Lahůdková cmunda - bramborák
Bramborák, neboli jihočeská cmunda, je jedno z nejoblíbenějších lidových jídel. Původně určitě byla skromnější – bez sýra, uzeniny a dochucovadel. Připravte si však jeho vylepšenou lahůdkovou verzi, třeba ke slavnostnímu obědu.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 437 kJ / 1 539 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,12 g |
| Tuky | 129,54 g |
| Vláknina | 13,02 g |
| Cholesterol | 718 mg |
| Sodík | 3,67 g |
| Sůl | 8,92 g |
| Sacharidy | 34,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Slaninu a salám nakrájíme, sýr nastrouháme na jemno.
Krok 2: Oloupané brambory nastrouháme na hrubo do mísy. Přidáme cibuli, česnek, slaninu, salám, sýr, paprikovou Vegetu, majoránku, pepř a kmín. Vše důkladně promícháme.
Krok 3: Poté přidáme rozklepnutá vejce, pažitku a sůl podle potřeby (Vegeta je slaná). Přilijeme trochu smetany (nebo mléka) a opět promícháme.
Krok 4: Přidáme tolik mouky, aby těsto dobře drželo a daly se z něj tvarovat placičky. Zamícháme.
Krok 5: V pánvi rozpálíme tenkou vrstvu oleje. Větší lžící nabíráme těsto a do rozpáleného oleje tvarujeme placičky. Smažíme z obou stran dozlatova.
Krok 6: Hotové a prosmažené placičky necháme okapat na papírovém ubrousku, aby odsál přebytečný tuk.
Zveřejněno 28. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lahůdková cmunda - bramborák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JyxP
Moje poznámka
Lahůdková cmunda - bramborák
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/JyxP
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 7 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 7 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 7 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 7 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 8 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 9 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 10 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 10 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 11 hodinami
Tématické fráze:
bramborak,
cmunda,
nejlepší bramboráky recept,
nejlepší bramboráky,
recept na nejlepsi bramboraky,
cmunda recept,
bramboráky bez vajíčka,
bramborák bez vajíčka,
nejlepší bramborák,
recept na cmundu,
bramboraky nejlepsi recept,
bramboráky na hrubo,
bramborak na hrubo,
bramborák nejlepší recepty,
bramboráky bez vajicek,
bramborák nebo cmunda,
nejlepší cmunda,
nejlepší recept na bramborák,
recept na nejlepší bramborák,
recept cmunda
Suroviny:
brambory,
cibule,
česnek,
slanina anglická,
salám měkký,
vegeta papriková,
sýr tvrdý,
vejce,
smetana na vaření,
majoránka,
mouka hladká,
kmín drcený,
pepř mletý,
sůl,
pažitka,
olej
Komentáře (23)
Ale jinak bylo toho asi 10 kousků, dávám 3 na jednu pánev, větší nedělám, manžílek ted podruhé povečeřel a zůstal jen mastný talířek.
A pak proč v ordinaci řešíme vysoké hladiny cholesterolu a tuků v krvi