Frgály raz dva
Kdo by neznal frgály, tradiční specialitu z Valašska. Jedná se tenké kynuté těsto potřené libovolnými náplněmi a hustě zasypané drobenkou. Mezi nejoblíbenější náplně patří tvarohová, maková, hrušková a povidlová.
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme část cukru, nadrolíme do něj droždí a počkáme až vzejde kvásek. Do mísy dáme zbytek surovin a hotový kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a při pokojové teplotě necháme přikryté poklicí nebo utěrkou vykynout asi hodinu.
Krok 2: Mezitím si připravíme náplně. Tvarohovou náplň připravíme tak, že všechny suroviny smícháme dohromady.
Krok 3: Maková je trochu pracnější. Mléko s cukrem svaříme, přidáme mák a chvíli povaříme. Pak přidáme zbylé suroviny. Necháme vychladnout.
Krok 4: Na drobenku vše smícháme a vyrobíme sypkou hmotu.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy a vyválíme do kruhu. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody, potřeme náplní a zasypeme drobenkou.
Krok 6: Frgály necháme ještě přibližně 15 minut kynout.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C. Ihned po vytažení potřeme okraje rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Zveřejněno 15. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgály raz dva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM9E
Moje poznámka
Frgály raz dva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM9E
Nejnovější recepty
Těstoviny s rajčaty a olivami
Přidáno před 13 hodinami
Pohanka s jablky
Přidáno před 17 hodinami
Polévka z hlívy ústřičné s mrkvovými nudličkami
Přidáno před 19 hodinami
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 23 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno 18. 9. 2025 07:00:01
Tradiční prošívaná deka
Přidáno 17. 9. 2025 20:54:13
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kmínová polévka s bramborem a růžičkovou kapustou
janatka před 26 minutami
Pečená švestková povidla
janatka před 31 minutami
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
janatka před 39 minutami
Krůtí játra ve smetaně
rokoko před 1 hodinou
Pečená řepa s česnekem
vojfrancezska před 2 hodinami
Báječný perník
Avenos@seznam.cz před 3 hodinami
Bohatý ostružinový koláč
Tarantule před 3 hodinami
Domácí kečup
Baruska. před 4 hodinami
Hraběnčiny výborné řezy
Rorejsek před 8 hodinami
Kuřecí stehna pečená v jogurtu s hrubozrnnou hořčicí
E. J. K. před 15 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
mléko,
droždí,
cukr krystal,
máslo,
sůl,
žloutek,
rum,
tvaroh,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
žloutek,
kůra pomerančová,
rum,
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
skořice mletá,
marmeláda,
drobenka,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (2)