Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí srdce na cibulce s kedlubnovým zelím (srdíčko je z papiňáku)

Hovězí srdce je neprávem opomíjený kousek masa – jemné, šťavnaté a s plnou chutí. Uvařené doměkka v papiňáku s restovanou cibulkou a podávané s lehce nasládlým kedlubnovým zelím vytváří pokrm, který spojuje tradici s jednoduchostí.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 561 kJ /
1 568 kcal
Bílkoviny23,06 g
Tuky128,09 g
Vláknina34,75 g
Cholesterol 105 mg
Sodík 2,66 g
Sůl6,88 g
Sacharidy66,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Srdce opláchneme, dáme do hrnce, přidáme koření a očištěnou zeleninu. Cibuli pouze odřízneme suchý kořínek a slupku ponecháme pro lepší zbarvení vývaru. Krok 2: Vše zalijeme vařící vodou, uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu mírně vaříme cca 50 minut. Krok 3: Mezitím oloupeme kedlubny a jablko a vše nastrouháme na širokém slzičkovém struhadle. Krok 4: Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na menší kostičky. Krok 5: Necháme rozehřát větší kastrol, vložíme nakrájenou slaninu a necháme cca 3 minuty aby pustila tuk. Přidáme cibulku a restujeme další 3 minuty. Krok 6: Poté přidáme nastrouhané kedlubny s jablkem, mírně osolíme, zakápneme 2 lžícemi octa (kedlubny se nerozdusí) podlijeme 100 ml horké vody a za občasného promíchání a kontroly tekutiny dusíme 15 minut. Krok 7: V závěru dušení mírně opepříme, dle chuti dochutíme a odstavíme ze sporáku. Ocet je lepší přidat hned v začátku vaření, zabrání se tím rozvaření kedluben, které jsou na to náchylné. Zelí zůstane hezky na skus. Krok 8: Hrnec s uvařeným srdíčkem ochladíme a otevřeme. Z měkkého srdce odstraníme přebytečný tuk a maso nakrájíme na zhruba 1,5 cm široké plátky. Krok 9: Připravíme základ na dohotovení srdíčka. Malou cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a dáme do papiňáku na rozehřátý olej osmahnout do zlatavé barvy cibulky. Krok 10: Přidáme plátky srdíčka, 150 ml vařící vody a 1/4 kostky bujonu. Hrnec opět uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni vaříme 10 minut. Krok 11: Takto připravené srdíčko se zelím chutná dobře s uvařeným bramborem, ale je také dobré s bramborovým knedlíkem.

TIP: 15 receptů na jídla z vnitřností - inspirace na vaření

Zveřejněno 28. 6. 2012

Poznámka autorky Anna Kocikova

My jsme doma na stravu pouze dva, ale hovězí srdíčko dávám vždy vařit celé (cca 1 ks/1,10 kg to se potom krásně mlsá s křenem, nebo s hořčicí). Lze použít i ke koprovce, nebo rajské, nebo k jiné omáčce, nebo nadrobno pokrájet a vmíchat do uvařené rýže společně se zeleninou jako rizoto. A pokud vás u televize bude honit mlsná, je to to pravé na zakousnutí :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí srdce na cibulce s kedlubnovým zelím (srdíčko je z papiňáku)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kz2G

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí srdce na cibulce s kedlubnovým zelím (srdíčko je z papiňáku)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Kz2G

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Srdíčko jsem nevařila ani nepamatuju tohle vypadá moc jedle:yes::yes:+11

Děkuji za hezké komentáře:-):-K

Srdíčko, to jooo:-p:yes::yes:

moc pěkný rcp:-p:-p:yes::yes:

To je bašta asi, srdce máme rádi,dlouho jsme ho neměli,bod letí:-K:-K

:yes::yes:srdíčko už jsem dlouho nedělala...:yes::yes::yes:

Vynikající pokrm - vnitřnosti milujeme.;-);-);-)

Já to mám moc ráda, ale Láďa ne. Škoda, recept se mi moc líbí:-p

Aničko,srdíčka jsou u nás oblíbená, ať už je to hovězí, nebo vepřové a mají moc dobré masíko. Doplněné kedlubnovým zelím, tak to už dává dohromady gurmánskou chuť:-p Dávám ti 4.bod:yes:

Tématické fráze:
jak dlouho vařit hovězí srdce, jak dlouho vařit vepřove srdce v papináku, jak dlouho se vari hovezi srdce, hovezi srdicko, hovězí srdce recept, jak vařit hovězí srdce, jak dlouho se vaří srdce, jak dlouho varit srdce v papinaku, vařené hovězí srdce, hovězí srdce doba vaření, doba vaření srdce, hovězí srdce, recepty na hovězí srdce, hovězí srdce recepty, co se vari z hoveziho srdce, doplněné dušenými houbami, vařit hovězí srdce, jak dlouho se vaři v papinaku srdce, hovězí na cibulkách, vepřové srdce doba varu

Suroviny:
srdce hovězí, zelenina kořenová, libeček, cibule, česnek, pepř, sůl, voda, srdce hovězí, slanina uzená, cibule, bujón, voda, kedlubna, slanina, jablko, ocet, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu