

Hovězí srdce na cibulce s kedlubnovým zelím(srdíčko je z papiňáku)
Suroviny
- Na vývar:
- 1/2 hovězího srdce
- kořenová zelenina
- snítka libečku
- 1 cibule i se slupkou
- 3 stroužky česneku
- 5 kuliček pepře
- sůl
- 2 l vařící vody
- Na dohotovení:
- uvařené hovězí srdce
- širší plátek uzené slaniny
- 1 malá cibule
- 1/4 kostky Masoxu
- 1,5 dl vařící vody
- Na zelí:
- 650 g již okrouhané kedlubny
- 150 g libovolné slaniny
- 1 velké jablko
- ocet
- sůl
- mletý pepř
- voda na podlití
Postup přípravy receptu
Srdce opláchneme, dáme do hrnce, přidáme koření, očištěnou zeleninu kromě cibule u které pouze odřízneme suchý kořínek a slupku ponecháme pro lepší zbarvení vývaru. Vše zalijeme vařící vodou, uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni vaříme cca 50 minut.
Mezitím si od slupky okrájíme kedlubny a jablko a vše nastrouháme na širokém slzičkovém struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na menší kostičky. Necháme rozehřát větší kastrol, vložíme nakrájenou slaninu a necháme cca 3minuty aby pustila tuk. Přidáme cibulku a restujeme další 3minuty. Poté přidáme nastrouhané kedlubny s jablkem, mírně osolíme, zakápneme 2 pl octa(kedlubny se nerozdusí) podlijeme 1 dl horké vody a za občasného promíchání a kontroly tekutiny dusíme 15minut. V závěru dušení mírně opepříme, dle chuti dochutíme a odstavíme ze sporáku.Ocet je lepší přidat hned v začátku vaření, zabrání se tím rozvaření kedluben, které jsou na to náchylné. Zelí zůstane hezky na skus.
Hrnec s uvařeným srdíčkem ochladíme a otevřeme. Z měkkého srdce odstraníme přebytečný tuk a maso nakrájíme na zhruba 1,5cm široké plátky.
Připravíme si základ na dohotovení srdíčka.
Malou cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a dáme do papiňáku na rozehřátý olej osmahnout do zlatavé barvy cibulky. Přidáme plátky srdíčka, 1,5dl vařící vody a ¼ kostky masoxu. Hrnec opět uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni vaříme 10 minut. Takto připravené srdíčo se zelím chutná dobře s uvařeným bramborem, ale je také dobré s bramborovým knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
My jsme doma na stravu pouze dva,ale hovězí srdíčko dávám vždy vařit celé(cca 1ks/1,10kg to se potom krásně mlsá s křenem,nebo s hořčicí)Lze použít i ke koprovce,nebo rajdě,nebo k jiné omáčce, nebo nadrobno pokrájet a vmíchat do uvařené rýže společně se zeleninou jako rizoto.A pokud vás u televize bude honit mlsná,je to to pravé na zakousnutí:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí srdce na cibulce s kedlubnovým zelím(srdíčko je z papiňáku)
-
Srdíčko jsem nevařila ani nepamatuju tohle vypadá moc jedle
+11
-
Děkuji za hezké komentáře
-
Srdíčko, to jooo
-
moc pěkný rcp
-
To je bašta asi, srdce máme rádi,dlouho jsme ho neměli,bod letí
-
srdíčko už jsem dlouho nedělala...
-
Vynikající pokrm - vnitřnosti milujeme.
-
Já to mám moc ráda, ale Láďa ne. Škoda, recept se mi moc líbí
-
Aničko,srdíčka jsou u nás oblíbená, ať už je to hovězí, nebo vepřové a mají moc dobré masíko. Doplněné kedlubnovým zelím, tak to už dává dohromady gurmánskou chuť
Dávám ti 4.bod