Čalamáda moc dobrá
Doma sterilovanou směs zeleniny neboli čalamádu můžeme snadno připravit z přebytků ze zahrádky. Jde o skvělý způsob, jak uchovat zeleninu do další sklizně. Pikantní čalamádu používáme všude tam, kde bychom jinak použili sterilované okurky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 19 896 kJ / 4 755 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 13,24 g |
| Tuky | 303,40 g |
| Vláknina | 29,45 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 56,25 g |
| Sůl | 140,50 g |
| Sacharidy | 481,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na nudličky.
Krok 2: Nasypeme do větší mísy a přidáme cukr, sůl, ocet a olej. Dobře promícháme.
Krok 3: Přikryjeme potravinovou fólií a necháme do druhého dne odležet v chladu. Zelenina pustí šťávu, a tak nebude později potřeba žádný nálev.
Krok 4: Sklenice vyvaříme nebo alespoň dobře umyjeme a vysušíme.
Krok 5: Naplníme je zeleninou a dolijeme šťávou, kterou zelenina pustila. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane.
Krok 6: Hrdla sklenic dobře otřeme a zavíčkujeme je čistými víčky. Zavařujeme na 80 °C 25 minut.
Zveřejněno 30. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Moje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 4 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 9 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 23 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 8 minutami
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 34 minutami
Candát po vsetínsku
Mirrika před 36 minutami
Vepřové nudličky na černém pivu s žampiony
Martin91 před 41 minutami
Oříškovočokoládová bábovka
Vmira před 59 minutami
Vánočka moje oblíbená
Mirous před 1 hodinou
Babiččina kapustnica
Kajkajak před 1 hodinou
Šunkofleky
Kajkajak před 1 hodinou
"Tatarák" z tvarůžků a camembertu
Petik05 před 1 hodinou
Šlehačkové cukroví
Irenaha před 2 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda,
čalamáda recept,
recept na čalamádu,
domaci calamada,
čalamády,
jak se dělá čalamáda,
recept na domácí čalamádu,
domácí čalamáda recept,
calamada bez zavarovani,
recept čalamáda,
recepty na čalámádu,
recepty na čalamády,
čalamáda recepty,
výborná čalamáda,
výborná domácí zeleninová čalamáda,
recept na dobrou čalamádu,
recepty čalamada,
zavařování čalamáda,
jak udelat calamadu,
zavarovani calamady
Suroviny:
zelí hlávkové,
paprika čerstvá zelená,
paprika čerstvá červená,
paprika čerstvá žlutá,
cibule,
mrkev,
ocet,
olej,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (142)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dokonce dělám i úpravu s kedlubnou místo zelí a dobrota 🥰
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Na videu ruší miešanie ingrediencií chlpatými rukami a bez rukavíc...
Je to starý osvedčený recept, vyskúšaj. Budeš robiť ešte raz, lebo prvá dávka sa zje tak rchlo, že sa ani nezbadáš. Ak ti vadí ten olej, daj ho menej.
www.lacnepostreky.sk/pomocne.pripravky/dvojsiricitan.draselny.borken
tady píšou 5g na 100 litrů...
http://miric.unas.cz
Ráda bych se zeptala, jestli jste dodržela 14 dkg soli, některým kuchařinkám se to zdálo moc.
Ráda bych se zeptala, jestli jste dodržela 14 dkg soli, některým kuchařinkám se to zdálo moc.
Jinak nezavářím, všechno stihneme sníst za syrova. Takže jsem upravila i zeleninu, vynechávám mrkev a přidala jsem salátovou okurku. S okurkou nedoporučuji zavařovat, je pak moc rozměklá.