Karamelové zelí
Příjemně nasládlé karamelizované zelí se skvěle hodí k jakékoli pečínce a knedlíku a jeho příprava není až tak složitá, jak se možná může zdát. Připravíme ho jak z hlávkového, tak z kysaného zelí.
Postup přípravy
Krok 1: Hlávkové zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme. Z kysaného zelí slijeme nálev, ale neproplachujeme vodou.
Krok 2: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: Na sádle nebo oleji necháme rozškvařit slaninu, pak přidáme pokrájenou cibuli. Nikdy nedáváme obráceně, cibule pouští šťávu.
Krok 4: Až je cibule osmažená do sklovita, přidáme jednu velkou lžíci cukru krupice a chvilku "karamelizujeme".
Krok 5: Pak podlijeme vodou a do tohoto základu dáme zelí.
Krok 6: Přidáme drcený kmín, sůl a podusíme do měkka. Zahustit můžeme čím jsme zvyklí, zásmažkou, jíškou, strouhaným bramborem nebo jíškou instantní.
Krok 7: Sladké zelí dochutíme octem.
Krok 8: V konečné fázi přidáme několik lžic šťávy z výpeku, pokud máme.
Zveřejněno 27. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lxNr
Moje poznámka
Karamelové zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lxNr
Nejnovější recepty
Tarhoňa s restovanou zeleninou
Přidáno před 17 hodinami
Smetanová polévka s květákem a kořenovou zeleninou
Přidáno 18. 7. 2025 08:31:03
Cukeťák
Přidáno 18. 7. 2025 07:00:03
Korejský salát z okurek
Přidáno 17. 7. 2025 14:06:48
Tortilly z přebytkového kvásku
Přidáno 17. 7. 2025 12:21:38
Kuřecí kousky v domácí Sweet chilli omáčce
Přidáno 17. 7. 2025 07:54:17
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pudingová bublanina z 1 vejce
Lucie Kuku před 15 minutami
Kynutý se švestkami ... koláč
PetaP před 23 minutami
Gulášová polévka z mletého masa
brtna před 35 minutami
Křehký koláč s tvarohem a malinami
Misa_K před 51 minutami
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
Bylinka77 před 1 hodinou
Kuřecí roláda v srnčím hřbetu
Popelka888 před 1 hodinou
Ztracená vejce
mk.n@centrum.cz před 2 hodinami
Kynutý makový závin
Lenka1980 před 2 hodinami
Krémové těstoviny s kuřecím masem
stanik před 3 hodinami
Bábovka s rybízem
Kateka před 5 hodinami
Tématické fráze:
zelí s karamelem,
cim zahustit zeli,
české zelí,
kysané zelí na karamelu,
kysané zelí s karamelem,
hlávkové zelí na karamelu,
karamelizované zelí,
hnědé zelí,
červené zelí s karamelem,
zelí hlávkové recept,
dušené zelí s karamelem,
karamelová cibule,
karamelová kapusta,
dušené zelí na karamelu,
jak zahustit zeli,
hlávkové zelí s karamelem,
karamelove hlavkove zeli,
červené zelí na karamelu,
karamelové červené zelí,
dušené sladké zelí
Suroviny:
zelí hlávkové,
cibule,
olej,
slanina uzená,
kmín drcený,
sůl,
cukr krupice,
ocet,
jíška
Komentáře (36)
hlávkové (tedy míněno čerstvé), kysané nebo marinované. To se přece nevylučuje , respektive to může být jedno a totéž. Kysané zelí může být čerstvě vykvašené nebo pro delší trvanlivost sterilované (ve sklenicích nebo v zatavených sáčcích). Ta třetí varianta je zřejmě míněno zelí m a r i n o v a n é, které se běžně koupí sterilované. Nepleťme si tedy pojmy. Sterilování je jedna z forem konzervace(uchovávání), a zelí předtím může být upraveno tak či onak, v našem případě kvašením či marinováním.