Mazanec bez kvasnic
Mazanec by neměl na Velikonoce chybět v žádné domácnosti. Toto tradiční sváteční pečivo můžete podávat k snídani, pochutná si na něm celá rodina. Tvarohové těsto je plné rozinek a mandlí a voní po citronu a muškátovém oříšku.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 444 kJ / 2 974 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 99,25 g |
Tuky | 107,07 g |
Vláknina | 15,30 g |
Cholesterol | 1,02 g |
Sodík | 595 mg |
Sůl | 1,92 g |
Sacharidy | 395,76 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme do rumu a necháme alespoň 1 hodinu odležet. Mezitím na pánvi opražíme mandle.
Krok 2: Velký nízký plech (40x30 cm) vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 160 °C (horkovzduch) nebo 170-180 °C (horní/dolní ohřev).
Krok 3: Do misky prosejeme hladkou mouku, kypřicí prášek a přidáme sůl.
Krok 4: Do větší mísy rozklepneme vejce, přidáme k nim oba cukry a prošleháme ručním šlehačem.
Krok 5: K vaječné směsi přidáme moučnou směs, tvaroh, sušenou citronovou kůru, rozpuštěné máslo a špetku muškátového oříšku. Na závěr přidáme pražené mandle a slité a okapané rozinky. Vše důkladně promícháme a uhněteme hladké těsto.
Krok 6: Z těsta vytvarujeme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 7: Bochánek potřeme bílkem a posypeme mandlovými lupínky.
Krok 8: Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut.
Zveřejněno 22. 4. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec bez kvasnic
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6Ln7
Moje poznámka
Mazanec bez kvasnic
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6Ln7
Nejnovější recepty
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 9 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 16 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 16 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 20 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 21 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno 1. 9. 2025 21:09:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 7 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 7 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 7 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 7 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 7 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 7 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 7 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 8 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 8 hodinami
Nejlepší litý perník
Noumik před 9 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
tvaroh,
máslo,
vejce,
rozinky,
rum,
ořech muškátový,
kůra citronová,
mandle loupané,
bílek,
mandle plátkové
Komentáře (2)