Frgály raz dva
Kdo by neznal frgály, tradiční specialitu z Valašska. Jedná se tenké kynuté těsto potřené libovolnými náplněmi a hustě zasypané drobenkou. Mezi nejoblíbenější náplně patří tvarohová, maková, hrušková a povidlová.
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme část cukru, nadrolíme do něj droždí a počkáme až vzejde kvásek. Do mísy dáme zbytek surovin a hotový kvásek. Vypracujeme nelepivé těsto a při pokojové teplotě necháme přikryté poklicí nebo utěrkou vykynout asi hodinu.
Krok 2: Mezitím si připravíme náplně. Tvarohovou náplň připravíme tak, že všechny suroviny smícháme dohromady.
Krok 3: Maková je trochu pracnější. Mléko s cukrem svaříme, přidáme mák a chvíli povaříme. Pak přidáme zbylé suroviny. Necháme vychladnout.
Krok 4: Na drobenku vše smícháme a vyrobíme sypkou hmotu.
Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy a vyválíme do kruhu. Okraje potřeme žloutkem rozmíchaným s trochou vody, potřeme náplní a zasypeme drobenkou.
Krok 6: Frgály necháme ještě přibližně 15 minut kynout.
Krok 7: Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C. Ihned po vytažení potřeme okraje rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Zveřejněno 15. 3. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Frgály raz dva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM9E
Moje poznámka
Frgály raz dva
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkM9E
Nejnovější recepty
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 7 hodinami
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 9 hodinami
Brynzové halušky
Přidáno před 11 hodinami
Sýrové placky
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 15 hodinami
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Květáková polévka
Eva_H před 3 hodinami
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 5 hodinami
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 6 hodinami
Svačinové sendviče
Kajkajak před 6 hodinami
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 7 hodinami
Jarní salát
Kajkajak před 8 hodinami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 8 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 9 hodinami
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 9 hodinami
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 9 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
mléko,
droždí,
cukr krystal,
máslo,
sůl,
žloutek,
rum,
tvaroh,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
žloutek,
kůra pomerančová,
rum,
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
skořice mletá,
marmeláda,
drobenka,
mouka polohrubá,
cukr krupice,
máslo
Komentáře (2)