Můj boršč v PH

magdalenka Kuchař:

Pomalý hrnec 23 názorů

510
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Suroviny

400 - 500 g vepřové plecko
500 g hlávková kapusta - zelí
2 - 3 ks červená repa
2 ks brambory
1 mrkve
1 petržel
celer kousek
1 cibule
3 stroužky česneku
2 ks bobkového listu
černé koření
pepř
sůl
200 ml rajčatové šťávy
mouka na zahuštění
voda
kostka masoxu
zakysaná smetana na servírování
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Mäso pokrájame na kocky, kapustu na rezance, cibuľu na drobno, všetku zeleninu na kocky cca 1x1 cm.

  2. Dáme do PH, osolíme, okoreníme - opatrne!

  3. Pridáme bobkový list, paradajkovú šťavu, rozdrobíme masox, zalejeme vodou - aby všetko bolo zakryté.

  4. Nastavíme HIGH 5 hod. Necháme variť, nevšímame si PH.

  5. Potom premiešame, zmiešame trochu polohrubej múky so studenou vodou, vlejeme do hrnca, pridáme horúcu vodu, premiešame a dochutíme. Ešte varíme HIGH ďalších 30 min.

    Nepridávame žiaden olej, masť, mäso obsahuje mastnoty dostatok.
    Mäso je krásne mäkké, zelenina sa vôbec nerozvarí.

Poznámka

Servírujeme s kyslou smotanou.

Ja som dnes varila boršč na zajtra, tak pridávam, kým mám všetko v pamäti.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Můj boršč v PH

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Dnes som okrem mäsa pridala aj václavky a vôbec neľutujem!;-)

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    :-8 Magdaleko a Špagetko, Tohle jsem našel ve Vikipedii, překládám z angličtiny to nejpodstatnější. Rusko je totiž veliká země a proto musíte chápat, že jako se liší české a moravské zelí, mohou být i různé boršče. Nezbývá mi, než se dovolat autorit. Kdo by si chtěl přečíst celý artikl, link je dole.
    Boršč je polévka velmi populární mezi různými kulturami, nejen v Rusku, v Polsku, Československu, Prusku, ale i v Číně, Vietnamu a Tchajvanu. Každá z těchto kuchyní má své odchylky. Je to silná polévka s mnoha ingrediencemi v závislosti na místní kuchyni, to vše včetně ingredienci.(fazole, zelí, mrkev, brambory, houby a různá masa, drůbeží, hovězí a vepřové).
    V Běloruské kuchyni jsou standartní rajčata, někdy doplněná červenou řepou.
    V Ruské kuchyni je to především červená řepa, cibule, česnek a zelí, někdy s bramborami.
    Litevská kuchyně přidává ještě houby.
    V menonitské kuchyni je bořšč ze zelí, hovězího. brambor a rajské polévky, ochucené cibulí, koprem a pepřem.
    Tak a teď mi řekněte který je ten jediný a správný boršč.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Borscht.
    Jen je to halt anglicky, v české verzi jsem se nedozvěděl nic.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Souhlasím s Magdalenkou, bez červené řepy to není boršč, přidáním protlaku vznikne prostě jen jiná polévka (ne horší ne lepší - jiná, ne boršč.)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Drobku, ja by som si dovolila oponovať... špecifickú "zemitú" chuť dodáva práve červená repa. Bez nej boršč nie je borščom. Ona niekomu moc nechutí, preto boršč odmietajú. Nejde len o sfarbenie a paradajkový pretlak, šťava, tam beztak patria.

    Odpovědět

  • Drobek Drobek

    :-p Včera jsem boršč spáchal, ne podle tohoto receptu, známe ho a vaříme už dlouho. S jednou obměnou. Kdysi se stalo, že jsme náhle neměli řepu. Zkusili jsme to očervenit rajským protlakem, a od té doby už nic jiného nepoužíváme. Později jsme zjistili, že nic nového pod sluncem, oni to v zemi originálu dělali taky. Zkuste to, má to chuť nepatrně jinou, podle našeho názoru zajímavou a snad i lepší.:-))

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Jiřinka, je to záhadné, ale jedlá z PH sú fakt iné. Hoci tam dáme všetko čo do normálneho. A čo ešte mäsové vývary...:-)

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Magdalenko,dneska jsem boršč udělala a musím ti poslat velkou pochvalu...:-p:-p:-p,vždycky jsem dělala dobrý boršč,ale v PH nemá konkurenci...zelenina zůstala krásně chrupkavá,no muž prohlásil že je to vitaminová bomba...:yes::yes::yes::-K.Nedala jsem zakysanku jako ozdobu ale celou zamíchala do hrnce..:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    :-D:-)):-D:-)), já vím, taky ho mám;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    ...a hrníček má objem vyše 400 ml...just som teraz odmerala...:-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    magdalenka :-)):-D:-))Ten hrníček s polévkou jsem taky hledala a hodně jsem se pobavila:-)), asi jako Bibi;-). Ale je to tvé a to si fakt cením!:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Jéééé, Magdalénko, to jsem nijak zle nemyslela, mně jen přišlo srandovní, že je takový hrnec boršče a jeho porce tak malinká. Nic nemaž, není žádný důvod, vždyť je fotka supr:-D:-D;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Si rob srandu...a pred hodinou mi padol mobil na dlažbu, rozpadol sa na tri kusy, nie je nikto po ruke, čo by ho poskladal, beztak bol na figu...na druhej strane, moje snímky sú tiež originálne a typické, to mi nikto nemôže uprieť, ani tvrdiť, že sú odniekade okopírované...

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Magdi, opovaž se něco mazat, to je originál!!:-)) Tvoje fotky, to je něco!!;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Bibi, tu je hrniec celý, ja to ale zmažem - z mobilu sú nemožné fotky...

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Magdalenko, teď jsem se od srdce zasmála-četla jsem ty ingredience a říkám si:ono se to nezdá, ale do boršče jde tolik ingrediencí a jdu na obrázek a tam takovej malilinkatej nalitej hrníček:-DDělám téměř stejně, jen ne v PH, protože ho nemám a zakysanku dávám přímo do hrnce. Znám, je vynikající tak dávám boda:yes:

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo