Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 638 kJ / 2 782 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 95,02 g |
Tuky | 23,76 g |
Vláknina | 43,65 g |
Cholesterol | 24 mg |
Sodík | 293 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 525,12 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.
Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.
Krok 3: Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).
Zveřejněno 13. 7. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bochník mlynáře Máchala
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMD0
Moje poznámka
Bochník mlynáře Máchala
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/EMD0
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 8 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 8 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 8 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 9 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 10 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 10 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 12 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 14 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 14 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 14 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 15 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 15 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 16 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 16 hodinami
Tématické fráze:
sázecí lopatka na chleba,
chléb mlynáře máchala,
chleba mlynare machala,
recept na bochánek,
sázecí lopatka chléb,
venkovsky bochnik recept,
chléb mlynář,
rozkvas příprava,
recept na chleb mlynáře machali,
těsto na bochánek z pečící z trouby,
recept na bochnik pečení chleba,
jemný bochánek recept,
sázecí lopatka na pečení chleba,
chléb mlynář machala,
recept bochanek,
jak poznám rozkvas,
bochník,
chlebová sázecí lopatka,
recept rozkvas,
sýrový bochník
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka žitná chlebová,
mouka celozrnná pšeničná jemná,
podmáslí,
mouka chlebová pšeničná,
vločky ovesné,
brambory,
otruby pšeničné,
kmín drcený,
sůl
Komentáře (8)
Syrový brambor jsem kdysi vyzkoušela úplně náhodou a vzpomněla si na něj až teď, když o něm psali na Pecnu. Strouhané syrové brzo černají, ale když jsou zabalené do těsta, zůstávají světlé. A upečou se s těstem - takže jednou provždy odpadá starost o obstarání si vařené brambory proto, že s ní chci péct chleba
P.s. Máchale, spadlo ti to
A přesně, jak píšeš - krajíc, jen s máslem, hrnek dobré kyšky nebo mléka k tomu....a jsem v nebi
Děkuju