Hovězí srdce na cibulce s kedlubnovým zelím(srdíčko je z papiňáku)

Pro začátečníky Doba přípravy: cca 80 minut 9 názorů

Pro začátečníky Doba přípravy: cca 80 minut 9 názorů

Suroviny

Na vývar:
1/2 hovězího srdce
kořenová zelenina
snítka libečku
1 cibule i se slupkou
3 stroužky česneku
5 kuliček pepře
sůl
2 l vařící vody
Na dohotovení:
uvařené hovězí srdce
širší plátek uzené slaniny
1 malá cibule
1/4 kostky Masoxu
1,5 dl vařící vody
Na zelí:
650 g již okrouhané kedlubny
150 g libovolné slaniny
1 velké jablko
ocet
sůl
mletý pepř
voda na podlití

Postup přípravy receptu

  1. Srdce opláchneme, dáme do hrnce, přidáme koření, očištěnou zeleninu kromě cibule u které pouze odřízneme suchý kořínek a slupku ponecháme pro lepší zbarvení vývaru. Vše zalijeme vařící vodou, uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni vaříme cca 50 minut.

  2. Mezitím si od slupky okrájíme kedlubny a jablko a vše nastrouháme na širokém slzičkovém struhadle. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na menší kostičky. Necháme rozehřát větší kastrol, vložíme nakrájenou slaninu a necháme cca 3minuty aby pustila tuk. Přidáme cibulku a restujeme další 3minuty. Poté přidáme nastrouhané kedlubny s jablkem, mírně osolíme, zakápneme 2 pl octa(kedlubny se nerozdusí) podlijeme 1 dl horké vody a za občasného promíchání a kontroly tekutiny dusíme 15minut. V závěru dušení mírně opepříme, dle chuti dochutíme a odstavíme ze sporáku.Ocet je lepší přidat hned v začátku vaření, zabrání se tím rozvaření kedluben, které jsou na to náchylné. Zelí zůstane hezky na skus.

  3. Hrnec s uvařeným srdíčkem ochladíme a otevřeme. Z měkkého srdce odstraníme přebytečný tuk a maso nakrájíme na zhruba 1,5cm široké plátky.

  4. Připravíme si základ na dohotovení srdíčka.

  5. Malou cibulku a slaninu nakrájíme nadrobno a dáme do papiňáku na rozehřátý olej osmahnout do zlatavé barvy cibulky. Přidáme plátky srdíčka, 1,5dl vařící vody a ¼ kostky masoxu. Hrnec opět uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu na slabém plameni vaříme 10 minut. Takto připravené srdíčo se zelím chutná dobře s uvařeným bramborem, ale je také dobré s bramborovým knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

My jsme doma na stravu pouze dva,ale hovězí srdíčko dávám vždy vařit celé(cca 1ks/1,10kg to se potom krásně mlsá s křenem,nebo s hořčicí)Lze použít i ke koprovce,nebo rajdě,nebo k jiné omáčce, nebo nadrobno pokrájet a vmíchat do uvařené rýže společně se zeleninou jako rizoto.A pokud vás u televize bude honit mlsná,je to to pravé na zakousnutí:-)

Komentáře k receptu Hovězí srdce na cibulce s kedlubnovým zelím(srdíčko je z papiňáku)

Tématické fráze: jak dlouho vařit hovězí srdce jak dlouho vařit vepřove srdce v papináku jak dlouho se vari hovezi srdce hovezi srdicko hovězí srdce recept jak vařit hovězí srdce jak dlouho se vaří srdce jak dlouho varit srdce v papinaku vařené hovězí srdce hovězí srdce doba vaření doba vaření srdce hovězí srdce recepty na hovězí srdce hovězí srdce recepty co se vari z hoveziho srdce doplněné dušenými houbami vařit hovězí srdce jak dlouho se vaři v papinaku srdce hovězí na cibulkách vepřové srdce doba varu