Ljutenice a ajvar
Ljutenica a ajvar jsou dvě populární tradiční omáčky pocházející z Balkánu, které si získaly srdce milovníků pikantních a aromatických jídel po celém světě. Ljutenica je pikantní omáčka známá svou intenzivní chutí a ostrostí a ajvar je její jemnější variantou.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 869 kJ / 2 359 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 37,43 g |
Tuky | 139,63 g |
Vláknina | 58,31 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 180 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 213,75 g |
Postup přípravy
Rajčata nařízněte zlehka do kříže a spařte vroucí vodou. Slijte a nechte zchladnout tak, abyste je mohli zbavit slupky. Krok 2: Lilek rozkrojte podélně na poloviny, dužinu nakrojte do mřížky a pomažte trochou oleje. Spolu s celými paprikami lilek položte řeznou plochou nahoru na plech a vložte pod rozpálený gril. Na paprikách se začnou tvořit černé puchýře, což je žádoucí. Otáčejte je tak, aby byly "spálené" ze všech stran. Lilek opečte dohněda a doměkka. Krok 3: Papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo dejte do misky a zakryjte neprodyšně potravinářskou folií. Zapařením se papriky budou dobře loupat. Nechte zchladnout a zbavte papriky slupky a jadřince. Krok 4: V hrnci rozpalte olej, orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Oloupaná rajčata nasekejte nadrobno a spolu s posekaným česnekem přidejte k cibuli. Z lilku vydlabejte lžící dužinu a spolu s paprikami také posekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, směs osolte, opepřete, trochu přislaďte cukrem a dolijte zbytek oleje. Krok 5: Duste při nižší teplotě, dokud směs nebude přiměřeně hustá. Nakonec přidejte posekané bylinky, dochuťte. Můžete použít ihned, teplé i po zchladnutí nebo uchovat na později. Naplňte do sklenek a sterilujte při 80 °C 20 minut. Krok 6: Ajvar:
Začněte pečením lilku a paprik jako u výše psaného receptu na ljutenici. Papriky taktéž pak zbavte slupky a jadřince a lilek vydlabejte. Oboje posekejte. Krok 7: Vložte do hrnce, přilijte olej, trochu octa, osolte, v případě, že chcete ajvar pikantní, přidejte posekanou chilli papričku nebo drcené chilli. Vařte při mírné teplotě alespoň půl hodiny, občas promíchejte, ať se směs nepřichytí ke dnu. Krok 8: Přidejte posekaný česnek, nechte s ním 5 minut provařit a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte případně solí nebo octem a ještě chvilku provařte. Sterilovat můžete stejně jako u ljutenice.
Zveřejněno 13. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ljutenice a ajvar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j34B
Moje poznámka
Ljutenice a ajvar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/j34B
Nejnovější recepty
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno před 8 hodinami
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno před 13 hodinami
Litý meruňkový koláč s ostružinami
Přidáno před 13 hodinami
Odlehčená salámová pomazánka
Přidáno před 13 hodinami
Zapečené brambory s vařenými vejci
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čočka na kyselo
ivankavlastik77 před 24 minutami
Banánová bábovka
Weer8 před 55 minutami
Pomazánka z vepřové konzervy
RabaRoman před 1 hodinou
Povidlové šátečky bez kynutí
Hahan před 1 hodinou
Rajčatový salát s majonézou
Darwin před 2 hodinami
Tatarák z buřtů
Slavista62 před 5 hodinami
Hlávkový salát se škvarečky
Frana74 před 6 hodinami
Královská cukeťačka
trdlo před 6 hodinami
Polévka z růžičkové kapusty s klobáskou
oligarda před 6 hodinami
Zapečené noky s vepřovým masem v hořčičné omáčce
LiborC před 6 hodinami
Tématické fráze:
ajvar z pečených paprik -recept,
ljutenice,
lutenice z ajvaru,
lutenice recept,
lutenica recept pecena paprika,
lutenice a ajvar,
top recept aivar,
ajvar top recepty
Suroviny:
lilek,
paprika čerstvá červená,
rajče,
cibule,
česnek,
petrželka zelená,
saturejka,
sůl,
pepř mletý,
cukr,
olej rostlinný,
lilek,
paprika čerstvá červená,
chilli paprika čerstvá,
česnek,
olej rostlinný,
ocet vinný,
sůl
Komentáře (8)