Hovězí zadní pečené vcelku se zeleninou, houbami a kořením
Hovězí pečeně je prubířský kámen každého kuchaře. Upéct ji tak, aby byla měkká a šťavnatá, se nemusí pokaždé podařit. Podle tohoto postupu ale bude určitě vaše hovězí pečené vcelku se zeleninou, houbami a kořením skvělé.
Suroviny pro 7 porcí
7porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 619 kJ / 1 821 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 237,35 g |
| Tuky | 70,47 g |
| Vláknina | 13,04 g |
| Cholesterol | 497 mg |
| Sodík | 1,04 g |
| Sůl | 2,35 g |
| Sacharidy | 55,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Špek nakrájíme na klínky.
Krok 2: Maso prošpikujeme špekem, stáhneme provázkem do pevného tvaru, osolíme, opepříme, potřeme olejem, posypeme tymiánem, přidáme bobkové listy i jalovec, a necháme odležet v lednici alespoň jeden den.
Krok 3: Druhý den oloupeme cibuli, mrkev, celer a nakrájíme je na kostičky. Troubu předehřejeme na 220 °C.
Krok 4: V pánvi rozehřejeme sádlo, necháme osmažit cibuli, mrkev a petržel.
Krok 5: Jakmile je zelenina pěkně nahnědlá, dáme ji stranou a zprudka v pekáči opečeme celé maso ze všech stran.
Krok 6: Přidáme kečup a hrubozrnnou hořčici, krátce osmahneme. Podlijeme hovězím vývarem, přidáme rozmražené houby a restovanou zeleninu. Pekáč přiklopíme a dáme do trouby.
Krok 7: Pečeme nejméně dvě hodiny. Po hodině teplotu trouby ztlumíme na 200 °C. Maso pravidelně otáčíme a podléváme, dokud nebude měkké.
Krok 8: Když je maso měkké (může to trvat i 3 hodiny), vyjmeme ho z výpeku a odstraníme provázek.
Výpek můžeme rozmixovat ponorným mixérem, dolijeme vývarem nebo vodou. Pokud je potřeba, tak dosolíme. Krok 9: Podle potřeby zahustíme máslovou jíškou rozmíchanou dohladka s vodou. Provaříme ještě aspoň 15 minut. Pokud je šťáva hustá, naředíme ji vodou nebo vývarem a pokud je příliš řídká, necháme ji varem odpařit. Krok 10: Maso nakrájíme na tenké plátky a vrátíme zpět do pekáčku se šťávou na prohřátí.
Výpek můžeme rozmixovat ponorným mixérem, dolijeme vývarem nebo vodou. Pokud je potřeba, tak dosolíme. Krok 9: Podle potřeby zahustíme máslovou jíškou rozmíchanou dohladka s vodou. Provaříme ještě aspoň 15 minut. Pokud je šťáva hustá, naředíme ji vodou nebo vývarem a pokud je příliš řídká, necháme ji varem odpařit. Krok 10: Maso nakrájíme na tenké plátky a vrátíme zpět do pekáčku se šťávou na prohřátí.
Zveřejněno 31. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hovězí zadní pečené vcelku se zeleninou, houbami a kořením
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKZl
Moje poznámka
Hovězí zadní pečené vcelku se zeleninou, houbami a kořením
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PKZl
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 1 minutou
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 14 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svíčková na smetaně
HarryHole před 1 hodinou
Kynuté ovocné knedlíky
o.d před 1 hodinou
Jednoduché langoše
o.d před 1 hodinou
Klasické křupavé domácí rohlíky
o.d před 1 hodinou
Gulášová polévka
o.d před 1 hodinou
Domácí rohlíky
MirkaHr před 5 hodinami
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 14 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 14 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 16 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 17 hodinami
Tématické fráze:
recepty z hovězího zadního,
hovězí maso zadní recepty,
co uvařit z hovězího zadního,
hovezi pečeně,
recepty ze zadního hovězího,
pečené hovězí na houbách,
recepty z hovězího masa zadního,
hovězí ořech recepty,
pečené hovězí,
pecene hovezi se zeleninou,
pečené hovězí maso,
hovězí pečeně na houbách,
recept z hovězího zadního,
hovězí zadní na houbách,
recept hovězí zadní maso,
recepty hovězí maso zadní,
recepty hovězí maso pečené,
hovězí maso zadní,
co uvařit ze zadniho hověziho,
hovězí zadní maso recepty
Suroviny:
hovězí zadní,
špek uzený,
cibule,
mrkev,
petržel,
kečup sladký,
houby mražené,
hořčice hrubozrnná,
vývar hovězí,
sádlo,
jíška máslová,
bobkový list,
jalovec,
tymián sušený,
sůl,
pepř,
olej
Komentáře (21)
Lenunka...dekuji
btw, je zajímavé, že takovéhle komentáře sem poslední dobou přidává zásadně vždy nějaký neregistrovaný mudrc