Frgály raz dva
Kdo by neznal frgály, tradiční specialitu z Valašska. Jedná se tenké kynuté těsto potřené libovolnými náplněmi a hustě zasypané drobenkou. Mezi nejoblíbenější náplně patří tvarohová, maková, hrušková a povidlová.
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme část cukru, nadrolíme do něj droždí a počkáme až vzejde kvásek. Do mísy dáme zbytek surovin a hotový kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a při pokojové teplotě necháme přikryté poklicí nebo utěrkou vykynout asi hodinu.
Krok 2: Mezitím si připravíme náplně. Tvarohovou náplň připravíme tak, že všechny suroviny smícháme dohromady.
Krok 3: Maková je trochu pracnější. Mléko s cukrem svaříme, přidáme mák a chvíli povaříme. Pak přidáme zbylé suroviny. Necháme vychladnout.
Krok 4: Na drobenku vše smícháme a vyrobíme sypkou hmotu.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy a vyválíme do kruhu. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody, potřeme náplní a zasypeme drobenkou.
Krok 6: Frgály necháme ještě přibližně 15 minut kynout.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C. Ihned po vytažení potřeme okraje rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Zveřejněno 15. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgály raz dva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM9E
Moje poznámka
Frgály raz dva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM9E
Nejnovější recepty
Vepřové kostky s růžičkovou kapustou
Přidáno před 9 hodinami
Jablíčka z listového těsta s plátky jablek
Přidáno před 9 hodinami
Linecký koláč s jablky a mrkví
Přidáno před 10 hodinami
Karbanátek z mletého masa pečený na zelném listu
Přidáno před 10 hodinami
Matjesový tatarák na topinky
Přidáno před 10 hodinami
Kančí řízky v hořčici
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí paštika z kuřecích jater
JanaDordov před 1 hodinou
Francouzské palačinky
káťa před 7 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
jabarka před 8 hodinami
Krémová květáková polévka
zdenioka před 8 hodinami
Jablkové řezy s ořechy a čokopolevou
káťa před 8 hodinami
Hlávkové zelí s cuketou a vepřová plec na jablkách
Sahula před 9 hodinami
Dušená plec s hlávkovým zelím
Sahula před 9 hodinami
Květákové karbanátky
Kajkajak před 9 hodinami
Kuřecí játra v skoro bramborákovém těstíčku
Sahula před 9 hodinami
Tukové rohlíky
brabjan4547 před 9 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
mléko,
droždí,
cukr krystal,
máslo,
sůl,
žloutek,
rum,
tvaroh,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
žloutek,
kůra pomerančová,
rum,
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
skořice mletá,
marmeláda,
drobenka,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (2)