Čalamáda z václavek
Václavky nejsou jen skvělé do smaženice – v čalamádě zazáří svou pevnou strukturou a výraznou chutí. Tento houbový salát s paprikou a cibulí je ideální k masu, nebo jen tak k zakousnutí. Skvělý způsob, jak si uchovat kousek lesa na zimu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 358 kJ / 564 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 17,91 g |
Tuky | 1,94 g |
Vláknina | 30,80 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,07 g |
Sůl | 7,50 g |
Sacharidy | 105,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Václavky umyjeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme povařit asi na 20 minut do osolené vody.
Krok 2: Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli nahrubo, papriky na kostičky a chilli papričky na malinké kousky, nebo je pomeleme.
Krok 3: Povařené václavky slijeme, pořádně propláchneme a spojíme se zeleninou.
Krok 4: Vše dohromady osolíme 2 lžičkami soli a rukama pořádně rozmícháme. Necháme stát asi 15 minut.
Krok 5: Zatím uvaříme ze všech surovin nálev.
Krok 6: Pak nacpeme zeleninu s houbami do skleniček, zalejeme vlažným nálevem.
Krok 7: Hrdla sklenic otřeme dosucha, sklenice uzavřeme víčkem a sterilizujeme jako okurky, asi 15-20 minut na 85 °C.
Zveřejněno 10. 10. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/APJP
Moje poznámka
Čalamáda z václavek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/APJP
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Hrušková marmeláda
Přidáno před 2 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 14 hodinami
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Broskvové čatní
RadkaR před 1 hodinou
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
demska26 před 1 hodinou
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Zdena.t před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Kattyy před 3 hodinami
Jogurtová zmrzlina 2
vaclavagregrova před 3 hodinami
Domácí kečup
MarketaBod před 3 hodinami
Fazolová kyselá polévka
TondaJ před 4 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 6 hodinami
Jablková pomazánka
Merylas před 6 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda z václavek,
recepty z václavek,
uchování václavek,
vaclavky calamada,
václavky použití,
čalamada z hřibku,
jak uchovat václavky,
čalamáda,
jak se zavařují václavky,
václavky v nálevu,
čalamáda s okurkami,
václavky,
václavky recept,
nálev na václavky,
salát z václavek,
čalamáda s václavkama,
uprava vaclavek,
recep na calamadu,
čalamáda s václavek,
calamada recept
Suroviny:
zelí hlávkové,
paprika čerstvá zelená,
paprika čerstvá červená,
okurka salátová,
cibule,
chilli paprika čerstvá,
houby václavky,
sůl,
ocet,
voda,
cukr,
sůl
Komentáře (29)
Ochutnávač z rodiny nevydržal a už dnes jeden pohár otvoril a zbaštil. Posielam ti pochvalu! Bolo s tým veľa práce, ale stojí to za to.