Čalamáda moc dobrá
Doma sterilovanou směs zeleniny neboli čalamádu, můžeme snadno vytvořit z přebytků ze zahrádky. Jde o skvělý způsob, jak uchovat zeleninu do další sklizně. Pikantní čalamády používáme všude tam, kde bychom použili sterilované okurky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 896 kJ / 4 755 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 13,24 g |
Tuky | 303,40 g |
Vláknina | 29,45 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 56,25 g |
Sůl | 140,50 g |
Sacharidy | 481,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Všechnu zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájíme na nudličky.
Krok 2: Nasypeme do větší mísy a přidáme cukr, sůl, ocet a olej. Dobře promícháme.
Krok 3: Přikryjeme potravinovou fólií a necháme do druhého dne odležet v chladu. Zelenina pustí šťávu a tak nebude později potřeba žádný nálev.
Krok 4: Sklenice vyvaříme nebo alespoň dobře umyjeme a vysušíme.
Krok 5: Naplníme je zeleninou a dolijeme šťávou, kterou zelenina pustila. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane.
Krok 6: Hrdla sklenic dobře otřeme a zavíčkujeme je čistými víčky. Zavařujeme na 80 °C 25 minut.
Zveřejněno 30. 9. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Moje poznámka
Čalamáda moc dobrá
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOJE
Nejnovější recepty
Guláš z václavek
Přidáno před 19 minutami
Houbičky nakyselo
Přidáno před 2 hodinami
Králičí ledvinky v rozmarýnovo-smetanové omáčce
Přidáno před 5 hodinami
Srnčí na víně s liškami
Přidáno před 6 hodinami
Frgál se švestkami
Přidáno před 15 hodinami
Celerová pomazánka
Přidáno 4. 10. 2025 12:25:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborák s masovou směsí
JanaPav před 9 minutami
Frgál se švestkami
jalamo před 23 minutami
Hrnková buchta s tvarohem
Barunka1 před 28 minutami
Guláš z vepřového masa s bramborami a houbami
hhoumrr99 před 47 minutami
Rýžový nákyp
BobBeesheq před 1 hodinou
Rychlé muffiny s kousky čokolády
Dominaj před 1 hodinou
České kynuté buchty
Kakoska před 1 hodinou
Rohlíkové knedlíky
Zuzana61 před 1 hodinou
Bábovka (hrníčková, olejová)
Lida25 před 1 hodinou
Mrkvové muffiny nebo koláč
Susanna před 2 hodinami
Tématické fráze:
čalamáda,
čalamáda recept,
recept na čalamádu,
domaci calamada,
čalamády,
jak se dělá čalamáda,
recept na domácí čalamádu,
domácí čalamáda recept,
calamada bez zavarovani,
recept čalamáda,
recepty na čalámádu,
recepty na čalamády,
čalamáda recepty,
výborná čalamáda,
výborná domácí zeleninová čalamáda,
recept na dobrou čalamádu,
recepty čalamada,
zavařování čalamáda,
jak udelat calamadu,
zavarovani calamady
Suroviny:
zelí hlávkové,
paprika čerstvá zelená,
paprika čerstvá červená,
paprika čerstvá žlutá,
cibule,
mrkev,
ocet,
olej,
cukr krystal,
sůl
Komentáře (142)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dokonce dělám i úpravu s kedlubnou místo zelí a dobrota 🥰
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Na videu ruší miešanie ingrediencií chlpatými rukami a bez rukavíc...
Je to starý osvedčený recept, vyskúšaj. Budeš robiť ešte raz, lebo prvá dávka sa zje tak rchlo, že sa ani nezbadáš. Ak ti vadí ten olej, daj ho menej.
www.lacnepostreky.sk/pomocne.pripravky/dvojsiricitan.draselny.borken
tady píšou 5g na 100 litrů...
http://miric.unas.cz
Ráda bych se zeptala, jestli jste dodržela 14 dkg soli, některým kuchařinkám se to zdálo moc.
Ráda bych se zeptala, jestli jste dodržela 14 dkg soli, některým kuchařinkám se to zdálo moc.
Jinak nezavářím, všechno stihneme sníst za syrova. Takže jsem upravila i zeleninu, vynechávám mrkev a přidala jsem salátovou okurku. S okurkou nedoporučuji zavařovat, je pak moc rozměklá.
Takže palce nahoru
dakujem,cez vikend ju budem robit,urcite vam dam vediet ako chutila:)
chcela by som čalamadu urobiť,ale neviem,koľko asi kg myslite toho
1x zeli
dakujem,s pozdravom Edita z Bratislavyedulik2@azet.sk
Přidala jsem tam okurku a za syrova to bylo moc dobré .
Za čalamádu máš 10.bod