je to teprve hotové.
Mezitím uvaříme v menším kastrůlku vývar z bobkového listu, celého pepře a nového kořeni. Krok 3: Do velkého hrnce, kde máme kabanos a cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a necháme 5-8 minut dusit. Poté přidáme slitý nálev ze zeli, případně i trochu vody, přivedeme k varu a 25 minut vaříme. Poté přidáme vývar z uzených žeber a ocásků a také zbytek kabanosu (klobás). Povaříme cca 20 minut.
Poté vložíme nakrájené brambory, vývar z koŕení a vše povaříme dalších 20-25 minut.
Nakonec zahustime hladkou moukou s vodou, případně kyselou smetanou (pokud je málo kyselá) přidáme česnek a ješte chviličku provařime. Přidáme libeček, jiné bylinky a podáváme.
Mezitím uvaříme v menším kastrůlku vývar z bobkového listu, celého pepře a nového kořeni. Krok 3: Do velkého hrnce, kde máme kabanos a cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a necháme 5-8 minut dusit. Poté přidáme slitý nálev ze zeli, případně i trochu vody, přivedeme k varu a 25 minut vaříme. Poté přidáme vývar z uzených žeber a ocásků a také zbytek kabanosu (klobás). Povaříme cca 20 minut.
Poté vložíme nakrájené brambory, vývar z koŕení a vše povaříme dalších 20-25 minut.
Nakonec zahustime hladkou moukou s vodou, případně kyselou smetanou (pokud je málo kyselá) přidáme česnek a ješte chviličku provařime. Přidáme libeček, jiné bylinky a podáváme.
Zveřejněno 2. 12. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka (velká rodinná)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ajr7
Moje poznámka
Zelňačka (velká rodinná)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ajr7
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 11 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Vafle z párků a vajíček
Přidáno 17. 9. 2025 18:02:44
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno 17. 9. 2025 17:54:39
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno 17. 9. 2025 17:46:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 3 hodinami
Pečená švestková povidla
Vivik21 před 4 hodinami
Krenex
dragomirac před 5 hodinami
Domácí vepřovka z krkovice z papiňáku (tlakového hrnce)
Slavista62 před 5 hodinami
Domácí vepřovka
Slavista62 před 6 hodinami
Bílé fazole s bramborami a smetanou
jana1974 před 6 hodinami
Buchta Fešák
LuccHansel před 6 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Palusanda před 7 hodinami
Sekaná s cuketou
evik_svistik před 7 hodinami
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 7 hodinami
Suroviny:
žebra vepřová,
ocas vepřový,
zelí kysané,
kabanos,
sádlo,
cibule,
brambory,
pepř čtyř barev,
kmín celý,
paprika sušená pálivá,
česnek,
libeček,
mouka hladká
Komentáře (7)
"Proti gustu žádný dišputát"
Já rád kostičky brambor uvařené ale nerozvařené a s hranami varem zaoblenými
Vy patrně raději vevnitř uvařené, ale na povrchu tvrdkavé a s ostrými hranami, že
"Vot eto vaše dělo!"
Cituji:
Brambory se v kyselém prostředí na povrchu „zatáhnou“ a zůstanou polotvrdé. Doporučuje se je vařit na zelnačku zvlášť. Asi ty škroby v kyselém prostředí nedělají dobrotu. Brambory se v kyselé vodě uvaří, ale nerozvaří se, vařím je tak na bramborový salát, do osolené vody přidávám i ocet.
Ten rcp je celkově dost inovativně napsaný, že
Vzhledem k množství dalších komponent (2-3 sklenice kysaného zelí; 1,5 kg brambor) to snad ani není moc přehnané
No spíše by mě interesovalo, jak autorovi šmakovaly brambory vařené společně se zelím...