Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý závin s jablky - dia

Nadýchané bramborové těsto a šťavnatá jablečná náplň bez přidaného cukru tvoří lahodný závin, který potěší i diabetiky. Tradiční moučník v odlehčené podobě si vychutná celá rodina.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 920 kJ /
2 132 kcal
Bílkoviny57,48 g
Tuky61,04 g
Vláknina17,60 g
Cholesterol 264 mg
Sodík 248 mg
Sůl0,53 g
Sacharidy329,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vařené, vychladlé brambory jemně nastrouháme. Krok 2: Do nádoby pekárny vložíme vše ve známém pořadí, nakonec nahoru na mouku nadrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Pokud pekárnu nemáme, uděláme kynuté těsto klasickým způsobem. Krok 3: Včas zapneme troubu na 170 °C. Krok 4: Vykynuté, spíše tužší těsto rozdělíme na 2 díly a vyválíme odbélníky silné asi 2 cm. Krok 5: Potřeme rozpuštěnou vlahou Herou, posypeme troškou opražené strouhanky a rozprostřeme strouhaná jablka (mohou být i sterilovaná ve vlastní šťávě). Krok 6: Poprášíme sladidlem a skořicí, přidáme trošku ve vodě namočených rozinek a nasekané, nebo nahrubo mleté ořechy. Krok 7: Zase posypeme trochou opražené strouhanky a stočíme do závinu. Krok 8: Dáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě chvíli kynout. Krok 9: Povrch potřeme rozpuštěnou Herou, vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme. Doporučená teplota je 160-170 °C. Krok 10: Po vychladnutí povrch poprášíme trochou sušeného mléka se sladidlem.

TIP: Typy jablečných závinů - rady a tipy

Zveřejněno 22. 4. 2008

Poznámka autorky Merylas

Inspiraci jsem čerpala v časopise Žena a kuchyně.

Kdo není diabetik, může samozřejmě použít místo sladidla cukr.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lG7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lG7

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Heli, jsem ráda, že Tě recept nezklamal:-K

těsto mě velice mile překvapilo... trošku jsem se bála té hrubé mouky, ale riskla jsem to (asi měly vliv obrázky ;-) )... zadělávala ho za mě domácí pekárna, a tak krásně vykynulo a i se s ním dobře pracovalo... jenom jsem ho tedy nedělala se sladidlem, ale s bílým cukrem, kterého jsem dala asi dvě lžíce a bylo to akorát... s jablíčky je úplně dokonalý, ale i s tvarohem nemá chybu! Doporučuji vyzkoušet! :yes:

Tématické fráze:
kynuty jablkovy strudl, kynutý štrudl, jablečný závin kynutý od babičky, štrudl z kynutého těsta, dia závin, dia jablečný závin, dia strudl, kynuty jablecny strudl, kynutý jablečný koláč, dia kynuté těsto, jablečny štrudl z kynuteho těsta, babiččiny recepty kynutý jablečný závin, tvarohový závin kynutý od babičky, jablečný závin z kynutého těsta, kynutý štrúdl z pekárny, jablkovy zavin kkynuty, jablkovy závin, jablkový závin z kynutého těsta, jablečný závin z domácí pekárny, dia recepty

Suroviny:
mléko, vejce, tuk hera, kůra citronová, brambory, mouka hrubá, sůl, cukr, sladidlo clara, droždí čerstvé, jablko, skořice, sladidlo, ořechy, rozinky, strouhanka, tuk hera

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu