Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 866 kJ / 924 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 23,69 g |
Tuky | 50,69 g |
Vláknina | 15,80 g |
Cholesterol | 387 mg |
Sodík | 531 mg |
Sůl | 0,98 g |
Sacharidy | 89,24 g |
Postup přípravy
Změklé máslo utřeme se žloutkem, přidáme muškátový květ a citronovou kůru. Z bílku a soli ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi přidáme mléko a opatrně zahustíme strouhankou. Zlehka vmícháme sníh z bílku. Podle potřeby ještě dohustíme strouhankou. Tvoříme malé knedlíčky, obalíme ve zbytku strouhanky a vaříme je v rybím vývaru nebo ve vodě 7 minut. Scedíme a vložíme do hotové polévky. Knedlíčky jsou nadýchané a voňavé. Lze je připravit den předem a uchovat dobře zakryté - aby neoschly - v chladnu.
Zveřejněno 13. 12. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lmR7
Moje poznámka
Vánoční rybí polévka s citronovými knedlíčky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lmR7
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Tuňáková pomazánka s cottage a vejci
Přidáno před 5 hodinami
Pečená kuřecí stehna se žampionovo-játrovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Meruňkový páj s tvarohem
Přidáno před 11 hodinami
Caesar salát naší rodiny
Přidáno před 12 hodinami
Slávky na asijský způsob
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno 18. 6. 2025 11:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ovesné placičky s brokolicí
Brumaire před 4 minutami
Sirup z kopřiv
Sarka3 před 1 hodinou
Rychlé vafle bez vajec a cukru
Gourmandise před 1 hodinou
Domácí krtkův dort
Ivinaa před 2 hodinami
Kedlubny do mrazáku
Merylas před 3 hodinami
Nadýchaný perník
ferda30 před 4 hodinami
Krůtí kousky s mrkví a žampiony
Ivca14 před 7 hodinami
Staročeské plátky podlévané pivem
Ivca14 před 7 hodinami
Drobenka na koláč
Pavluska75 před 7 hodinami
Tématické fráze:
knedlíčky z jiker,
jak dlouho vařit jikry,
rybí knedlíčky,
jak dlouho varit jikry a mlíčí,
knedlíčky z mlíčí,
jak dlouho vařit rybí hlavy,
polévkové knedlíčky z jiker,
knedlíčky z rybího masa,
jak dlouho vařit kapří hlavu,
knedlíčky z rybích jiker,
kapr jikrnáč,
jak dlouho vařit vnitrnosti z kapra,
jak dlouho vařit rybí polévku,
jak dlouho vařit rybí vývar,
jak dlouho vařit kapra,
jak dlouho vařit rybí hlavu,
žábry vařit či nevařit,
jak dlouho vařit kapři hlavu??,
knedličky s jiker,
jak dlouho vařit mlíčí
Suroviny:
kapr,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
česnek,
cibule,
zelenina kořenová,
petrželka,
ořech muškátový,
máslo,
mouka hladká,
máslo,
vejce,
kůra citronová,
sůl,
mléko,
strouhanka,
květ muškátový,
máslo,
pečivo
Komentáře (8)
To máte pravdu, já na to vždycky brejlím zblízka, protože ten tuk mi též vadí a trvá mi dlouho, než ho odstraním. Jestli při mé skleróze nezapomenu, hned letos vyzkouším Vaši vychytávku, dík
Onu krásnou rybí hlavičku, co byla v polívčičce jako živá, jsem smázl
*****
Vychytávka, která se v rcp často nepíše (vlatně jsem ji ještě nikde nečetl):
Kapří vnitřnosti jsou obvykle obaleny tukem, který má nepříjemnou chuť
Kostičky žemle smažím na másle zvolna, zůstanou křupavé poměrně dlouho, čas jsem neměřila
maiva: Možná ještě nějaká telecí polévka, telecí nemám, tak neposoudím. K té rybí se ty knedlíčky hodí perfektně
Rybí pohled mi nevadí, ale vařené čočky mi přijdou příliš al dente
Žábry vařit či nevařit?
Pokud jsou rudé, tak vařím.
Pokud rudé nejsou a navíc mnohdy i zahleněné, tak nevařím - vyhodím
Krutonky?
Konečně se mi, po letech marných pokusů, ASI (musím ještě ověřit) podařil kruton, který i po dvou minutách v polévce křupe a je tvrdý jako nevařený krupon
Dovolil jsem si přidat fotečku kapřího oka. Pokud by se dělalo mdlo, tak smáznu
Rybí hlavy vařívám s očima a už hodně roků nevytahuju ani žábry (poradil M. Štěpnička