Pugliese podle Brinny

simko.jit Kuchařka: simko.jit

Domácí pekárna 17 názorů

Suroviny

500 g hladké pšeničné mouky
300 g míchané mouky:
100 g pšeničné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
100 g žitné mouky
asi 550 - 600 ml vody
Dále:
droždí
cukr
sůl
pšeničné klíčky
semínka
kmín
možno sušenou bramborovou kaši nebo směs na bramborák 2 lžíce
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si uděláme kvásek tzv. biga, zadělejte v předstihu 6 hodin až 3 dnů. Z uvedeného množství odeberu 200 ml vody a 2x tolik objemově mouky tj. 400 ml mouky přidám 1/2 lžičky sušeného droždí a ve vhodné nádobce zamíchám dřevěnou vařečkou asi tak 3 minuty.

  2. Vznikne hladké těstíčko. Nádobku přikryjeme plastovou folií. Po 6 hodinách by kvásek měl zdvojnásobit svůj objem, zamícháme ho a buď hned použijeme, nebo můžeme uložit do chladničky a spotřebovat do 3 dnů.

  3. Druhý den použiji zbytek vody, vsypu zbytek mouky, přidám 2 lžičky sušeného droždí, lžičku cukru, a pak podle chutí - lžíci pšeničných klíčků, nebo taky jsem dala 2 lžíce sušené směsi na bramborák a nechám propracovat v pekárně asi 5 minut a pak teprve dát 2 lžičky soli.

  4. Používám program dort - který hned míchá - a po skončení míchání pekárnu vypnu a těsto překládám do mísy s víkem. Pokud zpracovávám ručně, je třeba to tak 5 minut propracovat a pak přidat sůl a řádně hníst tak 15 minut. Může se přidat trošku kmínu, nebo semínka, jak kdo rád.

  5. Těsto dejte do olejem vytřené mísy, stlačte a navrchu potřete olejem. Nechte kynout - mělo by zdvojnásobit svůj objem. Nakonec se vyklopí těsto, pomačká prsty - aby ale neutekl všechen vzduch, upraví se bochánek - občas můžete poprášit moukou aby se nelepil, a ten jsem dala kynout do ošatky.

  6. Může se i použít cedník, do kterého se dá pláténko vysypané moukou - nejlépe kukuřičnou. Nechá se kynout - dá se rozehřát trouba, a když je vykynuto, tak se překlopí na plech, upraví se a udělají se krátké zářezy a upeče - tak 15 minut to peču na 220°C a pak dopékám na těch 170°C - mám horkovzdušnou troubu, do té doby, až má pěknou barvu, tak zkouším špejlí jestli je hotovo.

  7. Na první pohled to vypadá složitě ale výsledek stojí za to. Doporučuji do trouby dát malý plechový kastrůlek s vodou. Ještě lepší je, když těsně před vložením chleba do trouby vhodíte do kastrůlku kostky ledu. Z uvedeného množství byl chléb o hmotnosti 1,30 kg.

Poznámka

Zdroj: Bible domácího pečení - Rose Levyová Beranbaumová

povolení autorky k publikování mám.

http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3932 zde rozpis na 500 gr mouky

http://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=49236 tady i s fotopostupem

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pugliese podle Brinny

  • simko.jit simko.jit(autor receptu)

    :-)):-)) že jo? já ji četla fakt jedním dechem, je fakt že recepty jsou na 4 stránky a postup je u každého stále dokola vlastně opisován, ale i tak - a našla jsem její stránky na webu - kdo se chce kouknout tak jukněte http://www.realbakingwithrose.com/2006/12/the_brea...
    jsou tam i recepty - no prostě krááááááááása:-))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Tohle pugliese je něco jiného, než chleba bez hnětení (tady Chleba s křupavou kůrkou) - kvásek biga je fajn a doporučuji zkusit. ;-)
    Knížečku od paní Rose mám doma taky (no, knížečku....váží kolem kila), je v ní prima čtení - doporučuju!:yes: Autorka práci i následné pečení popisuje tak barvitě, že při čtení vůni čerstvého pečiva cítím....:-))

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    :-O Že by to byl konečně ten pravý co dokážu upéct i já? Každopádně už je to vytištěno a zkusím. Bod už je tam.:-p

    Odpovědět

  • simko.jit simko.jit(autor receptu)

    :-O:-O a navíc - dejte do google vyhledávat spojení pugliese brinna - a co? najde to i tyto stránky.;-) a také německé a jiné.

    Odpovědět

  • simko.jit simko.jit(autor receptu)

    hledala jsem recept který je podobný - já ten váš znám jako Chléb bez hnětení, bohužel pod tímto názvem zde není uveden. a proč tak složitě? Inu - přečtěte si tu knihu.:-) navíc samotnou bigu můžete uchovat v lednici, a použít třeba až za dva dny, kdy budete péct chléb.

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Tento recept je tu už více než rok jako http://www.toprecepty.cz/recept/2133-chleba-s-krup... a je opravdu vynikající. Jen nevím, proč je v kategorii Domácí pekárna... Vlastně vím - není to kam zařadit - za kategorii Slané pečivo už skoro 2 roky bezúspěšně bojuju a pokud to pořád bude vadit jen mě, tak tady ten zmatek bude dál narůstat.
    Jen mi není jasné, proč to složité zpracovávání. Ten fór je v tom dlouhém kynutí, já celé těsto zadělávám jen rukou asi 30 vteřin, vlastně jen lehce zamíchám, ani se všechna mouka do "těsta" nezapracuje, všechna zmizí až kynutím. Konečně, má-li někdo o tento druh pečiva zájem, může si to sám zkusit.

    Odpovědět

  • simko.jit simko.jit(autor receptu)

    můžeš klidně i v klasické, já sem ty poslední taky dělala na klasiku - protože jaksi horkovzduch nešel. teď ho mám teda zapnutý a furt mi tam cosi drnčí - tak nevím - možná mi to kolečko vyletí z trouby ven.:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Tak tohle určitě vyzkouším, i když jen v klasické troubě ;-):-p,:yes:
    thomassinno - u nás v knihovně ji mají, jak jsem teď na jejich netu objevila, tak by to neměl být problém, hned tam naklušu a půjčím :-p

    Odpovědět

  • simko.jit simko.jit(autor receptu)

    :-D tak doufám, že už mícháš bigu:-D:-D:-D když jsem chodila do práce, tak jsem večer zamíchala tu bigu - to je pořád stejné množství, a druhý den jak jsem přišla z práce, tak už jsem zadělávala - dva chleby - ve dvou pekárnách, a pak ještě jeden. Já byly jednu dobu velkopekárna pro souseda:-)):-)):-)) pak se trouba nějak vzepřela, a od té doby mám pro souseda zavřeno:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    To je krásný chlebík!!!:-O:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    Co se peče, co se vaří, vše se dokonale zdaří. Všechno jedna dobrota, máš-li hrnce od Rotta!!!:-D

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Simko.jit, ten je krááásnej, si šikovná a takovou kuchařinkovou knihu bych si taky přála-asi řeknu Ježíškovi a ty máš ode mne boda:yes:

    Odpovědět

  • simko.jit simko.jit(autor receptu)

    jestli je v knihovnách to nevím, ale já ji mám doma:-D:-D dostala jsem ji předloni k vánocům:-))

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Tak tu knihu bych si rád přečetl ... ale kde si ji pujčit?:-O

    Odpovědět

  • simko.jit simko.jit(autor receptu)

    ještě malý dodatek - pokud si můžete půjčit tu knihu - vřele doporučuju. Já v ní četla pořád dokola, krásně se to čte a pak vám nevadí, že třeba na briošku zaděláte večer, brzy ráno uděláte ty bochánky a pak ještě čekáte další tři hodiny než se to může péct. některé recepty jak jsou tam popsány trvají opravdu hoooooooodně dlouho. A pak vás už jenom zahřeje u srdíčky - když uslyšíte jak chléb vytažený z trouby "zpívá";-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bible domácího pečení kvásek biga pumprniklová mouka biga kvásek chléb bez hnětení mimibazar špagety pugliese doma míchaná směs do pekárny biga recept recept chleba pugliese domácí chléb pečený v troubě brioška z bible domácího pečení briošky z domácí pekárny brioska v domaci pekarne pečení chleba v horkovzdušné troubě kniha o pečení chleba co je to puglieze spagety puglieze rozpis ledu slaný rozpis ledu slaný bible domácího pečení (rose levyová beranbaumová)